18 °C Budapest
A boltosok szerint a vásárlóknak fognak fájni a megszorítások

A boltosok szerint a vásárlóknak fognak fájni a megszorítások

MTI
2014. december 9. 19:32

Veszélyeztetik a magyar élelmiszergazdaságot azok az újabb törvénymódosítások, amelyeket kedden fogadott el az Országgyűlés - állítja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Az OKSZ ezért Áder János köztársasági elnökhöz fordul, kérve, hogy ne írja alá a törvénymódosításokat, mivel ezek ellentétesek a vásárlók és az alkalmazottak érdekeivel.

A szövetség fenntartásait fogalmazta meg a kereskedelemről szóló és az épített környezet alakításáról szóló törvény módosításaival kapcsolatban. Egyebek között megdöbbentőnek minősítik, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő, mérleg szerint veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket. Erre nincs európai példa - szögezi le az OKSZ a közleményben.

A módosítások további eleme, hogy megmarad a "pláza-stop", nem építhető a jövőben 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi értékesítőhely. Ezen kívül a nagyvárosias világörökségi területeken nem épülhet diszkont, nagy méretű szupermarket, valamint hipermarket, a jelenleg ott lévőknek pedig egy éven belül be kell szüntetniük tevékenységüket.

A módosítások között van az is, hogy a jövőben a 100 milliárd forint árbevételnél nagyobb áruházláncot terheli a bizonyítási teher a piaci erőfölénnyel visszaélés gyanúja esetén - emlékeztet az OKSZ.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezzel a korlátozásoknak súlyos csomagja alakult ki a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalkozások körében - jelzi az OKSZ.

A szövetség szerint a korábbi korlátozó intézkedésekkel - az élelmiszerfelügyeleti díj átlagosan tizenötszörös emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával - együtt mindez már olyan teher az élelmiszerpiac egésze számára, amely veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.

Az OKSZ szerint mindez elfogadhatatlan annak tükrében, hogy a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalkozások az elmúlt években közel 2000 milliárd forintot ruháztak be Magyarországon, több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, a magyar beszállítók körében több tízezer család megélhetését biztosítják, és jó minőségű, megfizethető, magyar termékeket kínálnak a vásárlóknak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?