18 °C Budapest

Mindenről tud a NAV, vége a trükközésnek

Pénzcentrum
2014. február 13. 10:04

Az online és elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek adatai folyamatosan érkeznek az adóhatóság szerverére, így szinte azonnal kiderülhetnek a trükközések - írja a Napi Gazdaság.

Január végéig huszonötezer pénztárgép küldte az adatokat a NAV szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást végezni. Az adóhatóság már el is kezdte a kockázatelemzéseket és a vizsgálatokat.

Az új vállalkozásokat, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégeket és a bevallások szerint alvó vállalkozásokat kiemelten kezeli a hatóság, kisebb gyanú esetén azonnal vizsgálat indul. Az új cégeknél ez inkább preventív jellegű megkereséseket jelent majd. Az adóhatósági felügyelet alá vont cégek esetében ellenőrzik a tipikus visszaélési sémákat, és adott esetben kiszűrik az illegális tételmozgásokat produkáló pénztárgépeket.

A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal. Itt rögtön ki fognak derülni az eltérések a pénztárgép és a bevallásban feltüntetett értékesítések adatai között. Meg lehet bukni azon is, hogy papíron nincs alkalmazottja a boltnak, valójában azonban a pénztárgép adatai szerint hárman használhatják azt.

Az alvó cégenél, illetve azoknál, amelyek korábban a valós bevétel töredékét mutatták csak ki, nagyobb a kockázat. Ha a pénztárgépeiket ritkán használják, de utána hirtelen a korábbi évekhez képest jóval nagyobb bevételt ütnek be, akkor az gyanút kelthet. A vizsgálatokat az elektronikus naplós pénztárgépek adatai alapján elindultak az "anomáliával érintett adózóknál".

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az online pénztárgépek adatelemzése lehetővé teszi az azonnali teszteket: a revizorok azt is ellenőrizhetik, hogy a próbavásárlásaikról megérkeztek-e az adatok, tehát a géppel folytatott trükközések azonnal kiderülnek. A rendszer arra is alkalmas, hogy az aktuális időpontban egyeztesse a kasszában lévő elvi és valós készpénzállományt.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?