3 °C Budapest

Milliókat bukhatnak a Vörösmarty téri vásár árusai

Pénzcentrum
2013. november 8. 17:32

Komoly kár érte a Vörösmarty téri karácsonyi vásár kézműveseit: már javában készültek az ünnepi időszakra, amikor szóltak nekik, hogy a korábbi évektől eltérően csak november végétől kezdhetnek árulni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelentős kár érte a Vörösmarty téri karácsonyi vásár kézműveseit: későn jelezték nekik ugyanis, hogy a korábbi évektől eltérően csak november végétől kezdhetnek árulni - értesült a hvg.hu. Ezt ugyanis már évek óta előírja egy kormányrendelet, ám eddig senki sem törődött vele, az új V. kerületi jegyző azonban mindenáron betartatná. A kézművesek többmilliós veszteségre számítanak a kiesett forgalom miatt.

Pedig a kézművesek már szeptemberben megkötötték a bérleti szerződéseket a fővárosi céggel, és többen kifizették a bérleti díjat. A cég a térre kikerülő faházakat november 15-től december 24-ig adta bérbe, és a szerződések megkötése után közel egy hónappal közölte a kézművesekkel, hogy két héttel rövidebb lesz a rendezvény.

A hvg.hu információi szerint a csúszás közvetlen oka, hogy az V. kerület júniusban hivatalba lépett jegyzője, Sélley Zoltán betartatná a vonatkozó jogszabályokat, vagyis azt a 2009-es kormányrendeletet, amely szerint a húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepek előtt csak 20 nappal korábban kezdhető meg az ünnephez kapcsolódó termékek árusítása közterületen.

A csúszás komoly károkat okoz az árusoknak, akik a hosszabb, 40 napos időtartamra készülve vásároltak nyersanyagot, és készítettek termékeket, de csak 28 napig árulhatnak majd. Volt olyan kézműves, aki a 40 napos bérleti szerződés miatt nem jelentkezett más vásárra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?