Hány hosszú hétvége lesz jövőre, mi maradt az idei évre?

Pénzcentrum
2013. november 6. 12:17

Felmérésekből tudjuk, hogy kimondottan népszerűek a hosszú hétvégék a magyarok körében. Ezt leginkább az bizonyítja, hogy szeretünk ilyenkor utazni: az ünnepekkor sorra megtelnek a wellness-szállodák, de a panziók, erdei-és falusi szálláshelyek tulajdonosai sem panaszkodhatnak. Az sem meglepő, hogy sokan ilyenkor használják fel SZÉP kártyán kapott juttatásaikat: erre még az idei évben is van lehetőségük.

Ha egy munkáltató szeretné év végén elismerni dolgozóit valamilyen plusszjuttatással, akkor a jó választás a SZÉP kártyás feltöltést előnyben részesíteni. Bár már csak 7 hét van hátra 2013-ból, bőven van arra lehetőség, hogy felhasználjuk a kártyára utalt juttatásokat. Részben azért, mert a karácsonyi-szilveszteri időszak kimondottan alkalmas lehet egy családi utazásra, wellnessezésre (a felmérések szerint egyre többen spórolják meg az ünnepi idegeskedést, és inkább egy kényelmes szállodában töltik az ünnepeket), részben pedig azért is, mert sokaknak maradt még 1-2 szabadnapja, így megtoldva valamelyik novemberi, decemberi hétvégét, egy több napos kikapcsolódást is "vásárolhatnak" az egyik legnépszerűbb magyar béren kívüli juttatás segítségével.

Azt se feledjük, hogy a SZÉP kártyán adott juttatások nem járnak le év végén, hiszen a tavalyi juttatások csak jövő május végéig érvényesek (sőt, az idei feltöltés 2015 május 31-ig érvényes). Mivel a juttatás a feltöltés évét követő második naptári év május 31. napjáig felhasználható. Így a munkáltató minden kockázat nélkül adhat SZÉP kártyás feltöltéseket plusz juttatásként a dolgozóknak év végén, hiszen azt még hosszú hónapokig fel tudják használni szállásra, üdülésre.

A hosszú hétvégék jó alkalmat jelentenek a SZÉP utazásra

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is.

A hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. A szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek a hosszú hétvégéken, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.


Sokan ezekre a rövidebb utazások, üdülések alkalmával használják fel SZÉP kártyájukat is. Számukra is jó hír, hogy jövőre is lesz olyan ünnep, amit megtoldanak egy-egy pihenőnappal, de akár még a 2013-as év végén is elkölthetik megmaradt juttatásukat. A legnagyobb hazai SZÉP kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint is ezeken a napokon kiugró a kártya felhasználása. Az idei augusztus 20-i hosszúhétvégén például több mint 2 milliárd forintnyi juttatást használtak fel a kártyabirtokosok.

A 2013-ban még hátralevő munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2013. december 7., szombat munkanap
2013. december 24., kedd pihenőnap

2013. december 21., szombat munkanap
2013. december 27., péntek pihenőnap

A 2013-as év abból a szempontból is szerencsésnek számít, hogy egyetlen olyan ünnep sincs, amely hétvégére esne. Jövőre viszont március 15-e és november 1-je is szombati napra esik majd, így a gyakorlatban kevesebb munkaszüneti nappal számolhatunk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi lesz jövőre?

2014-ben három munkanapot helyeznek át, így három hosszú hétvége jöhet, amit az ünnepek további kettővel egészítenek majd ki. Jövőre a május 1-jéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan -, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.


A tervezet szerint a 2014. évi munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2014. május 10., szombat munkanap
2014. május 2., péntek pihenőnap

2014. október 18., szombat munkanap
2014. október 24., péntek pihenőnap

2014. december 13., szombat munkanap
2014. december 24., szerda pihenőnap

A rendelet szerint május 2., október 24. (mindkettő pénteki nap) és december 24. szerda lesz pihenőnap. Ez egészül ki a húsvét- és a pünkösdhétfővel, így összesen öt hosszú hétvégével tervezhetnek 2014-ben a munkavállalók. A pihenőnapokat szombatonként - május 10-én, október 18-án és december 13-án - kell ledolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?