9 °C Budapest

Hány hosszú hétvége lesz jövőre, mi maradt az idei évre?

Pénzcentrum
2013. november 6. 12:17

Felmérésekből tudjuk, hogy kimondottan népszerűek a hosszú hétvégék a magyarok körében. Ezt leginkább az bizonyítja, hogy szeretünk ilyenkor utazni: az ünnepekkor sorra megtelnek a wellness-szállodák, de a panziók, erdei-és falusi szálláshelyek tulajdonosai sem panaszkodhatnak. Az sem meglepő, hogy sokan ilyenkor használják fel SZÉP kártyán kapott juttatásaikat: erre még az idei évben is van lehetőségük.

Ha egy munkáltató szeretné év végén elismerni dolgozóit valamilyen plusszjuttatással, akkor a jó választás a SZÉP kártyás feltöltést előnyben részesíteni. Bár már csak 7 hét van hátra 2013-ból, bőven van arra lehetőség, hogy felhasználjuk a kártyára utalt juttatásokat. Részben azért, mert a karácsonyi-szilveszteri időszak kimondottan alkalmas lehet egy családi utazásra, wellnessezésre (a felmérések szerint egyre többen spórolják meg az ünnepi idegeskedést, és inkább egy kényelmes szállodában töltik az ünnepeket), részben pedig azért is, mert sokaknak maradt még 1-2 szabadnapja, így megtoldva valamelyik novemberi, decemberi hétvégét, egy több napos kikapcsolódást is "vásárolhatnak" az egyik legnépszerűbb magyar béren kívüli juttatás segítségével.

Azt se feledjük, hogy a SZÉP kártyán adott juttatások nem járnak le év végén, hiszen a tavalyi juttatások csak jövő május végéig érvényesek (sőt, az idei feltöltés 2015 május 31-ig érvényes). Mivel a juttatás a feltöltés évét követő második naptári év május 31. napjáig felhasználható. Így a munkáltató minden kockázat nélkül adhat SZÉP kártyás feltöltéseket plusz juttatásként a dolgozóknak év végén, hiszen azt még hosszú hónapokig fel tudják használni szállásra, üdülésre.

A hosszú hétvégék jó alkalmat jelentenek a SZÉP utazásra

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is.

A hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. A szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek a hosszú hétvégéken, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.


Sokan ezekre a rövidebb utazások, üdülések alkalmával használják fel SZÉP kártyájukat is. Számukra is jó hír, hogy jövőre is lesz olyan ünnep, amit megtoldanak egy-egy pihenőnappal, de akár még a 2013-as év végén is elkölthetik megmaradt juttatásukat. A legnagyobb hazai SZÉP kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint is ezeken a napokon kiugró a kártya felhasználása. Az idei augusztus 20-i hosszúhétvégén például több mint 2 milliárd forintnyi juttatást használtak fel a kártyabirtokosok.

A 2013-ban még hátralevő munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2013. december 7., szombat munkanap
2013. december 24., kedd pihenőnap

2013. december 21., szombat munkanap
2013. december 27., péntek pihenőnap

A 2013-as év abból a szempontból is szerencsésnek számít, hogy egyetlen olyan ünnep sincs, amely hétvégére esne. Jövőre viszont március 15-e és november 1-je is szombati napra esik majd, így a gyakorlatban kevesebb munkaszüneti nappal számolhatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi lesz jövőre?

2014-ben három munkanapot helyeznek át, így három hosszú hétvége jöhet, amit az ünnepek további kettővel egészítenek majd ki. Jövőre a május 1-jéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan -, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.


A tervezet szerint a 2014. évi munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2014. május 10., szombat munkanap
2014. május 2., péntek pihenőnap

2014. október 18., szombat munkanap
2014. október 24., péntek pihenőnap

2014. december 13., szombat munkanap
2014. december 24., szerda pihenőnap

A rendelet szerint május 2., október 24. (mindkettő pénteki nap) és december 24. szerda lesz pihenőnap. Ez egészül ki a húsvét- és a pünkösdhétfővel, így összesen öt hosszú hétvégével tervezhetnek 2014-ben a munkavállalók. A pihenőnapokat szombatonként - május 10-én, október 18-án és december 13-án - kell ledolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm