23 °C Budapest

Hány hosszú hétvége lesz jövőre, mi maradt az idei évre?

Pénzcentrum
2013. november 6. 12:17

Felmérésekből tudjuk, hogy kimondottan népszerűek a hosszú hétvégék a magyarok körében. Ezt leginkább az bizonyítja, hogy szeretünk ilyenkor utazni: az ünnepekkor sorra megtelnek a wellness-szállodák, de a panziók, erdei-és falusi szálláshelyek tulajdonosai sem panaszkodhatnak. Az sem meglepő, hogy sokan ilyenkor használják fel SZÉP kártyán kapott juttatásaikat: erre még az idei évben is van lehetőségük.

Ha egy munkáltató szeretné év végén elismerni dolgozóit valamilyen plusszjuttatással, akkor a jó választás a SZÉP kártyás feltöltést előnyben részesíteni. Bár már csak 7 hét van hátra 2013-ból, bőven van arra lehetőség, hogy felhasználjuk a kártyára utalt juttatásokat. Részben azért, mert a karácsonyi-szilveszteri időszak kimondottan alkalmas lehet egy családi utazásra, wellnessezésre (a felmérések szerint egyre többen spórolják meg az ünnepi idegeskedést, és inkább egy kényelmes szállodában töltik az ünnepeket), részben pedig azért is, mert sokaknak maradt még 1-2 szabadnapja, így megtoldva valamelyik novemberi, decemberi hétvégét, egy több napos kikapcsolódást is "vásárolhatnak" az egyik legnépszerűbb magyar béren kívüli juttatás segítségével.

Azt se feledjük, hogy a SZÉP kártyán adott juttatások nem járnak le év végén, hiszen a tavalyi juttatások csak jövő május végéig érvényesek (sőt, az idei feltöltés 2015 május 31-ig érvényes). Mivel a juttatás a feltöltés évét követő második naptári év május 31. napjáig felhasználható. Így a munkáltató minden kockázat nélkül adhat SZÉP kártyás feltöltéseket plusz juttatásként a dolgozóknak év végén, hiszen azt még hosszú hónapokig fel tudják használni szállásra, üdülésre.

A hosszú hétvégék jó alkalmat jelentenek a SZÉP utazásra

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is.

A hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. A szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek a hosszú hétvégéken, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.


Sokan ezekre a rövidebb utazások, üdülések alkalmával használják fel SZÉP kártyájukat is. Számukra is jó hír, hogy jövőre is lesz olyan ünnep, amit megtoldanak egy-egy pihenőnappal, de akár még a 2013-as év végén is elkölthetik megmaradt juttatásukat. A legnagyobb hazai SZÉP kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint is ezeken a napokon kiugró a kártya felhasználása. Az idei augusztus 20-i hosszúhétvégén például több mint 2 milliárd forintnyi juttatást használtak fel a kártyabirtokosok.

A 2013-ban még hátralevő munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2013. december 7., szombat munkanap
2013. december 24., kedd pihenőnap

2013. december 21., szombat munkanap
2013. december 27., péntek pihenőnap

A 2013-as év abból a szempontból is szerencsésnek számít, hogy egyetlen olyan ünnep sincs, amely hétvégére esne. Jövőre viszont március 15-e és november 1-je is szombati napra esik majd, így a gyakorlatban kevesebb munkaszüneti nappal számolhatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi lesz jövőre?

2014-ben három munkanapot helyeznek át, így három hosszú hétvége jöhet, amit az ünnepek további kettővel egészítenek majd ki. Jövőre a május 1-jéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan -, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.


A tervezet szerint a 2014. évi munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2014. május 10., szombat munkanap
2014. május 2., péntek pihenőnap

2014. október 18., szombat munkanap
2014. október 24., péntek pihenőnap

2014. december 13., szombat munkanap
2014. december 24., szerda pihenőnap

A rendelet szerint május 2., október 24. (mindkettő pénteki nap) és december 24. szerda lesz pihenőnap. Ez egészül ki a húsvét- és a pünkösdhétfővel, így összesen öt hosszú hétvégével tervezhetnek 2014-ben a munkavállalók. A pihenőnapokat szombatonként - május 10-én, október 18-án és december 13-án - kell ledolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?