21 °C Budapest

Karácsonyra eltűnhetnek a hajléktalanok Budapestről?

Pénzcentrum
2013. november 6. 09:37

A fővárosi önkormányzat a kerületekkel karöltve karácsonyra szinte az egész városból kitilthatja a hajléktalanokat. A szabálysértési törvényben megjelölt világörökségi helyszíneken túl saját augusztusi rendelettervezetét is felülmúlva tiltaná ki a fedél nélkülieket mind több közterületről - írja a Népszabadság.

Ilyen tiltott helynek minősülnének a közösségi közlekedési eszközök megállói, 29 aluljáró, a játszóterek, a gyermek- és felsőoktatási intézmények környéke, a hidak és felüljárók lépcsői, illetve a fővárosi utak mellett valamennyi burkolt járda, a köztemetők és környékük, ezenfelül a fővárosi parkolási rendeletben védettnek minősített területek.

Utóbbiak közé tartozik például az óbudai Fő tér környéke, a Római-part, az Óbudai-sziget, a Normafa környéke, a Városliget és a Margitsziget - a Népligetet viszont kivették a felsorolásból.

A kerületek ugyan határozott kérésük ellenére sem kaptak önálló rendeletalkotási jogot a parlamenttől a hajléktalanzónák kijelölésére, de a főváros minden területi kérésüket köteles rendeletbe foglalni.

A hajléktalanok kitiltásának oka a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme egyaránt lehet. A fővárosi és a kerületi önkormányzatok a fentiek alapján szinte egész Budapesten megtilthatják az "életvitelszerű közterületen tartózkodást".

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?