13 °C Budapest

Kiderült, hogy hova került az ingyenhitel 91 százaléka

Pénzcentrum
2013. október 11. 12:43

Hosszú hallgatás után ma elárulta az OTP, mekkora összegre szerződött le a Magyar Nemzeti Bankkal. Kiderült, hogy a bankok közül a legnagyobbra, így a Növekedési Hitelprogram első szakaszának bankok közötti megoszlását 91%-ban megismertük.


Az OTP az MNB Növekedési Hitelprogramjának első szakaszában a hitelintézetek közül a legmagasabb keretösszegben vállalt hitelkihelyezést a hazai vállalkozások körében, összesen 97 milliárd forint értékben. Az OTP a források 78%-át az I. pillér keretében allokálta, ennek újabb 70%-át új hitelkihelyezésre fordította, továbbá az új kihelyezések 50%-a új fejlesztések, 50%-a forgóeszközök finanszírozását szolgálta - közölte a társaság. Bár rövid idő állt rendelkezésre a felkészüléshez a vállalkozások és a bankok számára egyaránt, ki tudták helyezni a rájuk allokált keret 100 százalékát.

Az OTP után a K&H, majd a Takarékbank és a hozzá kapcsolódó takarékszövetkezeti integráció szerződött le a legnagyobb arányban a Növekedési Hitelprogram első, 750 milliárd forintos szakaszára - derül ki a Portfolio.hu gyűjtéséből. Piaci részesedésükhöz képest magas volt a programban a takarékszövetkezetek, valamint a kis- és közepes méretű bankok részaránya. Információink szerint a program 425 milliárd forintos első pillérét teljes egészében, 325 milliárdos második pillérét pedig nagyjából 250 milliárd forint összegben használták fel a bankok, így a program teljes kihasználtsága 90% körül volt.

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át


Időközben (október 1-jén) elindult a program második szakasza is, amelyben első körben 500 milliárd forintot, 2014 végéig összesen pedig 2000 milliárd forintot tervez szétosztani a jegybank. A második szakaszban már nincs kvótarendszer, vagyis "érkezési sorrendben" kaphatják meg a bankok a 0%-os kamatozású hitelt, hogy azt 2,5%-os maximális kamatozás mellett továbbadják a kis- és középvállalkozások számára.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB Növekedési Hitelprogram második szakaszában a bankok az eddig kihelyezett KKV hiteleiknek megfelelő mértékű teljes keret erejéig vehetnek részt. Az OTP-nél felhívták a figyelmet, hogy a program második szakaszában a pillérek tartalma változik: I. pillérből új hitelt lehet igényelni, míg a II. pillér forrásait hitel kiváltásra lehet felhasználni 90/10%-os megoszlásban. Pozitív változásnak értékelték a második szakaszban, hogy a programra jelentkező ügyfélnek csak a hitelszerződés megkötésekor kell a KKV kritériumoknak megfelelni, azt követően nem, tehát a hitel felvételével már nincs korlátja a cégek növekedésének.

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át
Klikk a képre!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?