18 °C Budapest

Kiderült, hogy hova került az ingyenhitel 91 százaléka

Pénzcentrum
2013. október 11. 12:43

Hosszú hallgatás után ma elárulta az OTP, mekkora összegre szerződött le a Magyar Nemzeti Bankkal. Kiderült, hogy a bankok közül a legnagyobbra, így a Növekedési Hitelprogram első szakaszának bankok közötti megoszlását 91%-ban megismertük.


Az OTP az MNB Növekedési Hitelprogramjának első szakaszában a hitelintézetek közül a legmagasabb keretösszegben vállalt hitelkihelyezést a hazai vállalkozások körében, összesen 97 milliárd forint értékben. Az OTP a források 78%-át az I. pillér keretében allokálta, ennek újabb 70%-át új hitelkihelyezésre fordította, továbbá az új kihelyezések 50%-a új fejlesztések, 50%-a forgóeszközök finanszírozását szolgálta - közölte a társaság. Bár rövid idő állt rendelkezésre a felkészüléshez a vállalkozások és a bankok számára egyaránt, ki tudták helyezni a rájuk allokált keret 100 százalékát.

Az OTP után a K&H, majd a Takarékbank és a hozzá kapcsolódó takarékszövetkezeti integráció szerződött le a legnagyobb arányban a Növekedési Hitelprogram első, 750 milliárd forintos szakaszára - derül ki a Portfolio.hu gyűjtéséből. Piaci részesedésükhöz képest magas volt a programban a takarékszövetkezetek, valamint a kis- és közepes méretű bankok részaránya. Információink szerint a program 425 milliárd forintos első pillérét teljes egészében, 325 milliárdos második pillérét pedig nagyjából 250 milliárd forint összegben használták fel a bankok, így a program teljes kihasználtsága 90% körül volt.

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át


Időközben (október 1-jén) elindult a program második szakasza is, amelyben első körben 500 milliárd forintot, 2014 végéig összesen pedig 2000 milliárd forintot tervez szétosztani a jegybank. A második szakaszban már nincs kvótarendszer, vagyis "érkezési sorrendben" kaphatják meg a bankok a 0%-os kamatozású hitelt, hogy azt 2,5%-os maximális kamatozás mellett továbbadják a kis- és középvállalkozások számára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB Növekedési Hitelprogram második szakaszában a bankok az eddig kihelyezett KKV hiteleiknek megfelelő mértékű teljes keret erejéig vehetnek részt. Az OTP-nél felhívták a figyelmet, hogy a program második szakaszában a pillérek tartalma változik: I. pillérből új hitelt lehet igényelni, míg a II. pillér forrásait hitel kiváltásra lehet felhasználni 90/10%-os megoszlásban. Pozitív változásnak értékelték a második szakaszban, hogy a programra jelentkező ügyfélnek csak a hitelszerződés megkötésekor kell a KKV kritériumoknak megfelelni, azt követően nem, tehát a hitel felvételével már nincs korlátja a cégek növekedésének.

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át
Klikk a képre!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?