2 °C Budapest

Állami kézbe kerülhet a pályázatírás rendszere is

Pénzcentrum
2013. szeptember 2. 09:32

Részben a kontár pályázatíró cégek miatt vezetnék be az állami pályázatírást az uniós pályázatoknál - írja a Napi Gazdaság.

Több oka is van annak, hogy az állam néhány egyszerűbb tender során maga írná a pályázatokat - mondta a Napi Gazdaságnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Az egyik legfontosabb, hogy többször szembesült azzal a hatóság, hogy egyes komolytalan pályázatíró cégek az ingyenesség látszatát keltve írtak pályázatokat cégeknek, önkormányzatoknak, költségvetési szerveknek, majd amikor uniós támogatást nyert a pályázó, a projektmenedzseri célokra szánt összeget elvitte fizetségként a pályázatíró cég - fogalmazott Csepreghy. Véleménye szerint ez a szisztéma komoly problémákat okozott, mivel amellett, hogy anyagi kára keletkezett a tenderezőnek, az országnak is hátránya származott ebből, hiszen megfelelő projektmenedzsment híján sok beruházás stagnált, vagy el sem indult.

A helyettes államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden pályázatíró csalna, mondván "vannak a szektorban komoly cégek", akik nemcsak színvonalas pályázatokat írnak a megrendelőiknek, de amennyiben igénylik, a projektmenedzseri feladatokat is ellátják.

A bevezetendő rendszerről egyelőre nincs végleges döntés, még vizsgálják a lehetőségeket, ugyanakkor Csepreghy annyit elárult, hogy hasonló szisztémát szeretnének bevezetni, mint a NAV-nál a személyi jövedelemadó bevallás választható lehetősége.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?