1 °C Budapest

10 milliót kaphatna minden magyar: elköltöttük az Apple-t

Pénzcentrum
2012. március 3. 08:02

Kis túlzással akár egész Pest megyét is meg lehetne venni a világ legértékesebb vállalatának részvényeinek értékéből. Az Apple piaci kapitalizációja elérte az 500 milliárd dollárt (száznyolcezer milliárd forint). Ez több mint ötszöröse a teljes magyar államadósságnak, akár 3100 stadiont is építhetnénk belőle, vagy ha úgy tartaná kedvünk akár öt metróvonalat építhetnénk keresztbe Magyarország területén.

A negatív hangulat ellenére az iPad3-mal kapcsolatos felfokozott várakozásoknak köszönhetően 1% feletti emelkedést mutattak szerdán az Apple részvényei, ennek köszönhetően pedig a társaság piaci kapitalizációja (összes részvényének az értéke) átlépte az 500 milliárd dolláros álomhatárt. Záráskor a cég piaci értéke 505,8 milliárd dollár volt, száznyolcezer milliárd forint (108 500 000 000 000 Ft). Iszonyatosan nehéz felmérni, hogy mekkora összegről is van szó, ezért számolgatni kezdtünk.

 

Az S&P adatai szerint 1926 óta az Apple a tizenegyedik olyan cég a sorban, amelynek kapitalizációja eléri az 500 milliárd dollárt. A nagy amerikai vállalatok közül eddig a Cisco Systems, az Exxon Mobil, a GE, az Intel és a Microsoft is azon vállalatok elit klubjába tartozik, amelyek valaha már átlépték az 500 milliárd dolláros értéket.


Az Apple mostanra a világ legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. Első alkalommal tavaly augusztusban történt meg, hogy az Apple kapitalizációja meghaladta az Exxon kapitalizációját, akkor 337 milliárd dollárt értek a cég részvényei. Azóta pontosan 142 milliárd dollárral nőtt az Apple kapitalizációja.


Ha el is költhetnénk azt a vagyont, amennyit az Apple jelenleg ér, akkor akár 3 100 új Puskás stadiont is építhetnénk (amennyiben hiszünk a jelenleg kommunikált 35 milliárd forintos beruházási értéknek), 4-es metróból is 296 jönne össze, vagy akár föld alatt tehetnénk meg a Hegyeshalom-Záhony útvonalat, ez utóbbi nyomvonalat akár négyszer is felépíthetnénk. Akár autópályából is kijönne 54 250 kilométer a mai árakon.

Lakásokból is bevásárolhatunk. A teljes ország lakóingatlan állományát felvásárolhatnánk és még maradna is 65 ezer milliárdunk arra, hogy például kifizessük háromszor a magyar államadósságot. A devizahitelesek 5 ezer milliárd körüli teljes tartozása szintúgy eltörpül a világ jelenlegi legnagyobb vállalatához képest.

 

Ha állami kézbe kerülne a mobilgyártó, akkor minden magyar 10 millió forint tulajdonosának érezhetné magát. Ennyit ér a vállalat egy tízmilliomod része. Bár kétséges, hogy köztulajdonban is hasonló szárnyalás jellemezné a részvények árfolyamát.

 

Szárnyal az árfolyam
Az Apple részvényei csak idén 34%-ot emelkedtek. A részvények szárnyalása mögött erős fundamentális sztori áll, de a kedvezőbbre forduló részvénypiaci hangulat is kedvezett az árfolyamnak. A társaság kirobbanó negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé január 24-én, ami után meredek emelkedésbe kezdtek a részvények.

Újabb rekordnegyedévről számolhatott be az Apple negyedik negyedéves gyorsjelentésben. Az amerikai technológiai óriás bevételei 73%-kal emelkedtek az előző év azonos negyedévéhez képest, meghaladták a 46 milliárd dollárt, ami az elemzői konszenzushoz képest is nagy pozitív meglepetést okozott, a piacok ugyanis kevesebb, mint 39 milliárd dollárra számítottak. A vállalat nettó eredménye története során először haladta meg a 10 milliárd dollárt, 13 milliárd dollárt tett ki, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi értéknek. Eközben készpénzállománya 100 milliárd dollárra dagadt.

A hatalmas profitrobbanás elsősorban a legújabb iPhone, az iPhone 4S piacra dobásának volt köszönhető. Mint ismeretes, a harmadik negyedévben részesedést veszített az Apple a mobilpiacon, miután az iPhone értékesítései csökkentek. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a társaság október közepén dobta piacra az okostelefon legújabb modelljét, az iPhone 4S-t, éppen ezért a fogyasztók kivártak készülékeik lecserélésével.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?