23 °C Budapest

Jó üzlet vagy fantom cég? Hitelezőik elől menekülnek a vállalkozások

Pénzcentrum
2011. december 6. 13:07

2011-ben senki nem találja a helyét. Legalábbis a cégek esetében, derül ki a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControll.hu elemzéséből. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szorgalmasan ellenőrzi azokat a cégeket, amelyek székhelyüket az ország különböző területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezték vagy helyezik át. A NAV azonban a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre bejelentkezett adózókra is fókuszál. A kérdés azért sem elhanyagolható, mert a NAV szerint több ezer gazdasági társaság van bejegyezve valamilyen kockázatosnak ítélt székhelyre! Az adatokból az derül ki, hogy közel 1500 cég váltott egy éven belül legalább kétszer székhelyet, ami valószínűsítheti a hitelezők vagy a NAV előli menekülést.

A NAV vizsgálat alapján a közép-magyarországi régió ítéltetett az összes közül a legveszélyesebbnek. A NAV ugyanis a régióban nemrégiben alakult vállalkozások egy hatodánál látja úgy, hogy címadataival nincs minden rendben. Az adóhivatal címlistájának első két tételéhez például 710 társaság van bejegyezve egy címre. A felmérést végző cég adatai ezzel egybevágnak, a céginformáció szolgáltató ugyanis azt vizsgálta, hogy idén hány cégnek változott meg a székhelye oly módon, hogy másik megyébe költözött és ezáltal a cégjegyzékszáma és adószáma is megváltozott. Majdnem 10 000 cég változtatta meg székhelyét az elmúlt évben megyén kívül, ebből 4001 a fővárosba, további 2223 pedig Pest megyébe költözött, áll a statisztikában.

A Főváros és Pest megye után Fejér megyéből költözött el a legtöbb cég, de Borsod-Abaúj- Zemplén és Bács-Kiskun megyében is jelentős volt a cégek "mozgása". Vas megyét hagyta el a legkevesebb vállalkozás, de Békés, Nógrád és Tolna megyében is alacsony maradt a migráció. Mivel a fővárosba költözött a cégek nagy része, a legtöbb vidéki megyébe kevesebb cég költözött, mint amennyi áthelyezte székhelyét onnan. Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyék voltak Pest megyén és a Fővároson kívül azok a területek, ahová több cég költözött, mint amennyi elhagyta a megyét.

A gond nem azokkal a vállalkozásokkal van, amelyek tevékenységük folytatása miatt nagyritkán székhelyet váltanak, hanem azokkal, amelyek sokszor fiktív módon működnek, és azért jelentkeznek át, hogy ne legyenek elérhetők az adóhatóság és a hitelezőik számára. Már a NAV is úgy határozott, hogy - mivel a székhelyváltó cégek adózói életútját az adott megyei adóigazgatóságok ismerik -, továbbra is a korábbi székhely szerint illetékes igazgatóságok folytathatják le a vizsgálatokat. A menekülni kívánó cégek így valójában egy helyben topognak, és a NAV elől már kevésbé menekülhetnek, azonban azon cégek keveset tehetnek, akiknél tartozást hagyott hátra az elköltözött vállalkozás. Ők leginkább a megelőzésben bízhatnak, valamint abban, hogy ha szerződéskötés előtt alaposan ellenőrzik üzleti partnereiket, sok fejfájástól kímélhetik meg magukat.

2010-ben eddig 1430 olyan cég volt, ami egynél többször váltott székhelyet. Ez már gyanúra adhat okot, mivel egy stabilan működő cégnek nem éri meg évente többször költöznie már csak az ezzel járó adminisztrációs kötelezettségek miatt sem, valamint a költözés okozta időveszteség és nehézségek miatt sem. Ezért, ha egy többször költöző céget szolgálunk ki utólagos fizetéssel, mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni az adott vállalkozást. Hasonló a helyzet a fiktív, székhelyszolgáltató címén működő cégekkel is. Érdemes a cég címére mindenképpen rákeresni, hogy hány másik vállalkozást dob ki adott címen a rendszer, és ha ez nem egy monumentális irodaház, hanem például egy kis lakás vagy család ház, máris gyanakodhatunk. Keleti József, a Bisnode csoport ország igazgatója az első 5 legfontosabb ellenőrizendő adat között tartja számon a társaság székhelyét és a költözések számát, mivel ez már sokat elárul a partner megbízhatóságáról. Nem mindegy, hogy a költözéseket nagyfokú fejlődés indokolta-e, vagy pont az ellenkezője. Remélhetőleg a NAV intézkedései és szigorítása is hatással lesz erre, és kevesebb cég tud eltűnni hitelezői elől, illetve kevesebb cég alakul fiktív címeken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?