20 °C Budapest

Ez az út vezet a meggazdagodáshoz: kerüld ki az akadályokat

Pénzcentrum
2011. november 17. 05:27

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei jelentősen visszavetették a kis-és közepes vállalatok számára nyújtott hitelezés mértékét is. A bankok még mindig óvatosak, a cégek viszont sokszor csak hitelből képesek fejleszteni, beruházni, megőrizni piaci pozíciójukat. A pénzintézeteknek és a vállalkozásoknak tehát olyan együttműködést szükséges kialakítaniuk, mellyel partnerként, akár évtizedes időtávban is együtt gondolkodhatnak.

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei jelentősen visszavetették a kis-és közepes vállalatok számára nyújtott hitelezés mértékét is. A bankok még mindig óvatosak, a cégek viszont sokszor csak hitelből képesek fejleszteni, beruházni, megőrizni piaci pozíciójukat. A pénzintézeteknek és a vállalkozásoknak tehát olyan együttműködést szükséges kialakítaniuk, mellyel partnerként, akár évtizedes időtávban is együtt gondolkodhatnak.

Egy nyereségre törekvő vállalkozás életében szinte biztosan el kell érkeznie ahhoz a ponthoz, amikor hitel nélkül már elképzelhetetlen a további fejlődés. A legoptimálisabb esetben a vállalat, vállalkozás ezt a forrást fejlesztésre fordítja: a cél a további növekedés, a piacon betöltött helyzet megerősítése - ez a gyakorlatban megvalósulhat például új eszközök, gépek vásárlásával, az árukészlet bővítésével, nagyobb ingatlan vásárlásával, bérlésével. Kezdő vállalkozásoknál kiemelten fontos a hitel szerepe: sok esetben csak ilyen segítséggel tudják beindítani működésüket, csak így képesek megtenni az első lépéseket.


A gyakorlatban a vállalkozások háromféle finanszírozási típusban gondolkozhatnak: likviditási finanszírozás, forgóeszköz- hitel és beruházási hitel.

A likviditási finanszírozás leggyakoribb formája a folyószámlahitel általában általában a napi működéshez szükséges likviditás menedzseléséhez nyújthat segítséget. Jellemző rá, hogy rugalmas finanszírozást biztosít, a hitelkeret ugyanis a számla fedezetlensége esetén automatikusan rendelkezésre áll. Előnye továbbá, hogy a számlára befolyó összegeket a bank azonnal törlesztésre fordítja, a vállalkozásnak csak az igénybe vett rész után kell kamatot fizetnie. Ma már van olyan bank is a magyar piacon, amely a vállalkozói folyószámla-hitelkeretet nem az általános minősítéshez, hanem a cég árbevételéhez köti. A hitelbírálat és a kockázatértékelés egyik kulcs eleme is lehet a folyószámlahitellel kapcsolatos cégtörténet. Rögtön kibukik bármely banki szakember számára, hogy baj van annál a vállalatnál, melynek folyószámla hitelkerete huzamosabb ideig 100 százalékos kihasználtság körül le van terhelve.

A forgóeszköz- hitelkeret akkor lehet jó megoldás, ha a cégnek rendszeres forgóeszköz-finanszírozásra van szüksége, szeretné áthidalni a hosszú fizetési határidőket, vagy szezonális vevőkövetelései vannak. Ez a konstrukció leginkább középtávra (1-3 év ajánlott), a folyószámlahitelhez képest hosszabb a futamideje.

A beruházási kölcsön leginkább hosszú távra (akár 10 évre is) nyújthat megoldást, például kapacitásbővítéshez, gépbeszerzéshez, ingatlanvásárláshoz. A kölcsön lehívása egy összegben vagy a szerződésben előre rögzített ütemterv szerint történhet. A hitel legfőbb biztosítéka - általában- a beruházás tárgya.

Hogyan válasszunk bankot, hogyan kapunk hitelt?

A vállalkozások hitelhez jutása számos tényezőtől függ. Alapvetően fontos szempont a finanszírozás célja, a cég piaci helyzete, pénzügyi beszámolójának tartalma, üzleti terve és a rendelkezésre álló fedezetek köre egyaránt, de természetesen a pénzügyi beszámoló is nagyon fontos eleme ennek a dokumentumcsomagnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legtöbb bank a finanszírozott vállalkozással szemben elvárja a stabil üzleti modellt, az átlátható működést, valamint az is fontos, hogy a hitelt olyan célra vegye fel a vállalkozás, amely gazdaságilag megalapozott, teljesíthető. Ugyanilyen kockázatcsökkentő elvárás -főleg a legkisebb cégekkel szemben- az aktív számlavezetés: ezzel sokkal jobban nyomon követhető a cég pénzmozgása, működése. Ez a hitel felvevőjének ugyanannyira érdeke, mint a banknak, hiszen az átláthatóbb működés azt is jelenti, hogy javulhat a minősítése (ez pedig kedvezőbb feltételekhez segítheti).

Bár az alapfelállás szerint a bankok "versenyeznek" a cégekért, azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy-egy hiteldöntésnél még mindig nagy óvatossággal, körültekintéssel járnak el. Természetesen a vállalkozásnak is fontos, hogy céljai megvalósításához megfelelő pénzügyi partnert találjon.

Célravezető lehet, ha attól a banktól próbálunk meg hitelt felvenni, amellyel már korábban is kapcsolatban álltunk -például vállalkozói számlánkat vezetjük ott, esetleg megtakarításunk volt náluk. A pénzintézet számára ugyanis fontos a cég "előélete": ha látja, hogy honnan hova jutott a vállalkozás, milyen financiális háttérrel rendelkezik - egy ilyen partneri viszony sokat segíthet a hitelfelvételnél.

Ha új pénzintézetet választunk, érdemes időt szánni arra, hogy a lehető legtöbb bank ajánlatát is meghallgassuk, kikérjük véleményüket - ezt megtehetjük hiteltanácsadó segítségével is (fontos tudni, hogy nem szükséges ezért a hitelösszeg 2-3 százalékát kifizetnünk, hiszen már több cég is díjmentesen kínálja a szolgáltatásait, mivel a bankoktól is kap jutalékot). Induló vállalkozások esetében különösen fontos, hogy olyan bankot válasszunk, amellyel hosszabb távú (akár több éves, évtizedes) kapcsolatot is elképzelhetőnek tartunk.

A választásnál fontos szempont lehet, hogy vannak olyan bankok, amelyeknél speciálisan a kisvállalatok hitelezéseire szakosodott szakértő munkatársakkal várják az ügyfeleket, akik nem csak szaktanácsadást nyújtanak részükre, hanem végigkísérik a hitelfelvétel folyamatát.  

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?