11 °C Budapest

Ez az út vezet a meggazdagodáshoz: kerüld ki az akadályokat

Pénzcentrum
2011. november 17. 05:27

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei jelentősen visszavetették a kis-és közepes vállalatok számára nyújtott hitelezés mértékét is. A bankok még mindig óvatosak, a cégek viszont sokszor csak hitelből képesek fejleszteni, beruházni, megőrizni piaci pozíciójukat. A pénzintézeteknek és a vállalkozásoknak tehát olyan együttműködést szükséges kialakítaniuk, mellyel partnerként, akár évtizedes időtávban is együtt gondolkodhatnak.

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei jelentősen visszavetették a kis-és közepes vállalatok számára nyújtott hitelezés mértékét is. A bankok még mindig óvatosak, a cégek viszont sokszor csak hitelből képesek fejleszteni, beruházni, megőrizni piaci pozíciójukat. A pénzintézeteknek és a vállalkozásoknak tehát olyan együttműködést szükséges kialakítaniuk, mellyel partnerként, akár évtizedes időtávban is együtt gondolkodhatnak.

Egy nyereségre törekvő vállalkozás életében szinte biztosan el kell érkeznie ahhoz a ponthoz, amikor hitel nélkül már elképzelhetetlen a további fejlődés. A legoptimálisabb esetben a vállalat, vállalkozás ezt a forrást fejlesztésre fordítja: a cél a további növekedés, a piacon betöltött helyzet megerősítése - ez a gyakorlatban megvalósulhat például új eszközök, gépek vásárlásával, az árukészlet bővítésével, nagyobb ingatlan vásárlásával, bérlésével. Kezdő vállalkozásoknál kiemelten fontos a hitel szerepe: sok esetben csak ilyen segítséggel tudják beindítani működésüket, csak így képesek megtenni az első lépéseket.


A gyakorlatban a vállalkozások háromféle finanszírozási típusban gondolkozhatnak: likviditási finanszírozás, forgóeszköz- hitel és beruházási hitel.

A likviditási finanszírozás leggyakoribb formája a folyószámlahitel általában általában a napi működéshez szükséges likviditás menedzseléséhez nyújthat segítséget. Jellemző rá, hogy rugalmas finanszírozást biztosít, a hitelkeret ugyanis a számla fedezetlensége esetén automatikusan rendelkezésre áll. Előnye továbbá, hogy a számlára befolyó összegeket a bank azonnal törlesztésre fordítja, a vállalkozásnak csak az igénybe vett rész után kell kamatot fizetnie. Ma már van olyan bank is a magyar piacon, amely a vállalkozói folyószámla-hitelkeretet nem az általános minősítéshez, hanem a cég árbevételéhez köti. A hitelbírálat és a kockázatértékelés egyik kulcs eleme is lehet a folyószámlahitellel kapcsolatos cégtörténet. Rögtön kibukik bármely banki szakember számára, hogy baj van annál a vállalatnál, melynek folyószámla hitelkerete huzamosabb ideig 100 százalékos kihasználtság körül le van terhelve.

A forgóeszköz- hitelkeret akkor lehet jó megoldás, ha a cégnek rendszeres forgóeszköz-finanszírozásra van szüksége, szeretné áthidalni a hosszú fizetési határidőket, vagy szezonális vevőkövetelései vannak. Ez a konstrukció leginkább középtávra (1-3 év ajánlott), a folyószámlahitelhez képest hosszabb a futamideje.

A beruházási kölcsön leginkább hosszú távra (akár 10 évre is) nyújthat megoldást, például kapacitásbővítéshez, gépbeszerzéshez, ingatlanvásárláshoz. A kölcsön lehívása egy összegben vagy a szerződésben előre rögzített ütemterv szerint történhet. A hitel legfőbb biztosítéka - általában- a beruházás tárgya.

Hogyan válasszunk bankot, hogyan kapunk hitelt?

A vállalkozások hitelhez jutása számos tényezőtől függ. Alapvetően fontos szempont a finanszírozás célja, a cég piaci helyzete, pénzügyi beszámolójának tartalma, üzleti terve és a rendelkezésre álló fedezetek köre egyaránt, de természetesen a pénzügyi beszámoló is nagyon fontos eleme ennek a dokumentumcsomagnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legtöbb bank a finanszírozott vállalkozással szemben elvárja a stabil üzleti modellt, az átlátható működést, valamint az is fontos, hogy a hitelt olyan célra vegye fel a vállalkozás, amely gazdaságilag megalapozott, teljesíthető. Ugyanilyen kockázatcsökkentő elvárás -főleg a legkisebb cégekkel szemben- az aktív számlavezetés: ezzel sokkal jobban nyomon követhető a cég pénzmozgása, működése. Ez a hitel felvevőjének ugyanannyira érdeke, mint a banknak, hiszen az átláthatóbb működés azt is jelenti, hogy javulhat a minősítése (ez pedig kedvezőbb feltételekhez segítheti).

Bár az alapfelállás szerint a bankok "versenyeznek" a cégekért, azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy-egy hiteldöntésnél még mindig nagy óvatossággal, körültekintéssel járnak el. Természetesen a vállalkozásnak is fontos, hogy céljai megvalósításához megfelelő pénzügyi partnert találjon.

Célravezető lehet, ha attól a banktól próbálunk meg hitelt felvenni, amellyel már korábban is kapcsolatban álltunk -például vállalkozói számlánkat vezetjük ott, esetleg megtakarításunk volt náluk. A pénzintézet számára ugyanis fontos a cég "előélete": ha látja, hogy honnan hova jutott a vállalkozás, milyen financiális háttérrel rendelkezik - egy ilyen partneri viszony sokat segíthet a hitelfelvételnél.

Ha új pénzintézetet választunk, érdemes időt szánni arra, hogy a lehető legtöbb bank ajánlatát is meghallgassuk, kikérjük véleményüket - ezt megtehetjük hiteltanácsadó segítségével is (fontos tudni, hogy nem szükséges ezért a hitelösszeg 2-3 százalékát kifizetnünk, hiszen már több cég is díjmentesen kínálja a szolgáltatásait, mivel a bankoktól is kap jutalékot). Induló vállalkozások esetében különösen fontos, hogy olyan bankot válasszunk, amellyel hosszabb távú (akár több éves, évtizedes) kapcsolatot is elképzelhetőnek tartunk.

A választásnál fontos szempont lehet, hogy vannak olyan bankok, amelyeknél speciálisan a kisvállalatok hitelezéseire szakosodott szakértő munkatársakkal várják az ügyfeleket, akik nem csak szaktanácsadást nyújtanak részükre, hanem végigkísérik a hitelfelvétel folyamatát.  

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm