2 °C Budapest

Elfogy a talaj a magyar bankok alól: beleeshetünk mi is?

Pénzcentrum
2011. november 14. 05:26

A végtörlesztés nemcsak a lakossági hitelállomány összetételére lehet hatással, egyre jobban kirajzolódik az a veszély miszerint a forráskivonás vészesen visszaszoríthatja a kis- és középvállalkozások hitelezését. A szegmens megfelelő finanszírozása nélkül a gazdasági növekedés is veszélybe kerül, ugyanis rendkívül szoros összefüggés van a két tényező között. A vállalati hitelállomány 2 százalékos növekedése 1 százalékos GDP növekedést jelentene ma. De honnan tudna növekedni a banki kihelyezés, mit kell tennünk, hogy hitelt kaphassunk szűk kínálat mellett is?

Szorosan összekapcsolódott ma a lakossági hitelezés problémája és a vállalati hitelezés vesszőfutása. A kormány szándéka miszerint a lakossági devizahitel állományt minél előbb le kell építeni, olyan terhet jelenthet a bankszektornak, ami veszélyezteti a vállalati hitelezés fenntarthatóságát. Amennyiben jelentős számban végtörlesztenek két oldalról is szűkülhet a pénzügyi intézmények lehetősége az egyéb szektorok finanszírozására. Eddig leginkább a saját forrásból végtörlesztők tudtak megszabadulni tartozásuktól, betétek és egyéb banki megtakarítások felszámolásával a források egyre inkább drágulnak. A végtörlesztett devizahitelek nyomán ráadásul veszteség is képződik, melyet a bankok csak a tőkéjükből tudnak fedezni. 

A megtakarítással nem rendelkező devizahitelesek is nyomást helyezhetnek a rendszerre, hiszen hitelkeresletük felfelé tolja a kamatokat, ami a vállalati hitelezésben is érezteti hatását. Különösen aggasztó lehet ez a folyamat a legkisebb, mikro- és kisvállalkozásoknak, hiszen ők a devizahitel állománnyal kevésbé rendelkező takarékoktól várják a forrást. A helyi viszonyokat, sok esetben a kis cégek vezetőit is jól ismerő takarékszövetkezetek azok, akik még nehezebb gazdasági körülmények között is hiteleznek a jobban működő, stabilabb vidéki kisvállalkozásoknak. Amennyiben ezek a hitelintézetek belépnek a végtörlesztőkért folytatott harcba a kisvállalatok vezetőinek a nagyobb bankok felé kell fordulnia kölcsönért, hiszen a takarékok lehetőségei is korlátozottabb, választaniuk kell; vagy a lakosság hitelkeresletét elégítik ki, vagy a talán kockázatosabb kisvállalati szegmensét. 

 


A PSZÁF frissen kiadott közleményének adataiból jól látszik, hogy október 30-ig még csak 417 hitelnyújtás történt, ezen belül is töredék az ami szövetkezeti kölcsön. A szeptembertől elérhető végtörlesztési roham viszont csak most kezdődik, egy hitelezési folyamat sok esetben elnyúlik másfél, két hónapig is, főleg magas számú hitelkérelem esetén. Ezért valószínűleg drasztikusan nőni fog a hitelből végtörlesztők, és a szövetkezetek által nyújtott kölcsönök száma is.

 


A mikro szektorra jutó éves 700 milliárd forinton 516 ezer vállalkozás osztozik, ami a számosságát tekintve a teljes kkv-szektor 94,2 százaléka. A maradék 31 ezer vállalatnak jut a nagyobb rész, 2 500 milliárd forintos banki forrás ( ez csak kis mértékben marad el a 2008-as csúcstól). Magyarország legnagyobb munkáltatójának számító szektor kerülhet még nagyobb forráshiányba 2012-ben? A források mennyiségének növelése viszont itt hathat a legdrasztikusabban, a fenti uniós tanulmány egy diagramjából is jól látszik, hogy a magyar középvállalkozások túlteljesítettek az uniós átlaghoz képest, legalábbis ha a GDP-hez való hozzájárulást tekintjük. A kisebb cékeknek nyújtott hitelek nagyobb mértékben lehetnek képesek hatni a teljes GDP növekedésére, hiszen jelen pillanatban egy átlaghoz képest gyengébben teljesítő szegmensről beszélhetünk. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

A fenti táblázatból viszont jól látszik, hogy az elmúlt évben kihelyezésre került állományokat tekintve már a közép- és nagyvállalatok tekintetében növekedés volt tapasztalható, ezzel szemben a mikrovállalkozásoknak nyújtott hitelek tovább csökkentek. A legtöbb elemző és banki szakember egybehangzó véleménye szerint a jelenlegi gazdasági környezet is a 10 főnél kevesebb főt alkalmazó mikro szektort érintheti. Érdekes, hogy még a végtörlesztés előtt épp ez a szektor volt a legderűlátóbb jövőjével kapcsolatban, a cégek átlagosan forrásbővülésre számítottak, még romló reálgazdasági várakozásaik mellett is.

Tehát a legégetöbb kérdés nem a vállalatok túlzott eladósodottsága, ami talán még két éve mindenkit foglalkoztatott, hanem a forráshiány. A hitelkihelyezések csökkenése megakadályozhatja a termelés beindulását, beruházások megvalósítását, uniós források kiaknázását.

Amennyiben a regionális szinten aktívabb takarékok nem tudják támogatni a legkisebbek hitelből való növekedését, ennek a szektornak is a nagyobb hitelintézetekhez kell fordulnia. A nagyobbak már elsajátították azokat a technikákat, mellyel hitelképesek lehetnek, most ideje megtanulnia ezt mindenkinek. Rengeteg cég bukott bele a hitelválságba, mely a devizahitel állomány nagysága miatt nyomasztotta a vállalkozókat. Az árfolyamváltozásra kevesen voltak felkészülve, pedig a kockázatok kezelhetőek lehettek volna. A fedezeti ügyletek megismerése ma már minden cégnél alapkövetelmény, még devizahitel nélkül is szükség lehet erre. Az exportbevételek biztosítása során is szükség lehet segítségre. Egy bank nemcsak hitelek révén tudja segíteni a kisvállalkozásokat, fedezeti ügyletekkel megvédheti devizatartozásai veszélyeitől, garanciák kibocsátásával a vevői kockázatoktól.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem