14 °C Budapest

Pokolgép az IKEA-ban: merényletre készültek

2011. szeptember 5. 11:10

Magyarország is fokozott biztonsági ellenőrzéseket vezettek be az IKEA áruházaiban, miután pénteken szemeteszsákba rejtett pokolgépet találtak a lakberendezési lánc egyik prágai áruházában. A bombát a rendőrség hatástalanította, személyi sérülés nem történt. Néhány hónapja Nyugat-Európában történt hasonló támadás a svéd cég boljai ellen.

Pokolgépet találtak péntek délben egy prága külvárosában található IKEA-áruházban. Vladislav Husak rendőrfőkapitány-helyettes az állami televízió vasárnapi műsorában elmondta: a rendőrség külföldi telefonszámról kapott figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy bomba fog robbanni a boltban szeptember 3-án.

A pokolgépet egy szemeteszsákba rejtve találták meg a zlicini áruházban, péntek délben. A rendőrség azonnal kiürítette az áruházat, három másik csehországi IKEA-ból is kivezették a vásárlókat - később azonban kiderült, máshol nem találtak bombát. A pokolgépet a tűzszerészek elszállították és megsemmisítették. 



Nagyobb térképre váltás

Sajtójelentések szerint a pokolgép délután 5 körül -azaz a pénteki csúcsforgalomban- robbant volna. A rendőrség szerint az épületben nem okozott volna nagy károkat, ugyanakkor a robbanás biztosan veszélyeztette volna az áruházban tartózkodók testi épségét. Az IKEA szerint az áruházak kiürítése miatt keletkezett kár több millió koronára tehető. A cég szóvivője, Petr Chadraba elmondta: az áruházlánc összes csehországi üzletében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Különös hasonlóságok

Május végén három IKEA-áruházat kiürítettek Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban, miután ismeretlenek robbantásokat követtek el a boltokban, vagy azok közvetlen közelében.

Az első robbanás Belgiumban, Gent városában történt: két időzített bomba robbant az áruház raktárában. Később a hollandiai Eindhoven IKEA-áruháza mellett egy kuka robbant fel, majd néhány óra múlva a franciaországi Lille városában történt hasonló, kisebb robbanás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Júniusban ketten könnyebben megsérültek, amikor bomba robbant egy drezdai IKEA áruházban. A sérültek a rendőrség szerint halláskárosodást szenvedtek a robbanástól.

Magyarország: fokozott biztonsági ellenőrzések

"A fenti külföldi esetek között elképzelhető összefüggés, de az ügyek egyelőre nyomozati szakaszban vannak, ezért a hivatalos rendőrségi forrásoknál többet mi sem tudunk elárulni" - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Gerőcs Vendel, az IKEA regionális PR-vezetője.

A budapesti és budaörsi áruházak semmilyen fenyegetést nem kaptak, a prágaihoz hasonló incidens nem történt. Az IKEA megelőző intézkedésként fokozott belső biztonsági ellenőrzéseket vezetett be mindkét magyarországi áruházában. "Mindkét hazai áruházunk üzemelése zavartalan, mindkét áruházunk biztonságos." -tette hozzá a szóvivő.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm