23 °C Budapest

Eladhatják Overdose-t: gondban a csodaló gazdája

Pénzcentrum
2011. június 12. 09:05

Elárverezhetik Overdose-t, ha a jövőbeli versenyeinek finanszírozásába nem szállnak be a milliárdos tulajdonostársak. Mikóczy Zoltán ugyanis nem tudja egyedül állni a ló versenyeztetésének költségeit. Overdose a keddi ascoti derbin is jelzálog terhe alatt fut.

Nem sikerült még teljes egészében kifizetnie Mikóczy Zoltánnak, Overdose tulajdonosának az Evowine Kft.-től kapott kölcsönt, így továbbra is

48 millió forint a tét
a Royal Ascoton
Kedden délután 4 órakor áll rajthoz Overdose az év versenyének kikiáltott Royal Ascot Group I-es 1000 méteres sprintszámában. A derbit az angol királynő is megtekinti. A verseny 300 ezer font (jelenlegi árfolyamon 90 millió forint) összdíjazású, amiből 160 ezer fontot (48 millió forintot kap az első helyezett). A PannoniaOverdose.hu beszámolója szerint 21 ló kvalifikálta magát a keddi döntőbe. Ha mind a 21-en rajthoz állnának, akkor ez lenne a közelmúlt legnépesebb versenye. Az elmúlt három évben "csupán" 13-15 ló indult a Royal Ascot nyitónapjának Group I-es sprintversenyében. Overdose-zal együtt nyolcan kvalifikálták magukat a döntőbe a három héttel ezelőtti verseny, a Haydock Parkban megrendezett Group II-es Temple Stakes mezőnyéből.
Overdose az előző versenyen a vert mezőnyben végzett, pedig korábban a bukmékereknél az első számú favorit volt. A futam után kiderült, Overdose 600 méter után elveszítette egyik hátsó patkóját, ez válthatta ki, hogy megváltozott futásának ritmusa. A patkót vélhetően egy mögötte galoppozó ló rúgta le. Mikóczy Zoltán szerint azonban a legnagyobb probléma az volt, hogy Overdose túl későn érkezett meg a helyszínre, nem tudta kipihenni az utazást, ezért fáradt el a cél előtt. Overdose-t a Temple Stakes után egyből átvitték Ascotba, így most pihenten és felkészülten várja a keddi megmérettetést.

jelzálog terheli az Overdose Vagyonkezelő Kft-.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészét. Mikóczy a Pénzcentrum.hu érdeklődésére elmondta: 90 százalékban rendezte a tartozását. A fennmaradó összeget június végéig kívánja megfizetni. Továbbra sem árulta el, mennyi hitelt kellett felvennie.

Mint arról a Pénzcentrum.hu három hete, a Haydock Parkban megrendezett verseny előtt beszámolt, a verpeléti Evowine Kft. jelzálogot jegyeztetett be az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére, amely Mikóczy Zoltán kezében van. A tulajdonosnak ugyanis hitelt kellett felvennie, hogy finanszírozni tudja a világ egyik leghíresebb versenylova, a magyar Overdose és 22 másik ló versenyeztetésének költségeit.

KATTINTS! Jelzálog húzza a magyar csodalovat is

A kft. egyetlen vagyontárgya Overdose. A 2006-ban alig több mint 600 ezer forintért vásárolt csodaló eszmei értéke jelenleg becslések szerint 1,5
milliárd forint. Ahhoz, hogy Overdose magyar színekben versenyezhessen, tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat - az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító - megvásárolta a kft. 50 százalékát. Korábban a csallóközi származású Mikóczy mellett szlovák magánemberek tulajdona volt Overdose, akik azt akarták elérni, hogy a ló szlovák színekben futhasson.

A szerződéshez mellékelt szindikátusi megállapodás szerint a díjbevételeket teljes egészében Mikóczy kapja meg, amiből fedezi a ló tartásának és versenyeztetésének költségeit. Overdose felkészítése a versenyekre nagyságrendileg annyiba kerül, mint amennyit megnyerhet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Overdose a Temple Stakes féltávjánál még az élbolyban (jobbról a negyedik, nyergében Andreas Suborics)

Mikóczy a Pénzcentrum.hu érdeklődésére megerősítette a korábban elmondottakat: be kell látnia, hogy a Group I-es versenyeken való részvétel költségeinek finanszírozása meghaladja a lehetőségeit. Ha a tulajdonostársak azt akarják, hogy a ló továbbra is magyar színekben versenyezhessen, be kell szállniuk a költségekbe. A Royal Ascot derbi az utolsó, amit önerőből finanszírozni tud. A következő hetekben szeretné elérni, hogy újratárgyalják a szerződéseket.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?