22 °C Budapest

Nepperek kaszálnak a devizahitelben fuldokló autósokon

2011. június 8. 09:32

A százezer bajbajutott lakáshiteles mellett százezrével vannak, akiknek kölcsönből vett autóikról kell lemondaniuk, méghozzá úgy, hogy járműveiket elvesztik, ám a hitel egy része a nyakukban marad - írja a Magyar Hírlap.

"Több mint kétszázezer hitelbe vett autót vettek vissza 2005 óta a bankok a nem fizető ügyfeleiktől" - mondta el a lapnak Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) elnöke. Ez a tendencia jelenleg is tart, most már nemcsak az egy-két éves gépkocsiktól kell elbúcsúzniuk azoknak, akik nem tudják kigazdálkodni a törlesztőrészleteket, hanem egyre több négy-öt és hatéves jármű kerül vissza a bankok telepeire.

2005-ben kezdődött az adósvizsgálat nélküli hitelezés, majd 2006-tól megjelent a nullaszázalékos önerő mellett, 120 hónapra kihelyezett kölcsönök időszaka - emlékeztetett a szervezet elnöke. Az érintettek, a lakáshitelesekhez hasonlóan leginkább svájci frankban adósodtak el. Így most sokaknak szintén megoldhatatlan problémát jelent a magas árfolyam.

A Gémosz elnöke nem cáfolta, hogy korábban a minimális áron elárverezett járműveket felvásárolták egyes kereskedők, akik később jóval magasabb összegért értékesítették azokat. Szerinte azonban ezt csak 2005 és 2007 között lehetett megtenni, miután a bankok ma már igazságügyi szakértővel állapíttatják meg az árat. Ha kiderül, hogy irreálisan alacsony áron adnak túl az ügyfél gépkocsiján, akkor kártérítést kell fizetni.

Ma már új trükkökkel próbálkoznak az élelmes kereskedők. Egyes "nepper kereskedők" felvásárolják a bebukott, ám sok kilométert futott - ezért olcsóbb - autókat. A járművek kilométeróráját visszapörgetik, s drágábban adnak túl azokon. Gond az is, hogy az autó értéke gyorsabban csökken, mint a felvett hitel tőkéje. Így az sem jelent megoldást, ha valaki eladja az autóját, mert az azért járó pénz nem fedezi a kölcsönt, így arra még rá kell fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?