Nepperek kaszálnak a devizahitelben fuldokló autósokon

2011. június 8. 09:32

A százezer bajbajutott lakáshiteles mellett százezrével vannak, akiknek kölcsönből vett autóikról kell lemondaniuk, méghozzá úgy, hogy járműveiket elvesztik, ám a hitel egy része a nyakukban marad - írja a Magyar Hírlap.

"Több mint kétszázezer hitelbe vett autót vettek vissza 2005 óta a bankok a nem fizető ügyfeleiktől" - mondta el a lapnak Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) elnöke. Ez a tendencia jelenleg is tart, most már nemcsak az egy-két éves gépkocsiktól kell elbúcsúzniuk azoknak, akik nem tudják kigazdálkodni a törlesztőrészleteket, hanem egyre több négy-öt és hatéves jármű kerül vissza a bankok telepeire.

2005-ben kezdődött az adósvizsgálat nélküli hitelezés, majd 2006-tól megjelent a nullaszázalékos önerő mellett, 120 hónapra kihelyezett kölcsönök időszaka - emlékeztetett a szervezet elnöke. Az érintettek, a lakáshitelesekhez hasonlóan leginkább svájci frankban adósodtak el. Így most sokaknak szintén megoldhatatlan problémát jelent a magas árfolyam.

A Gémosz elnöke nem cáfolta, hogy korábban a minimális áron elárverezett járműveket felvásárolták egyes kereskedők, akik később jóval magasabb összegért értékesítették azokat. Szerinte azonban ezt csak 2005 és 2007 között lehetett megtenni, miután a bankok ma már igazságügyi szakértővel állapíttatják meg az árat. Ha kiderül, hogy irreálisan alacsony áron adnak túl az ügyfél gépkocsiján, akkor kártérítést kell fizetni.

Ma már új trükkökkel próbálkoznak az élelmes kereskedők. Egyes "nepper kereskedők" felvásárolják a bebukott, ám sok kilométert futott - ezért olcsóbb - autókat. A járművek kilométeróráját visszapörgetik, s drágábban adnak túl azokon. Gond az is, hogy az autó értéke gyorsabban csökken, mint a felvett hitel tőkéje. Így az sem jelent megoldást, ha valaki eladja az autóját, mert az azért járó pénz nem fedezi a kölcsönt, így arra még rá kell fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?