14 °C Budapest

Nem csak álom, nem csak mese: akik ilyenkor is spórolnak

2011. június 2. 04:44

Egy felmérés szerint az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a hazai mikro- és kkv-szegmens szereplőinél: egyre több cég véli úgy, hogy a közeljövőben javulni fognak a vállalkozások kilátásai. A pozitív kilátások ellenére ugyanakkor a magyar kkv-k még mindig előszeretettel kötik le megtakarításaikat rövid távra - feltéve persze, ha nem élik fel azokat.

Az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a hazai mikro- és kkv-szegmens szereplőinél: egyre több cég véli úgy, hogy a közeljövőben javulni fognak a vállalkozások kilátásai - állapította meg nemrég pénzügyi felméréssorozatának elemzésében a BellResearch kutató- és tanácsadócég. 2008 utolsó negyedéve, vagyis a gazdaság motorjának tekinthető szektort mélyrepülésbe taszító válság kirobbanása ezen a téren alapvető változásokat hozott. Az elmúlt időszakban az állandósult reményvesztettséget, kilátástalanságot tükrözte a gazdasági depresszió, de az új év beköszöntére már látni vélik a szereplők a fényt az alagút végén - mondta Harsányi Gábor, a BellResearch új üzletágak igazgatóhelyettese.

Másképp takarékoskodnak

A BCE Szociológiai és Társadalompolitikai Intézetének friss tanulmánya úgy látja, az elmúlt évek gazdasági válságának tudható be, hogy megváltozott a kkv-k megtakarításának összetétele. A megtakarító vállalkozások aránya 71,7%-ról 75,4%-ra növekedett 2006 és 2010 között. Tevékenységükből adódóan vannak olyan cégek, akiket folyamatosan megtakarítások jellemeznek: szolgáltató cégek, alapítványok, nonprofit szervezetek, ügyvédi irodák, egyházi intézmények .


A lekötött forintbetét, mint megtakarítás 12 százalékponttal megnőtt, a tulajdonosok több mint fele élt ezzel 2010-ben, csökkent viszont a lekötetlen forint vagy a készpénz tartalékolása; megduplázódott az amúgy igen alacsony arányt képviselő devizabetétek állománya (5-ről 10 százalékra), és nőtt az árutőzsdei befektetés, nagyjából változatlan szinten maradt az értékpapír vásárlás mint megtakarítás, de látványosan visszaesett a megtakarítási célból ingatlant vásárolók aránya (14,2-ről 1,2 százalék). A saját magánbefektetések, egyéb megtakarítások is visszaestek. A megtakarítási összetétel egyébként a hagyományos és kézenfekvő, főként a forint-és devizabetét-lekötés irányába mozdult úgy, hogy minden más, esetleg kockázatosabb forma aránya visszaesett a készpénz-és lekötetlen forintbetét tartalékolással együtt.

Banki prognózisok szerint a következő években a kkv szektor növekedésével és a gazdaságban keringő pénzmennyiség várható növekedésével, a fizetési fegyelem javulásával várhatóan átlagosan nőnek a megtakarítások is. Ennek bankok közötti megoszlását az egyes bankok forráséhsége is befolyásolni fogja.

A hazai bankok a legváltozatosabb megtakarítási lehetőségeket kínálják a kkv-k számára. A látra szóló, vagy könnyen feltörhető betétek gyakorlatilag egyesítik a két legnépszerűbb megtakarítás előnyeit, nem meglepő tehát, hogy a legtöbb hazai bank kínálatában találunk olyan, kis-és közepes vállalkozásoknak szóló betéti konstrukciókat, amelyek feltörése esetén (például ha a vállalkozásnak hirtelen szüksége lenne a befektetett pénzre, vagy annak egy részére) is viszonylag kis kamatveszteséggel is megkaphatja azt.

Banki tapasztalatok szerint a kisvállalatoknak szánt befektetési termékek közül a bankbetétek kedveltek: a vállalatok döntően az 1 hetestől 3 hónapig terjedő futamidőt választják, a hosszabb futamidők inkább csak abban az esetben relevánsak, ha azok hitel vagy bankgarancia mögötti fedezetet képeznek vagy letétként funkcionálnak. Népszerűek lehetnek még az állampapírok és a tőkegarantált pénzpiaci betéti konstrukciók.

Tőkegarancia nélküli befektetési termékeket ritkábban keresnek az ügyfelek, hiszen a cég pénzét senki sem szívesen kockáztatja és a bankok is csak abban az esetben adnak ilyen terméket, ha a cég kockázatviselő képességét megfelelőnek tartják e tekintetben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mibe fektetnek a kisvállalatok, hogyan takarítanak meg pénzt?

A vállalatok a napi működésük során felhalmozódó, éppen nem használt pénzeszközeiket tartják látra szóló "betétben", illetve lekötött betétben. A vállalati bankszámlákon átlagosan igen magas a látra szóló állomány, mert sokan figyelmetlenségből vagy gyakorta szándékosan is csupán a céges folyószámlájukon tartják az átmenetileg felesleges pénzeszközeiket , nem teszik át jobban kamatozó formába.

Megtakarítások szempontjából a leggyakoribb a forint betét, ezen túl elenyésző deviza betétállományok jellemzik a bankok portfólióit. A bankok betéti árképzését a forráséhségük határozza meg, egyik bank sem szívesen kínál betéteket veszteséges áron, de az elmúlt évek forrásgyűjtési kényszere által több szereplő kínált piaci hozamok feletti betéti kamatokat, így veszteséget termelve a betéteken.

Kedvező kamatozás, okos feltörés: a kisvállalkozók kedvenc betéti konstrukciói

A vállalkozók kedvenc betéti konstrukcióit a következő jellemzők határozzák meg: Mindenekelőtt fontos a kedvező kamatozás, a széles futamidő-választék, az alacsony minimum lekötési összeg és a lekötési összeghatárhoz kötött kamatprémium lehetősége.

Fontos a rugalmasság a tekintetben, hogy a betéti összeg lejáratkori automatikus újra lekötése kamatösszeg nélkül vagy kamatösszeggel megnövelve is választható legyen.

Szívesen választanak a vállalkozások olyan betéti konstrukciókat, ahol a befejezett kamatperiódusokra egyre növekvő kamatot fizet a bank. Rendkívül népszerűek azok a konstrukciók, melyek kamatveszteség nélküli törési lehetőséget biztosítanak valamekkora összeg erejéig, ha az időközben váratlanul felmerülő kiadások miatt mégis szükség lenne a betétben elhelyezett összegre. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem