25 °C Budapest

Vállalkozásokat díjazott a Citibank: 10000 dollár fejlesztésre

2010. május 4. 19:02

A NESsT és a Citibank győzteseket hirdetett a 2009 NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A versennyel az üzleti szférában működő, díjazott társadalmi vállalkozások fejlődését kívánják elősegíteni. A díjakat a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület idei konferenciáján adták át.

A NESsT meghatározása szerint a forprofit társadalmi vállalkozások olyan üzleti szervezetek, amelyek termékeik és szolgáltatásaik értékesítése mellett valamilyen társadalmi célt is szolgálnak. Működésük során ezek a vállalkozások megpróbálnak egyensúlyt találni a profitcél és a társadalmi célok között, hogy mind a pénzügyi hasznot, mind a társadalmi hatásokat maximalizálni tudják.

15 kisvállalkozás vett részt a NESsT tízhónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési oktatásban, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik elérését.

A NESsT és a Citibank a program végén három kisvállalkozást jutalmazott egyenként tízezer dolláros díjjal, amely szervezeteket a magas színvonalú üzleti tervük elkészítéséért választottak a verseny győzteseivé, ezzel is hozzájárulva a vállalkozások továbbfejlesztéséhez.

Happy Mammy (Budaörs): A Happy Mammy Édesanyákat Segítő Szolgálat jelenleg személyre szabott bébiszitter- és házvezetőnő-keresési tevékenységet végez, amely során olyan szakképzett nőket segít munkához jutni, akik egyébként nem jutnának kereseti lehetőséghez. Ez a szolgáltatás mobil játszósarkok működtetésével és ingyenes gyermekspecifikus elsősegély-tanfolyamok szervezésével is kiegészül. A vállalkozást tulajdonosaik a Happy Mammy Központ kialakításával tervezik bővíteni, amely a szolgáltatások egész sorát kínálja majd a budaörsi, illetve a környéken élő kismamák számára.

Zöldellátó (Budapest): A társadalmi vállalkozás küldetése a környezettudatos és felelősen használható irodaszerek értékesítése, az irodákban dolgozók környezettudatos gondolkodásmódjának fejlesztése, valamint az irodák által kifejtett káros környezeti hatás csökkentése.

Hatpöttyös (Székesfehérvár): Olyan éttermet terveznek létrehozni Székesfehérvárott, ahol fogyatékkal élőket képeznek és foglalkoztatnak. Az egészséges ételeket helyi termelők által szállított alapanyagokból egy neves séf segítségével állítják majd elő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A díjakat Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója adták át

Dr. Hermann-né Nagy Vera, a díjat nyert Hatpöttyös ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a programról: "A NESsT és a Citibank segítsége nélkül nem jutottunk volna el eddig. A NESsT munkatársaitól és a Citibank önkénteseitől ez alatt a közel egy év alatt felbecsülhetetlen értékű segítséget kaptunk, amely a miénkhez hasonló kezdő kisvállalkozások számára sehol másutt nem elérhető. Több, társadalmilag felelős vállalkozónak is ajánlottam a programot, akik nagyon sokat profitálhatnának belőle. Nagyon köszönöm a NESsT és a Citibank támogatását!"

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója elmondta:
"A Citibank CSR-stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a kis- és növekvő vállalkozások gazdasági versenyképességének fejlesztése, és ez a program tökéletesen beleillik ebbe a stratégiába. Innovatív megoldásokat ösztönöz, és egy olyan szemléletet közvetít, amely túlmutat a klasszikus jótékonysági tevékenységeken azáltal, hogy társadalmi vállalkozásokat fejleszt, amelyek számára fontos, hogy több figyelmet és elismerést vívjanak ki az üzleti szférában."

"Nagyon örültünk, hogy már a programunk első évében ilyen sok kreatív és jó kezdeményezéssel találkoztunk. Nehéz volt a döntést meghozni, de úgy érzem, hogy a három díjazott vállalkozás jól tükrözi a jelenlegi piacot, ugyanis egyre több vállalkozó ismeri fel, hogy egy társadalmi vállalkozás létrehozásával a profitszerzés mellett valamilyen kritikus társadalmi probléma megoldását is megcélozhatja" - tette hozzá Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója.

Az üzleti szférában működő vállalkozások számára szervezett 2009 NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a Citi Alapítvány támogatásával valósult meg, a Citibank önkéntesei aktívan közreműködtek a programban.

A Citibank munkatársai közül kikerülő önkéntesek fontos feladatot láttak el a program folyamán, értékelőként, mentorként és olykor még társelőadóként is kivették a részüket a munkából. Leginkább a program módszere fogta meg az önkénteseket. Egyikük erről így nyilatkozott: "A NESsT munkatársainak áldozatos munkájára mindenki fog emlékezni. A profi oktatással és a kapott segédanyagokkal tulajdonképpen mindenki épült."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?