-1 °C Budapest

Vállalkozásokat díjazott a Citibank: 10000 dollár fejlesztésre

2010. május 4. 19:02

A NESsT és a Citibank győzteseket hirdetett a 2009 NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A versennyel az üzleti szférában működő, díjazott társadalmi vállalkozások fejlődését kívánják elősegíteni. A díjakat a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület idei konferenciáján adták át.

A NESsT meghatározása szerint a forprofit társadalmi vállalkozások olyan üzleti szervezetek, amelyek termékeik és szolgáltatásaik értékesítése mellett valamilyen társadalmi célt is szolgálnak. Működésük során ezek a vállalkozások megpróbálnak egyensúlyt találni a profitcél és a társadalmi célok között, hogy mind a pénzügyi hasznot, mind a társadalmi hatásokat maximalizálni tudják.

15 kisvállalkozás vett részt a NESsT tízhónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési oktatásban, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik elérését.

A NESsT és a Citibank a program végén három kisvállalkozást jutalmazott egyenként tízezer dolláros díjjal, amely szervezeteket a magas színvonalú üzleti tervük elkészítéséért választottak a verseny győzteseivé, ezzel is hozzájárulva a vállalkozások továbbfejlesztéséhez.

Happy Mammy (Budaörs): A Happy Mammy Édesanyákat Segítő Szolgálat jelenleg személyre szabott bébiszitter- és házvezetőnő-keresési tevékenységet végez, amely során olyan szakképzett nőket segít munkához jutni, akik egyébként nem jutnának kereseti lehetőséghez. Ez a szolgáltatás mobil játszósarkok működtetésével és ingyenes gyermekspecifikus elsősegély-tanfolyamok szervezésével is kiegészül. A vállalkozást tulajdonosaik a Happy Mammy Központ kialakításával tervezik bővíteni, amely a szolgáltatások egész sorát kínálja majd a budaörsi, illetve a környéken élő kismamák számára.

Zöldellátó (Budapest): A társadalmi vállalkozás küldetése a környezettudatos és felelősen használható irodaszerek értékesítése, az irodákban dolgozók környezettudatos gondolkodásmódjának fejlesztése, valamint az irodák által kifejtett káros környezeti hatás csökkentése.

Hatpöttyös (Székesfehérvár): Olyan éttermet terveznek létrehozni Székesfehérvárott, ahol fogyatékkal élőket képeznek és foglalkoztatnak. Az egészséges ételeket helyi termelők által szállított alapanyagokból egy neves séf segítségével állítják majd elő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
A díjakat Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója adták át

Dr. Hermann-né Nagy Vera, a díjat nyert Hatpöttyös ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a programról: "A NESsT és a Citibank segítsége nélkül nem jutottunk volna el eddig. A NESsT munkatársaitól és a Citibank önkénteseitől ez alatt a közel egy év alatt felbecsülhetetlen értékű segítséget kaptunk, amely a miénkhez hasonló kezdő kisvállalkozások számára sehol másutt nem elérhető. Több, társadalmilag felelős vállalkozónak is ajánlottam a programot, akik nagyon sokat profitálhatnának belőle. Nagyon köszönöm a NESsT és a Citibank támogatását!"

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója elmondta:
"A Citibank CSR-stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a kis- és növekvő vállalkozások gazdasági versenyképességének fejlesztése, és ez a program tökéletesen beleillik ebbe a stratégiába. Innovatív megoldásokat ösztönöz, és egy olyan szemléletet közvetít, amely túlmutat a klasszikus jótékonysági tevékenységeken azáltal, hogy társadalmi vállalkozásokat fejleszt, amelyek számára fontos, hogy több figyelmet és elismerést vívjanak ki az üzleti szférában."

"Nagyon örültünk, hogy már a programunk első évében ilyen sok kreatív és jó kezdeményezéssel találkoztunk. Nehéz volt a döntést meghozni, de úgy érzem, hogy a három díjazott vállalkozás jól tükrözi a jelenlegi piacot, ugyanis egyre több vállalkozó ismeri fel, hogy egy társadalmi vállalkozás létrehozásával a profitszerzés mellett valamilyen kritikus társadalmi probléma megoldását is megcélozhatja" - tette hozzá Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója.

Az üzleti szférában működő vállalkozások számára szervezett 2009 NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a Citi Alapítvány támogatásával valósult meg, a Citibank önkéntesei aktívan közreműködtek a programban.

A Citibank munkatársai közül kikerülő önkéntesek fontos feladatot láttak el a program folyamán, értékelőként, mentorként és olykor még társelőadóként is kivették a részüket a munkából. Leginkább a program módszere fogta meg az önkénteseket. Egyikük erről így nyilatkozott: "A NESsT munkatársainak áldozatos munkájára mindenki fog emlékezni. A profi oktatással és a kapott segédanyagokkal tulajdonképpen mindenki épült."

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem