20 °C Budapest

Széchenyi-terv: alacsonyabb önrésszel is lehet pályázni

2011. február 14. 15:02

A továbbra is szigorú hitelezési feltételek mellett jó lehetőséget jelent a kiugrásra az Új Széchenyi Terv a kis- és középvállalkozások számára. Pozitív változás, hogy az eddigi irányok helyett most az innováció kerül előtérbe, és alacsonyabb önrésszel is lehet pályázni, így az általában alultőkésített magyar vállalkozások is esélyhez juthatnak - véli az Atradius Hitelbiztosító.

Bár 2010-ben már könnyebben juthattak hitelekhez a magyar vállalkozások, mint egy évvel korábban, korántsem beszélhetünk olyan hitelkínálatról, mint a pénzügyi válság kitörése előtt, ez pedig továbbra is visszafogja az üzletmenetet, állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

A hitelbiztosító tapasztala szerint a korábbi Új Magyarország fejlesztési tervben elhanyagolt területnek számított a kutatás-fejlesztés, emellett az is problémát jelentett, hogy általában csak nagyobb projekteket értékeltek, az önrész mértékének pedig legalább 50 százaléknak kellett lennie. A helyzetet jól mutatja, hogy az elmúlt négy évben mindössze 60 milliárd forintot utaltak ki 580 cégnek ezen a területen, ami figyelembe véve a vállalkozások körülbelül egymilliós táborát, igen alacsony arányt jelent.

Ugyanakkor az idén január 14-től indult el az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) összesen 93 pályázattal, 1100 milliárd forint értékben, az összeg pedig EU és nemzeti forrásokból származik. A program a legfőbb stratégiai irányokat, a vállalkozások-, az egészségipar-, a zöldgazdaság-, a foglalkoztatás-, az otthonteremtés-, a közlekedés- és a tudomány-innováció fejlesztését tűzte ki célul. Mindemellett alapvetően új felfogásban osztanak majd támogatást az Új Széchenyi terv keretében. Az innovációt támogató pályázatok a legtöbb tenderrel együtt márciustól lesznek elérhetők, mutat rá Vanek Balázs.

Az Atradius országigazgatója úgy véli, hogy újabb jelentős előny, hogy a vállalkozásoknak elég 35 százalékos önrészt felmutatniuk a pályázatokhoz, hiszen korábban sokszor ott hiúsult meg egy jó terve, hogy nem sikerült előteremteni az elégséges önrészt. Ugyanakkor Vanek Balázs felhívja a figyelmet, hogy a magyarországi körbetartozások még az új források bevonásának esetén is jelentős veszélyt jelentenek, és mivel a magyar vállalkozások 99 százalékát kitevő kkv-ék döntő többsége a belső piacra dolgozik, így nekik is gondolniuk kell a kockázatok minimalizálására. Az

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár 2010 decemberében kismértékben csökkent a fizetésképtelenségi eljárások száma, és 2011 januárjában ezek száma csak 2,4 százalékkal növekedett, azonban a végelszámolások száma 32 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest. "Az eddigi gyakorlat szerint a felszámolási eljárások jelentős része fordul át felszámolásba Magyarországon, és mivel a csődtörvény sem hozta meg a várva várt áttörést ezen a területen, ezért a vállalkozásoknak minden lehetséges módszerrel védekezniük kell a nemfizetés ellen" - mutat rá Vanek Balázs.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?