15 °C Budapest

Százmilliók a magyar cégeknek - csak tartsák meg a dolgozókat

2011. március 16. 19:02

A 2011. évi vállalkozásfejlesztést célzó pályázati kiírások egy része a korábbi népszerű technológiafejlesztési pályázatok folytatását jelenti, de megjelentek új elemek is, mint például a mikrohitellel kombinált támogatások. Szűkült a pályázatokhoz igénybe vehető előleg lehetősége és csökkent a támogatásintenzitás nagysága - tájékoztatta lapunkat a Start Tőkegarancia Zrt.

A hazai KKV-k idén ismét pályázhatnak a technológiafejlesztési támogatásokra, a következő három éves keret 70,28 milliárd forint. "Ez az összeg jelentősen elmarad a korábbi évek támogatási volumenétől, főleg a 2009 évtől, ahol e pályázatok keretében egy év alatt 80 milliárd forintot meghaladó forrást osztottak szét 4.641 vállalkozás között. Ugyanakkor a támogatásintenzitás ezzel párhuzamos csökkentése arányosan magasabb szintű beruházásokat eredményezhet" - értékelt Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Változások - korlátozott előleg, a munkaerő-ráfordítás ösztönzése

Jelentős változás, hogy előleg csak munkahelyi képzések és a vállalati együttműködést támogató pályázatok esetében jár automatikusan a kedvezményezetteknek, az előleg a támogatás összegének legfeljebb 25 százaléka lehet. A B jelű technológiafejlesztési pályázatok és a GOP 2.1.3. pályázat esetében ugyan szintén van lehetőség a maximum 25 százalékos előleg igénybe vételére, azonban ehhez csak indokolt esetben, és csak a szükséges legkisebb összegben lehet hozzájutni.

 

Az ÚSzT vállalkozásfejlesztést célzó támogatásainak keretösszegei a 2011-2013 években (milliárd Ft) Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


Az új technológiafejlesztést célzó kiírásokban nem kell árbevétel növekedést vállalni, ehelyett vagy a személyi jellegű ráfordításokat kell növelni legalább 5 százalékkal a bázisévhez képest, vagy a létszám fenntartása mellett a támogatási összeg 5 százalékával kell emelni a személyi jellegű ráfordításokat a fenntartási időszakban. "Mind a kkv pályázatokban, mind a nagyvállalatoknál nagyobb hangsúlyt kapott a munkahelyek megtartásának kérdése, ez tükröződik a teljesítendő feltételek megváltoztatásában"- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Zrt. pályázati kezességvállali üzletágának igazgatója. A technológiafejlesztési támogatásoknál a korábbi, akár 70 százalékot is elérő támogatásintenzitás jelentősen csökken, csak mikrovállalkozások számára érhető el a 40 százalékos arány, leggyakrabban 30-35 százalékos támogatásintenzitást határoznak meg a kiírások.

Új típusú pályázatok

A pályázati rendszer újdonsága a hazai mikrovállalkozásokat célzó kombinált mikrohitel bevezetése. A hazai mikrovállalkozások az Európai Uniós forrású mikrohitelek mellé a saját erő finanszírozására vissza nem térítendő forrást is igénybe vehetnek az új, M jelű pályázatok keretében. A vissza nem térítendő támogatás maximuma 4 millió forint lehet, amelyhez maximum 8 millió forint összegű mikrohitel kapcsolódhat úgy, hogy a kedvezményezettnek legalább 10% önerőt kell felmutatnia.

A korábban kifejezetten nagyvállalatok és multicégek számára kiírt GOP 2.1.3 kissé átalakult. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások által igénybe vehető támogatás egyrészt beruházásra, másrészt az ehhez kapcsolódóan teremtett munkahelyek első 18 hónapjára esedékes alapbér és járulékainak finanszírozására használható fel. A támogatás összegének minimuma 100 millió forint, maximuma 1 milliárd forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Az egyes pályázatokban megszerezhető támogatások minimális és maximális összegeit, valamint a megszerezhető támogatások maximális arányát az alábbi táblázat foglalja össze (millió Ft) Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


A munkahelyi képzések támogatását célzó két pályázati kiírás keretében akár 1.000 vállalkozás is képzési támogatáshoz juthat a következő három év során. A vállalati együttműködések, klaszterek támogatása is folytatódik a Regionális Operatív Program keretei között. Újdonság, hogy nemcsak klaszterek, hanem legalább 3 KKV közös beruházásainak támogatására is lehetőség lesz.

A pályázati struktúra alapvetően nem változott

Folyamatos elbírálásúak az A jelű pályázatok, melyek a kisebb összegű fejlesztési beruházások támogatását célozzák, a B jelű komplex vállalkozásfejlesztési pályázatok pedig a KKV-k nagyobb összegű fejlesztéseit kívánják támogatni, szakaszos elbírálással. Megszűnt a nagyvállalkozások számára is elérhető, C jelű pályázati típus, ennek szerepét a korábban alapvetően multicégek által igénybe vett GOP 2.1.3 pályázat veszi át. Mivel a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatain a Közép-Magyarországi Régió vállalkozásai nem vehetnek részt, számukra tükörpályázatokat írtak ki a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08