29 °C Budapest

Az Auchan áruházai is megérzik a magas benzinárakat

2011. március 9. 09:15

A tavalyi év első fele rosszabbul, a második félév jobban sikerült az Auchan Magyarország számára - hangzott el az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján. Az biztos, hogy idén nem nyílik új áruház Magyarországon.

Az Auchan benzinkutak nélküli bruttó árbevétele a 2010-es évben az egy évvel korábbihoz képest lényegében változatlan maradt, ez azonban Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatójának értékelése szerint az üzleti körülményekhez képest nem mondható kudarcnak. Az áruházlánc 225 milliárd forintos bruttó forgalom mellett 7,9 milliárd forintról 7 milliárdra csökkentette veszteségét.

Mint a vezérigazgató elmondta, mivel a kiskereskedelmi ágazat összességében 2,3%-os árbevétel-csökkenéssel zárta a 2010-es évet, figyelemreméltó eredmény, hogy a forgalom megmaradt a korábbi szinten. A vásárlószám is gyakorlatilag változatlan volt.

A vezérigazgató külön sikerként értékeli, hogy év végére még a nyár elején - az árvizek miatt- bezárt miskolci hipermarket is jól teljesített. Idén azonban biztosan nem nyílik új Auchan-áruház Magyarországon, ennek okaként a recessziót és a válságadók bevezetését nevezte meg. (A vezérigazgató példaként elmondta, 2 év alatt befizetett válságadóból egy 9 ezer négyzetméteres áruházat lehetne nyitni.) A legújabb áruház nyitása a jelenlegi tervek szerint 2012-re várható, további benzinkutak indításának azonban jóval nagyobb az esélye. Várható viszont egyes termékek interneten keresztül történő árusítása - a projekt jelenleg kidolgozás alatt áll.   

Messze vannak a hipermarketek

Mint elhangzott, az áruházláncot megviseli a benzinárak növekedése, mivel tapasztalatuk szerint emiatt kevesebbet autóznak az emberek, ezt pedig a városok agglomerációjában elhelyezkedő hipermarketek is érzékelik. A vevők így egyre inkább a lakóhelyük közelében levő áruházat részesítik előnyben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jean-Paul Filliat elmondta: cél, hogy az lánc munkatársai személyreszabott fizetésemelést kapjanak, teljesítményük arányában. Úgy véli, hogy az Auchan bérszínvonala a versenytársakhoz képest meglehetősen jónak számít; a dolgozók közel 10%-a 10 éve van az áruházláncnál.

A sajátmárkás termékek egyre nagyobb számban vannak jelen az áruházakban, év végére várhatóan 1700 sajátmárkás termék lesz az Auchannál.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?