SPAR: csökkent a forgalom, 700 dolgozóval kevesebb

2011. március 2. 10:59

A SPAR Magyarország 2010-ben is megőrizte piaci pozícióját és versenyképességét - derült ki az áruházlánc szerdai sajtótájékoztatóján. Tavaly három új SPAR szupermarket nyílt, 57 korábbi Plus üzlet teljes átépítése valósult meg.

Az üzletlánc 2010. évi konszolidált forgalma 381,32 milliárd forintot tett ki: ez 4,04%-kal marad el a 2009. év forgalmától. Ez egyrészt a fogyasztás szűkülésével magyarázható, másrészt összefügg a korszerűsítési folyamattal. A forgalomcsökkenés részben azzal is magyarázható, hogy a fogyasztók egyértelműen az olcsóbb, az akciós termékeket keresik.

Az idén 20 éves SPAR 13 390 dolgozónak nyújt munkahelyet: 2009-ben a dolgozók száma 14 407 fő volt, azaz egy év alatt 717 fővel csökkent összlétszámuk. Emlékezetes: a dolgozók létszáma az egy évvel korábbihoz képest 2009-ben is 700 fős csökkenést mutatott. Az áruházlánc egy éve a létszámcsökkentést a hatékonyság növelésével indokolta, elsősorban a korábbi Plus-raktárakban csökkentették a dolgozók létszámát. Ugyanakkor kompenzálják azokat a dolgozókat, akiknek a 2011-es bére az adóváltozások miatt csökken a tavalyihoz képest.

 


Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kft. Igazgatóságának elnöke elmondta: az élesedő versenyt nehezítette az, hogy a jogszabályi változások méginkább behatárolják a kereskedők mozgásterét, a szektorra kivetett különadók pedig a legnagyobb szereplők helyzetét tovább nehezítik. A cégvezető a Pénzcentrum.hu kérdésere elmondta: a dolgozói létszámcsökkentést az okozta, hogy a válság, a forgalomcsökkenés, a különadó hatására szükséges a racionalizálás, a hatékonyság növelése, egyes munkafolyamatok megspórolása.

A tavalyi év marketing szempontjából is a SPAR hazai beszállítók iránti elkötelezettségét erősítette - a magyar beszállítók priorizálása már egy évek óta tartó folyamat az áruházláncnál. A SPAR külön programot indított a hungarikum termékek népszerűsítésére, valamint a kisebb, helyi beszállítók szerepének erősítésére.

Bár Feiner Péter szerint az idei nem a nagy fellendülés éve lesz, a piac stabilizálódása várható. Hosszú távon a SPAR magyar piaccal szembeni elkötelezettséget emelte ki, a megteremtett értékek megtartásával, továbbfejlesztésével. Az eddigi versenyképes árszínt további javítása is az áruházlánc célja, ez az idei reklámkampány fő üzenete is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi lesz a hamburgeradóval?

A SPAR menedzsmentje a Pénzcentrum.hu kérdésére megerősítette: eddig még nem volt konzultáció a piaci szereplők és a kormányzat között a bevezetendő, egészségtelen élelmiszerekre kivetendő különadó - ismertebb nevén a hamburgeradó- témájában. Mint Feiner Péter cégvezető elmondta, attól tart, hogy ismét egy olyan értelmetlen terhet kap a szektor, amely egyeztetés és a piaci szereplők megkérdezése nélkül született.

A SPAR szerint nem az élelmiszereket kellene tovább adóztatni, hanem a feketepiacról beáramló termékeknek kellene gátat szabni. Ugyanakkor -tapasztalatuk szerint- az elmúlt évtizedekben látványosan nőtt a magyar fogyasztók igénye a friss élelmiszerek, zöldségek, tejtermékek iránt, így a különadó helyett a tudatos élelmiszerfogyasztás további népszerűsítésére helyeznék a hangsúlyt.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24