24 °C Budapest

Jön az új pesti pláza, jön a takarékos barkácsáruház

2011. március 6. 14:02

A tervek szerint idén ősszel nyitja meg kapuját az OBI legkényelmesebb magyarországi áruháza, a Kőbánya és Kispest határán fekvő KÖKI Terminal projekt keretében. Az új, kétszintes áruház alapterülete meghaladja a 11.000 m2-t, és ezzel hasonló nagyságú, mint az Albertfalván, a Soroksári úton, illetve a Fogarasi úton található OBI áruházak. A közvetlen metró-, vasút, helyi és távolsági buszkapcsolat, valamint az új áruház alatt fekvő teremgarázs minden eddiginél kényelmesebb megközelítést tesz lehetővé, mind a tömegközlekedéssel, mind pedig a saját autóval érkezők számára - tájékoztatta lapunkat az áruházlánc.

A közlemény szerint az új OBI áruház megtervezésénél és kialakításánál a környezetvédelem sok összetevős szempontjai elsődlegességet élveztek. Az áruház a fénycsapdaként szolgáló dongáknak és a kupolának köszönhetően folyamatosan részesül természetes fényben, ami nemcsak a világítási igényt csökkenti, hanem egyben barátságosabbá is teszi a környezetet. Az áruház műszaki üzemeltetése teljes mértékben számítógépes vezérléssel történik. A rendszer számos energiatakarékos megoldást tesz lehetővé, mivel a légcsere, a fűtés - hűtési rendszer, valamint a világítás optimalizálása is szoftverek révén történik. A rendszert alkotó üzemeltetési berendezések kiválasztásánál az energiahatékonyság és a környezeti káros hatások minimalizálása volt az elsődleges szempont. A fűtés esetében - a távhővel történő fűtés révén - nem keletkezik pontforrás szennyeződés, ami a környéken élők környezetének megóvását szolgálja. Elsődleges szempont volt a nyári melegben jelentkező hűtési igény csökkentése is. Ennek különösen a kertészet esetében van nagy jelentősége, hiszen - az ország legnagyobb ilyen jellegű kertészeteként - hatalmas üvegfelületekkel fedett részek klimatizálását kell megoldani. Ennek érdekében kerül napvédő hőstop üveg bevonat az üvegtető felületére, ami a nyári hőség idején is csökkenti a hőérzetet.

A tavaszi és a nyári időjárásnak egyre inkább velejárója a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék is, ezért nemcsak ennek elvezetésére, hanem hasznosítására is megoldás készült. Ha néhány perc alatt 10 mm-nyi csapadék képes lezúdulni, ez - a hatalmas felület következtében - az épület felületére számítva 600 m3 csapadék víz azonnali elvezetését igényli. Annak érdekében, hogy ez a mennyiség ne okozhasson a környéken özönvíz-szerű áradást, az áruház külső parkolója alatti területen három, ún. záporvíz tározó tartály került elhelyezésre. A tárolók révén az esővíz biztosítja a kertészet napi 15 m3-t meghaladó locsolási igényét, ezzel pedig nemcsak az üzemeltetés költségeit csökkenti, hanem mérsékli a környék vízhálózatának igénybevételét is.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?