11 °C Budapest

Tarolnak a Lidl és az Aldi akciói

2011. március 3. 05:22

2009 óta lényegesen megnőtt az akciók/promóciók szerepe. Ezek jelentősége a korábbi évekhez képest továbbra is magas, ami a válság hatására átalakult tudatosabb fogyasztói magatartásformára utal.

Az összes megkérdezett 58 százaléka tájékozódik a postai úton érkező szórólapokból, és azok közül, akik kapnak postai úton érkező akciós újságot, minden negyedik vásárol az alapján. A tavalyi eredményekhez képest némileg emelkedett azok aránya, akik vásárlásuk előtt több lánc szórólapját is összehasonlítják - derül ki a GfK Hungária Shopping Monitor 2011 legfrissebb eredményeiből.

A legtöbb akciós újságot a diszkontok (például Aldi, Lidl) adják ki, őket követik a hipermarketek (Tesco, Auchan). 2010-ben az akciós újságok kevesebb oldalon és kevesebb terméket hirdettek meg, mint egy évvel korábban - összegezte tapasztalatait a GfK Leaflet Monitor 2011.

Először egy 2009-es év végi felmérésnél volt tapasztalható, hogy lényegesen megnőtt az akciók/promóciók szerepe. Ezek jelentősége a korábbi évekhez képest továbbra is magas, ami a válság hatására átalakult tudatosabb fogyasztói magatartásformára utal.

 

Azok aránya és aktivitása, akik kapnak postai úton szórólapot(Forrás: GfK Hungária Shopping Monitor 2010)


2001 óta az idén volt a legmagasabb azok aránya, akik nem kapnak postai úton szórólapot (30%) - különösen a Közép-Dunántúli régióban volt magas ez az érték (55%). Az összes megkérdezett 58 százaléka tájékozódik postán érkezett szórólapokból, ami az eddig mért legalacsonyabb arány. Azon megkérdezettek közül, akik kapnak postán szórólapot, 16 százalékuk olvasás nélkül kidobja, azt, 61 százalékuk szokta átnézni és közel minden negyedik ember vásárol is az alapján.

Jellemzően a nők, az idősebb korosztály tagjai, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, a kis települések lakói, illetve a városi alsóközéposztály szegmensébe tartozók azok, akik vásárolnak is az akciós újságok alapján, míg a legkisebb érdeklődést a fiatalok, a felsőfokú végzettségűek, az egy fős háztartásban élők, illetve a fővárosi és Pest megyei lakosok mutatják a szórólapok iránt.

"Annak ellenére, hogy a postai úton érkezett szórólapok jelentősége csökkenni látszik, összességében az akciós újságok iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy az egy évvel korábbi eredményekhez képest némileg emelkedett azok aránya, akik vásárlásuk előtt több lánc szórólapját is összehasonlítják" - mondta Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere.

2009-hez hasonlóan 2010-ben is elsősorban az alapvető élelmiszerek akcióit követték nyomon a vásárlók, emellett a tejek és tejtermékek, illetve a húsok és húskészítmények iránt volt legnagyobb az érdeklődés. 2009-hez képest jelentősen emelkedett azok aránya, akik a fagyasztott élelmiszerek hirdetéseit kísérték figyelemmel. Szembetűnő, hogy 2010-ben gyakorlatilag nem volt olyan termékkategória, amely kevesebb vásárló érdeklődését keltette fel, mint 2009-ben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2010-ben a csatornák versenyét a diszkontok nyerték 359 db kiadott akciós újsággal, szemben a hipermarketek 298 db-jával.

 

TOP 10 FMCG kategória 2010-ben a hirdetések száma szerint(Forrás: Forrás: GfK Hungária Leaflet Monitor 2011)


Az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek - például élelmiszerek, tisztítószerek) hirdetések közel 18%-a továbbra is az ital kategóriába tartozó termék, második a húsáru (17%), a harmadik pedig a kozmetika árucsoport (13%).

A szórólapokban kommunikált árkedvezmény mértéke a hús kategóriában átlagban 23%, a legmagasabb kedvezményt általában a diszkontok adták a tavalyi évben. Az ital kategóriában ez a kedvezmény 22%, kozmetikumok hirdetései esetében pedig 23% volt 2010-ben.
Ha az egy újságban megjelent termékek számát nézzük, láthatjuk, hogy míg 2009-ben átlagosan 152 db FMCG termék jelent meg, addig 2010-ben csak 144 hirdetés szerepelt a leafletekben, az átlagos oldalszám pedig 14 oldalról, 13 oldalra csökkent.

Kevesebb oldalon, kevesebb terméket hirdettek az akciós újságok 2010-ben

Továbbra is a heti akciók a legnépszerűbbek, a kiadott újságok 41%-át teszik ki, míg második helyen (22%) a 14 napig érvényes kiadványok állnak. A kereskedelmi márkák szerepe továbbra is jelentős a leafletekben, annak ellenére, hogy 2009-hez képest 2010-ben közel 1%-ot esett a hirdetések száma, így 14% lett.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm