200 milliárd forintra vetettek keresztet a cégek

Pénzcentrum
2010. október 11. 10:32

A tavalyi adóbevallások szerint valamivel több, mint 200 milliárd forint behajthatatlan követelést számoltak a cégek, ami éppen kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. Összesen 6 450 társaság mutatott ki ekkora mértékű behajthatatlan követelést, ebben a számban a pénzügyi tevékenységet végző társaságok is szerepelnek - írja a Napi Gazdaság.

A pénzügyi tevékenységet végző vállalkozások közel 30 milliárd forinttal csökkentették adóalapjukat a be nem hajtható követelések révén érvényesített értékvesztés folytán, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbi szintnek. Így a többi 6200 cég összesen 174,4 milliárd forint követelést számolhatott el. Ez százmilliárd forinttal haladja meg a 2008-as évi adatot, akkor kevesebb mint ötezer cég korrigálta adóalapját ezen a jogcímen.

Átlagosan cégenként 29 millió forintot tett ki a behajthatatlan követelés. Egy évvel ezelőtt ez mindössze 15 millió forint volt. A pénzügyi intézmények esetében azonban éppen fordított a helyzet, az idén átlagban 145 millió forint behajthatatlan követelést írtak vissza, tavaly viszont 172 milliót.


Jelentős adóalap csökkentő tételtől kell búcsúzni, többet idén lehetett utoljára igénybe venni. Ezek közül a legnagyobb érvágást az iparűzési adó érvényesítése jelenti majd, ezt több mint hatvanezer cég vette igénybe 252,5 milliárd forint értékben. Ez az idén mintegy ötvenmilliárd forint plusz adóterhelést jelent majd. Összesen egyébként az idén már igénybe nem vehető adóalap-csökkentő tételek 680 milliárd forintot tettek ki tavaly, amelynek adóvonzata 128 milliárd forint.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18