200 milliárd forintra vetettek keresztet a cégek

Pénzcentrum
2010. október 11. 10:32

A tavalyi adóbevallások szerint valamivel több, mint 200 milliárd forint behajthatatlan követelést számoltak a cégek, ami éppen kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. Összesen 6 450 társaság mutatott ki ekkora mértékű behajthatatlan követelést, ebben a számban a pénzügyi tevékenységet végző társaságok is szerepelnek - írja a Napi Gazdaság.

A pénzügyi tevékenységet végző vállalkozások közel 30 milliárd forinttal csökkentették adóalapjukat a be nem hajtható követelések révén érvényesített értékvesztés folytán, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbi szintnek. Így a többi 6200 cég összesen 174,4 milliárd forint követelést számolhatott el. Ez százmilliárd forinttal haladja meg a 2008-as évi adatot, akkor kevesebb mint ötezer cég korrigálta adóalapját ezen a jogcímen.

Átlagosan cégenként 29 millió forintot tett ki a behajthatatlan követelés. Egy évvel ezelőtt ez mindössze 15 millió forint volt. A pénzügyi intézmények esetében azonban éppen fordított a helyzet, az idén átlagban 145 millió forint behajthatatlan követelést írtak vissza, tavaly viszont 172 milliót.


Jelentős adóalap csökkentő tételtől kell búcsúzni, többet idén lehetett utoljára igénybe venni. Ezek közül a legnagyobb érvágást az iparűzési adó érvényesítése jelenti majd, ezt több mint hatvanezer cég vette igénybe 252,5 milliárd forint értékben. Ez az idén mintegy ötvenmilliárd forint plusz adóterhelést jelent majd. Összesen egyébként az idén már igénybe nem vehető adóalap-csökkentő tételek 680 milliárd forintot tettek ki tavaly, amelynek adóvonzata 128 milliárd forint.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem