3 °C Budapest

200 milliárd forintra vetettek keresztet a cégek

Pénzcentrum
2010. október 11. 10:32

A tavalyi adóbevallások szerint valamivel több, mint 200 milliárd forint behajthatatlan követelést számoltak a cégek, ami éppen kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. Összesen 6 450 társaság mutatott ki ekkora mértékű behajthatatlan követelést, ebben a számban a pénzügyi tevékenységet végző társaságok is szerepelnek - írja a Napi Gazdaság.

A pénzügyi tevékenységet végző vállalkozások közel 30 milliárd forinttal csökkentették adóalapjukat a be nem hajtható követelések révén érvényesített értékvesztés folytán, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbi szintnek. Így a többi 6200 cég összesen 174,4 milliárd forint követelést számolhatott el. Ez százmilliárd forinttal haladja meg a 2008-as évi adatot, akkor kevesebb mint ötezer cég korrigálta adóalapját ezen a jogcímen.

Átlagosan cégenként 29 millió forintot tett ki a behajthatatlan követelés. Egy évvel ezelőtt ez mindössze 15 millió forint volt. A pénzügyi intézmények esetében azonban éppen fordított a helyzet, az idén átlagban 145 millió forint behajthatatlan követelést írtak vissza, tavaly viszont 172 milliót.


Jelentős adóalap csökkentő tételtől kell búcsúzni, többet idén lehetett utoljára igénybe venni. Ezek közül a legnagyobb érvágást az iparűzési adó érvényesítése jelenti majd, ezt több mint hatvanezer cég vette igénybe 252,5 milliárd forint értékben. Ez az idén mintegy ötvenmilliárd forint plusz adóterhelést jelent majd. Összesen egyébként az idén már igénybe nem vehető adóalap-csökkentő tételek 680 milliárd forintot tettek ki tavaly, amelynek adóvonzata 128 milliárd forint.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?