24 °C Budapest

Egyszerűsített elektronikus fizetési meghagyás a Budapest Banknál

2010. szeptember 14. 09:17

2010. júniusától a jogi képviselők a fizetési meghagyásokat csak elektronikusan indíthatják, ám ez egyelőre még sok ügyvédnek, jogásznak és ügyfeleiknek okoz problémát. A nehézségeket felismerve a Budapest Bank az elsők között dolgozta ki a körülményes megoldások leegyszerűsítést és a befizetések átláthatóbbá, szabályossá tételét célzó letétiszámla-csomagját.

Míg korábban a fizetési meghagyásokat (FMH) indító jogi képviselők a kérelmet papíralapú formátumban a bíróságokhoz nyújtották be, egy új rendelet alapján 2010. június 1-től ezt elektronikus úton kell megtenniük a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) részére, annak online rendszerén keresztül. Ennek megfelelően az eljáráshoz kapcsolódó díjak, illetékek befizetése is csak elektronikus úton, internetes fizetésre alkalmas dombornyomott bankkártya segítségével történhet.

Jelenleg körülbelül 9500 ügyvéd működik az országban, akik nagy része rendszeresen (évente 30-50 alkalommal) kezdeményez ügyfelei megbízásából befizetést. Még inkább érinti a rendelkezés azon nagyvállalatokat - például pénzügyi intézmények, közüzemi szolgáltatók -, amelyek jelentős számú lakossági kintlévőségeket kezelnek vagy sok kisebb beszállítóval dolgoznak; itt a munkatársak összesen 1500-2000-szer indítanak fizetési meghagyásokat egy évben. Az új eljárás segít abban, hogy a közjegyzői Kamara gördülékenyen, gyorsan kezelhesse a beérkezett FMH-kérelmeket, egyelőre azonban számos nehézséget is okoz az érintett ügyvédeknek, jogászoknak.

"A mi irodánk a jogszabály életbe lépése óta ezidáig azt a megoldást alkalmazta, hogy a befizetendő illetéket a pénzforgalmi számlánkon helyeztük el, és az ahhoz kapcsolódó kártyáról fizettük be az ügyfél által ránk bízott díjat. Ám így ez az összeg a számlán bevételként jelenik meg, és az adóalapunkat növeli - és csak hosszas dokumentációval, utánajárással vonható ki utólag az adóbefizetési kötelezettség alól. Ezenkívül csak olyan módszerek álltak volna rendelkezésre, amelyek kisebb szabálytalanságokkal kezelik az elektronikus illetékbefizetést - például úgy, ha az ügyfél megadja a kártyája adatait az ügyvédjének - vagy amelyek nagyon körülményesek, és ügyfeleink idő- és energiabefektetését igénylik" - mondja Barán-Kalász László, a Dr. Barán-Kalász Ügyvédi Iroda vezetője.

Ezeket a nehézségeket felismerve, a Budapest Bank az elsők között dolgozta ki a körülményes megoldások leegyszerűsítést és a befizetések szabályossá tételét célzó letétiszámla-csomagját. Ennek keretében a meglévő ügyvédi letéti számla mellett - amelyen az ügyvéd ügyfelei pénzét tartja és kezeli - egy új letéti számla nyitható, amelyen kifejezetten az eljárási díjak befizetését intézheti a jogi képviselő, ügyfelei egyenesen erre utalhatják a befizetendő összeget. Ez a csomag díjmentesen tartalmazza az internetes fizetésre alkalmas dombornyomott kártyát is, illetve ingyenes havi számlavezetést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Azért dolgoztuk ki ezt a terméket, hogy könnyebbé és átláthatóbbá tegyük az ügyvédek számára a rájuk bízott összegek kezelését. Célszerűnek láttuk, hogy elérhető legyen egy olyan számla, amin csak a díjak, illetékek megfizetését intézik. Ennek több előnye is van: egyfelől így nem növeli az ügyvéd adóalapját, könnyebb nyilvántartást tesz lehetővé, másfelől sokkal biztonságosabb megoldás: ha visszaélés történne a kártyával, akkor az nem az ügyfél által a letéti számlán elhelyezett nagyobb összeg kárára megy - mondta Erdei Zsuzsa, a Budapest Bank mikrovállalkozási üzletágának vezetője.

Annak érdekében, hogy az elektronikus fizetési meghagyások indítását még könnyebbé tegye, a Budapest Bank 20 % kedvezménnyel nyújt "e-FMH" tanfolyamot a banknál számlát nyitó ügyvédek részére szakmai partnere közreműködésével. A képzés többek között az elektronikus fizetési meghagyás jogi és technikai hátterébe, az új rendszer gyakorlati használatába vezet be.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24