14 °C Budapest

Egyszerűsített elektronikus fizetési meghagyás a Budapest Banknál

2010. szeptember 14. 09:17

2010. júniusától a jogi képviselők a fizetési meghagyásokat csak elektronikusan indíthatják, ám ez egyelőre még sok ügyvédnek, jogásznak és ügyfeleiknek okoz problémát. A nehézségeket felismerve a Budapest Bank az elsők között dolgozta ki a körülményes megoldások leegyszerűsítést és a befizetések átláthatóbbá, szabályossá tételét célzó letétiszámla-csomagját.

Míg korábban a fizetési meghagyásokat (FMH) indító jogi képviselők a kérelmet papíralapú formátumban a bíróságokhoz nyújtották be, egy új rendelet alapján 2010. június 1-től ezt elektronikus úton kell megtenniük a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) részére, annak online rendszerén keresztül. Ennek megfelelően az eljáráshoz kapcsolódó díjak, illetékek befizetése is csak elektronikus úton, internetes fizetésre alkalmas dombornyomott bankkártya segítségével történhet.

Jelenleg körülbelül 9500 ügyvéd működik az országban, akik nagy része rendszeresen (évente 30-50 alkalommal) kezdeményez ügyfelei megbízásából befizetést. Még inkább érinti a rendelkezés azon nagyvállalatokat - például pénzügyi intézmények, közüzemi szolgáltatók -, amelyek jelentős számú lakossági kintlévőségeket kezelnek vagy sok kisebb beszállítóval dolgoznak; itt a munkatársak összesen 1500-2000-szer indítanak fizetési meghagyásokat egy évben. Az új eljárás segít abban, hogy a közjegyzői Kamara gördülékenyen, gyorsan kezelhesse a beérkezett FMH-kérelmeket, egyelőre azonban számos nehézséget is okoz az érintett ügyvédeknek, jogászoknak.

"A mi irodánk a jogszabály életbe lépése óta ezidáig azt a megoldást alkalmazta, hogy a befizetendő illetéket a pénzforgalmi számlánkon helyeztük el, és az ahhoz kapcsolódó kártyáról fizettük be az ügyfél által ránk bízott díjat. Ám így ez az összeg a számlán bevételként jelenik meg, és az adóalapunkat növeli - és csak hosszas dokumentációval, utánajárással vonható ki utólag az adóbefizetési kötelezettség alól. Ezenkívül csak olyan módszerek álltak volna rendelkezésre, amelyek kisebb szabálytalanságokkal kezelik az elektronikus illetékbefizetést - például úgy, ha az ügyfél megadja a kártyája adatait az ügyvédjének - vagy amelyek nagyon körülményesek, és ügyfeleink idő- és energiabefektetését igénylik" - mondja Barán-Kalász László, a Dr. Barán-Kalász Ügyvédi Iroda vezetője.

Ezeket a nehézségeket felismerve, a Budapest Bank az elsők között dolgozta ki a körülményes megoldások leegyszerűsítést és a befizetések szabályossá tételét célzó letétiszámla-csomagját. Ennek keretében a meglévő ügyvédi letéti számla mellett - amelyen az ügyvéd ügyfelei pénzét tartja és kezeli - egy új letéti számla nyitható, amelyen kifejezetten az eljárási díjak befizetését intézheti a jogi képviselő, ügyfelei egyenesen erre utalhatják a befizetendő összeget. Ez a csomag díjmentesen tartalmazza az internetes fizetésre alkalmas dombornyomott kártyát is, illetve ingyenes havi számlavezetést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Azért dolgoztuk ki ezt a terméket, hogy könnyebbé és átláthatóbbá tegyük az ügyvédek számára a rájuk bízott összegek kezelését. Célszerűnek láttuk, hogy elérhető legyen egy olyan számla, amin csak a díjak, illetékek megfizetését intézik. Ennek több előnye is van: egyfelől így nem növeli az ügyvéd adóalapját, könnyebb nyilvántartást tesz lehetővé, másfelől sokkal biztonságosabb megoldás: ha visszaélés történne a kártyával, akkor az nem az ügyfél által a letéti számlán elhelyezett nagyobb összeg kárára megy - mondta Erdei Zsuzsa, a Budapest Bank mikrovállalkozási üzletágának vezetője.

Annak érdekében, hogy az elektronikus fizetési meghagyások indítását még könnyebbé tegye, a Budapest Bank 20 % kedvezménnyel nyújt "e-FMH" tanfolyamot a banknál számlát nyitó ügyvédek részére szakmai partnere közreműködésével. A képzés többek között az elektronikus fizetési meghagyás jogi és technikai hátterébe, az új rendszer gyakorlati használatába vezet be.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm