14 °C Budapest

Egyszerűsített elektronikus fizetési meghagyás a Budapest Banknál

2010. szeptember 14. 09:17

2010. júniusától a jogi képviselők a fizetési meghagyásokat csak elektronikusan indíthatják, ám ez egyelőre még sok ügyvédnek, jogásznak és ügyfeleiknek okoz problémát. A nehézségeket felismerve a Budapest Bank az elsők között dolgozta ki a körülményes megoldások leegyszerűsítést és a befizetések átláthatóbbá, szabályossá tételét célzó letétiszámla-csomagját.

Míg korábban a fizetési meghagyásokat (FMH) indító jogi képviselők a kérelmet papíralapú formátumban a bíróságokhoz nyújtották be, egy új rendelet alapján 2010. június 1-től ezt elektronikus úton kell megtenniük a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) részére, annak online rendszerén keresztül. Ennek megfelelően az eljáráshoz kapcsolódó díjak, illetékek befizetése is csak elektronikus úton, internetes fizetésre alkalmas dombornyomott bankkártya segítségével történhet.

Jelenleg körülbelül 9500 ügyvéd működik az országban, akik nagy része rendszeresen (évente 30-50 alkalommal) kezdeményez ügyfelei megbízásából befizetést. Még inkább érinti a rendelkezés azon nagyvállalatokat - például pénzügyi intézmények, közüzemi szolgáltatók -, amelyek jelentős számú lakossági kintlévőségeket kezelnek vagy sok kisebb beszállítóval dolgoznak; itt a munkatársak összesen 1500-2000-szer indítanak fizetési meghagyásokat egy évben. Az új eljárás segít abban, hogy a közjegyzői Kamara gördülékenyen, gyorsan kezelhesse a beérkezett FMH-kérelmeket, egyelőre azonban számos nehézséget is okoz az érintett ügyvédeknek, jogászoknak.

"A mi irodánk a jogszabály életbe lépése óta ezidáig azt a megoldást alkalmazta, hogy a befizetendő illetéket a pénzforgalmi számlánkon helyeztük el, és az ahhoz kapcsolódó kártyáról fizettük be az ügyfél által ránk bízott díjat. Ám így ez az összeg a számlán bevételként jelenik meg, és az adóalapunkat növeli - és csak hosszas dokumentációval, utánajárással vonható ki utólag az adóbefizetési kötelezettség alól. Ezenkívül csak olyan módszerek álltak volna rendelkezésre, amelyek kisebb szabálytalanságokkal kezelik az elektronikus illetékbefizetést - például úgy, ha az ügyfél megadja a kártyája adatait az ügyvédjének - vagy amelyek nagyon körülményesek, és ügyfeleink idő- és energiabefektetését igénylik" - mondja Barán-Kalász László, a Dr. Barán-Kalász Ügyvédi Iroda vezetője.

Ezeket a nehézségeket felismerve, a Budapest Bank az elsők között dolgozta ki a körülményes megoldások leegyszerűsítést és a befizetések szabályossá tételét célzó letétiszámla-csomagját. Ennek keretében a meglévő ügyvédi letéti számla mellett - amelyen az ügyvéd ügyfelei pénzét tartja és kezeli - egy új letéti számla nyitható, amelyen kifejezetten az eljárási díjak befizetését intézheti a jogi képviselő, ügyfelei egyenesen erre utalhatják a befizetendő összeget. Ez a csomag díjmentesen tartalmazza az internetes fizetésre alkalmas dombornyomott kártyát is, illetve ingyenes havi számlavezetést.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"Azért dolgoztuk ki ezt a terméket, hogy könnyebbé és átláthatóbbá tegyük az ügyvédek számára a rájuk bízott összegek kezelését. Célszerűnek láttuk, hogy elérhető legyen egy olyan számla, amin csak a díjak, illetékek megfizetését intézik. Ennek több előnye is van: egyfelől így nem növeli az ügyvéd adóalapját, könnyebb nyilvántartást tesz lehetővé, másfelől sokkal biztonságosabb megoldás: ha visszaélés történne a kártyával, akkor az nem az ügyfél által a letéti számlán elhelyezett nagyobb összeg kárára megy - mondta Erdei Zsuzsa, a Budapest Bank mikrovállalkozási üzletágának vezetője.

Annak érdekében, hogy az elektronikus fizetési meghagyások indítását még könnyebbé tegye, a Budapest Bank 20 % kedvezménnyel nyújt "e-FMH" tanfolyamot a banknál számlát nyitó ügyvédek részére szakmai partnere közreműködésével. A képzés többek között az elektronikus fizetési meghagyás jogi és technikai hátterébe, az új rendszer gyakorlati használatába vezet be.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?