20 °C Budapest

Visszamenőlegesen eltörölheti a szuperbruttósítást a Fidesz

Pénzcentrum
2010. május 6. 09:32

Párton belül felvetődött annak a lehetősége, hogy akár 2010. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal is eltörölheti a szuperbruttósítást a heteken belül felálló Fidesz kormány - írja mai számában a Magyar Nemzet.

Drasztikusan csökkentené az idei évre vonatkozó adóterhek mértékét amennyiben a megalakuló Fidesz kormány megvalósítja a Magyar Nemzet által közölt tervet, és visszamenőlegesen megszünteti a szuperbruttósítást, miközben a személyi jövedelemadó 17 és 32%-os kulcsait és az ötmillió forintos sávhatárt változatlanul hagyná.

Az intézkedés az éves szinten ötmillió forint feletti jövedelmek esetében a jelenlegi bruttó bérre vetített 40.64%-os határkulcs helyett mindössze 32%-os adóterhet eredményezne. Míg a sávhatár alatt - az adójóváírás csökkenésének hatását figyelmen kívül hagyva - a marginális adókulcs 21.59%-ról 17%-ra esne vissza.

Ezeken kívül az ötmilliós sávhatár meghagyása is jelentős adómegtakarítást eredményezhetne azoknak az adózóknak, akik jelenleg évi 3.9 millió forint felett keresnek. Az életben lévő szabályok értelmében ugyanis a felső kulcs sávhatára "szuperbruttósított" 5 millió forintra vonatkozik, vagyis a bruttó bérre vetítve már 3.94 millió forintnál lép be a magasabb adókulcs. A most megjelent változtatási tervek szerint nem csak a kulcsok csökkenése miatt, hanem a bruttó bérhez viszonyított sávhatár-emelkedés következtében is adómegtakarítást realizálhatnának az évi 3.9 millió forintnál magasabb jövedelmű adózók. Egy évi ötmillió forintos bruttó jövedelemmel rendelkező magánszemélynek például összesen több mint 420 ezer forint pluszpénz maradna a tárcájában 2010-ben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A leírt változtatásoknak köszönhetően a cafeteria népszerűsége is csökkenhet az adózók körében. Ezt a hatást semlegesítheti, ha az új kormány ismét adómentessé tenné a béren kívüli juttatások egy részét, melyről a hírek szerint szintén folynak egyeztetések a párton belül. A Fidesznél egyébként egy új juttatási forma, a lakhatási utalvány bevezetését is fontolgatják. Ettől a lépéstől a szakértők a bérlakáspiac fehéredését várják.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?