21 °C Budapest

Fizetési meghagyások elektronikus úton

2010. augusztus 19. 09:02

A gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés, illetve a bíróságok tehermentesítése érdekében a tavalyi évben elfogadott fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. L. törvény idén júniusi hatállyal a közjegyzőknek delegálta a pénzkövetelésekkel kapcsolatos fizetési meghagyásos eljárások kezelését, így a fizetési meghagyások ügyében a közjegyzők eljárása immár egyenrangú a bíróságokéval. A törvény előírja továbbá, hogy a jogi képviselővel rendelkező felek és a jogi személyek a fizetési meghagyás iránti kérelmüket (FMH) kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Elektronikus Fizetési MegHagyás (e-FMH) rendszere gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé, és mivel az adminisztráció nem papír alapon történik ezáltal környezetkímélő, és költséghatékonyabb is.

Az elektronikus úton készített e-FMH beadványt minősített elektronikus aláírással és időbélyeggel kell ellátni, melyre a törvényi szabályozás megváltozása következtében rendkívül nagy igény mutatkozik. A NetLock Kft. így elindította a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Elektronikus Fizetési MegHagyás (eFMH) rendszerének használatához szükséges e-FMH hitelesítő csomagot, mely minősített elektronikus aláírási képességet és időbélyegzés szolgáltatást biztosít a felhasználók számára.

A NetLock e-FMH hitelesítő csomagjával lehetőség nyílik az egyenkénti elektronikus fizetési meghagyás, a jogszabályban megállapított módon történő hitelesítésére a MOKK webes felületén. Továbbá az Archer hitelesítő alkalmazás segítségével biztosítható a közép- és nagyvállalatok számára érdekes tömeges fizetési meghagyások hitelesítése is. A NetLock e-FMH fejlesztői hitelesítő csomagja könnyedén integrálható a cégek vállalatirányítási rendszereibe is. A NetLock partnerei révén, igény esetén teljes körű elektronikus FMH (fizetésmeghagyás) és VH (végrehajtás) workflow szolgáltatás is kialakítható.

"A fizetési meghagyások elektronikus úton történő benyújtása elősegíti a tartozások egyszerűbb és gyorsabb kezelését. A NetLock e-FMH hitelesítő csomagja megoldást nyújt a kisvállalkozásoknak és a multinacionális cégeknek egyaránt, így örömünkre szolgál, hogy a Utility szektor több szereplője is a NetLock hitelesítő csomagját használja" - mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Elektronikus Fizetési Meghagyások jogszabályi háttere

A fizetési meghagyásos eljárások a 2009. évi L. törvény (a fizetési meghagyásos eljárásról) hatályba lépésig az illetékes bíróságok hatáskörébe tartoztak, azonban a törvény 2010. június 1-i dátummal a közjegyzők hatáskörébe utalja a pénzkövetelésekkel kapcsolatos fizetési meghagyásos eljárások intézését, amennyiben az adósnak van ismert belföldi lakóhelye vagy tartózkodási helye. A törvény egyúttal előírja, hogy a jogi képviselővel rendelkező fél és a jogi személy fél beadványát csak elektronikus úton terjesztheti elő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbá kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthető a pénz fizetésére irányuló olyan követelés, amelynek összege az 1 millió forintot nem haladja meg. 1 millió forint felett választható a fizetési meghagyás vagy a peres eljárás is. Fizetési meghagyásos eljárásban a közjegyző az ország egész területére illetékes.

Amennyiben a közjegyzői határozat jogerőre emelkedett, a jogosult végrehajtás elrendelését kérelmezheti. A végrehajtási eljárás célja, lényege az, hogy a jogosult kérelmére a Vht.-ban (1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról) rögzített kényszercselekmények az adóssal szemben alkalmazhatóvá váljanak, és a jogosult minél hamarabb hozzájusson követeléséhez.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm