Online kapják a legtöbb pályázati információt a kkv-k

2010. szeptember 7. 11:32

A hazai vállalkozások az interneten keresztül értesülnek leginkább az uniós forrású pályázati lehetőségekről. Ha pedig információra van szükségük, elsősorban a pályázati tanácsadó cégekhez fordulnak - derült ki a 700 magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével zajlott K&H kkv kutatásból.

"Az idén ősszel az eddigiekhez képest kevesebb új pályázati kiírás várható, ezért különösen fontos, hogy a vállalkozások időben értesüljenek a pályázati lehetőségekről. A mi tapasztalatunk, hogy a kkv-k - ezen belül is döntően a mikro- és kisvállalkozások - nem tudnak mit kezdeni a sok pályázati információval, ezért úgy nyújtunk segítséget, hogy a kkv-k számára terület, tevékenység és méret szerinti bontásban juttatjuk el a pályázati információkat" - mondta el dr. Császár Dániel, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetője.

Milyen formában szokott értesülni az uniós pályázati lehetőségekről? (%)


A kutatás eredményei alapján az uniós pályázatok terén az észak-magyarországi, az alföldi és a nyugat-dunántúli régiók a legaktívabbak, ezekről a területekről nyújtják be a legtöbb pályázatot. Az elmúlt néhány évben az uniós pályázati források fontos szerepet kaptak a hazai vállalkozások életében, különösen az új beruházások és a fejlesztések finanszírozásában. Mivel a vállalkozások fele (51%) továbbra is reálisnak tartja, hogy uniós támogatáshoz jusson, ezért különösen fontos, hogy a pályázati dokumentáció benyújtásához megfelelő információ álljon rendelkezésükre.

A kutatásról
A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatást. A felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők mellett a kutatás során rákérdeznek a kkv-k életét aktuálisan befolyásoló eseményekre is. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2010. június 7-14. között történt.


"Bár az év második felében csökkentek a vállalkozások számára elérhető pályázati források, több olyan jelentős, még folyamatban lévő pályázati kiírás is van, melyek keretében továbbra is vannak elérhető források. Ilyen például a GOP-2010-2.1.1/A - KMOP-2010-1.2.1/A technológiafejlesztési pályázatok, vagy a GOP-2009-2.2.1, illetve a KMOP-2009-1.2.5 vállalati folyamatmenedzsment és e-kereskedelem támogatását célzó pályázatok" - hívta fel a figyelmet Császár Dániel. "A komplex technológiafejlesztési pályázatok (GOP-2010-211/B, KMOP-2010-121/B) beadási határidejét az NFÜ 2010. augusztus 27-én kiadott közleményében módosította. Az új határidő a KMOP-2010-1.2.1/B esetében 2010. szeptember 30., a GOP-2010-2.1.1/B pályázatnál 2010. október 15. Emellett a pályázati feltételek köre is több ponton enyhítésre került (árbevétel-csökkenés, összpontszám, kommunikáció). Az intézkedés eredményét csak a pályázatok lezárultakor látjuk majd, de az már most elmondható, hogy ismét ezek voltak az év legjelentősebb pályázatai" - tette hozzá.

Hányszor nyújtott be a cége EU-s pályázatot a múltban? (%)


2010. szeptember 17. és október 29. között nyújthatók be a GOP-2.1.1/C jelű "Komplex vállalati technológiafejlesztés" pályázatok, amelyeken - a B jelű pályázatokkal ellentétben - nagyvállalatok is indulhatnak. A konstrukció célja olyan technológiai fejlesztések támogatása, amelyek a vállalkozások jövedelemtermelő képességének növelésén keresztül erősítik az innovációs és adaptációs képességet, növelik a vállalkozások által előállított hozzáadott értéket, hozzájárulnak a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célok, illetve a piacra jutás megvalósításához. A pályázaton eszközbeszerzés, infrastrukturális és ingatlan beruházás, beruházáshoz kapcsolódó ingatlan bérleti díja, IT fejlesztés, piacra jutás, vállalati HR fejlesztés, valamint minőség- és környezetirányítási rendszerek bevezetése egyaránt támogatott.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?