28 °C Budapest

Online kapják a legtöbb pályázati információt a kkv-k

2010. szeptember 7. 11:32

A hazai vállalkozások az interneten keresztül értesülnek leginkább az uniós forrású pályázati lehetőségekről. Ha pedig információra van szükségük, elsősorban a pályázati tanácsadó cégekhez fordulnak - derült ki a 700 magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével zajlott K&H kkv kutatásból.

"Az idén ősszel az eddigiekhez képest kevesebb új pályázati kiírás várható, ezért különösen fontos, hogy a vállalkozások időben értesüljenek a pályázati lehetőségekről. A mi tapasztalatunk, hogy a kkv-k - ezen belül is döntően a mikro- és kisvállalkozások - nem tudnak mit kezdeni a sok pályázati információval, ezért úgy nyújtunk segítséget, hogy a kkv-k számára terület, tevékenység és méret szerinti bontásban juttatjuk el a pályázati információkat" - mondta el dr. Császár Dániel, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetője.

Milyen formában szokott értesülni az uniós pályázati lehetőségekről? (%)


A kutatás eredményei alapján az uniós pályázatok terén az észak-magyarországi, az alföldi és a nyugat-dunántúli régiók a legaktívabbak, ezekről a területekről nyújtják be a legtöbb pályázatot. Az elmúlt néhány évben az uniós pályázati források fontos szerepet kaptak a hazai vállalkozások életében, különösen az új beruházások és a fejlesztések finanszírozásában. Mivel a vállalkozások fele (51%) továbbra is reálisnak tartja, hogy uniós támogatáshoz jusson, ezért különösen fontos, hogy a pályázati dokumentáció benyújtásához megfelelő információ álljon rendelkezésükre.

A kutatásról
A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatást. A felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők mellett a kutatás során rákérdeznek a kkv-k életét aktuálisan befolyásoló eseményekre is. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2010. június 7-14. között történt.


"Bár az év második felében csökkentek a vállalkozások számára elérhető pályázati források, több olyan jelentős, még folyamatban lévő pályázati kiírás is van, melyek keretében továbbra is vannak elérhető források. Ilyen például a GOP-2010-2.1.1/A - KMOP-2010-1.2.1/A technológiafejlesztési pályázatok, vagy a GOP-2009-2.2.1, illetve a KMOP-2009-1.2.5 vállalati folyamatmenedzsment és e-kereskedelem támogatását célzó pályázatok" - hívta fel a figyelmet Császár Dániel. "A komplex technológiafejlesztési pályázatok (GOP-2010-211/B, KMOP-2010-121/B) beadási határidejét az NFÜ 2010. augusztus 27-én kiadott közleményében módosította. Az új határidő a KMOP-2010-1.2.1/B esetében 2010. szeptember 30., a GOP-2010-2.1.1/B pályázatnál 2010. október 15. Emellett a pályázati feltételek köre is több ponton enyhítésre került (árbevétel-csökkenés, összpontszám, kommunikáció). Az intézkedés eredményét csak a pályázatok lezárultakor látjuk majd, de az már most elmondható, hogy ismét ezek voltak az év legjelentősebb pályázatai" - tette hozzá.

Hányszor nyújtott be a cége EU-s pályázatot a múltban? (%)


2010. szeptember 17. és október 29. között nyújthatók be a GOP-2.1.1/C jelű "Komplex vállalati technológiafejlesztés" pályázatok, amelyeken - a B jelű pályázatokkal ellentétben - nagyvállalatok is indulhatnak. A konstrukció célja olyan technológiai fejlesztések támogatása, amelyek a vállalkozások jövedelemtermelő képességének növelésén keresztül erősítik az innovációs és adaptációs képességet, növelik a vállalkozások által előállított hozzáadott értéket, hozzájárulnak a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célok, illetve a piacra jutás megvalósításához. A pályázaton eszközbeszerzés, infrastrukturális és ingatlan beruházás, beruházáshoz kapcsolódó ingatlan bérleti díja, IT fejlesztés, piacra jutás, vállalati HR fejlesztés, valamint minőség- és környezetirányítási rendszerek bevezetése egyaránt támogatott.

Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43