14 °C Budapest

A devizahitelezés fenntartása indokolt a kkv-szektorban

Pénzcentrum
2010. augusztus 19. 09:47

A lakossági jelzáloghitelezéssel ellentétben továbbra is fontos szerep jut a devizahitelezésnek a kkv-k finanszírozásában, ezzel hatékonyan csökkenthetik árfolyamkitettségüket és javíthatják jövedelmezőségüket a devizás bevétellel rendelkező vállalkozások - hívta fel a figyelmet Dercsényi György, a Raiffeisen Bank kisvállalati üzletágvezetője.

A napi hírek között forró témának számít a lakosság devizakitettsége, kicsit furcsa, hogy a kisvállalati ügyfélkör devizahitelezésével kevésbé foglalkozik a sajtó - mondta Dercsényi Görgy. Míg a devizahitelt felvett lakossági ügyfelek csaknem 100%-a spekulatív pozícióban van, a kkv-k között 70-80 ezer cég exportál, tehát devizabevétele is keletkezik.


Dercsényi György, a Raiffeisen Bank kisvállalati üzletágvezetője

Ebben az összefüggésben a devizahitel kockázatcsökkentő szerepet is betölt - mondta Dercsényi György. Igaz azonban, hogy a magas kamatkülönbözet miatt tömegével vettek fel olyan kkv-k is devizahiteleket, amelyek nem rendelkeznek devizás bevétellel. A válság hatására azonban ma már sokkal tudatosabban veszik figyelembe az ügyfelek az árfolyamkockázatot, felismerték, hogy az azonnal kamatelőny érdekében kiteszik magukat a későbbi árfolyammozgásoknak.

Jellemző, hogy a kkv-k egy része már nem vesz fel devizahitelt, csökkenti kitettségét, például forinthitelre váltással. Utóbbi azonban azonnal realizált árfolyamveszteséget jelenthet, ezért várhatóan csak akkor lesz az átváltás tömeges, amikor a forint visszaerősödik - vélte Dercsényi. A bankok szerepe, hogy csökkentsék az ügyfélkockázatot, ezért nem kényszerítik bele őket egy azonnali átváltásba - tette hozzá.

Mint elmondta, a teljes kkv-hitelállomány Magyarországon mintegy 900 milliárd forint (ebből deviza alapú kb. 55% lehet), a nem teljesítő hitelek aránya - attól is függ, hogy szegmentáljuk a szektort - 10% fölött van. A kkv-k hitelezése döntően kockázat alapú árazás mellett történik, a kevésbé kockázatos ügyfelek alacsonyabb marzs mellett vehetnek fel hitelt. A forinthitelek között létezik ma is 10% fölötti kamatszint, azonban ennél alacsonyabb kamatra törekednek a bankok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar bankok magas országkockázati és likviditási prémium mellett jutnak csak finanszírozáshoz, így a BUBOR és az EURIBOR közötti különbség gyakorlatilag elolvad - hívta fel a figyelmet Ipacs Viktor, a Raiffeisen Bank kisvállalati szegmensvezetője. A Raiffeisen egyébként BUBOR alapú árazást használ. A hitel költségeit ún. all-in (vagyis a teljes éves költséget figyelembe vevő) megközelítéssel érdemes a kkv-knak figyelembe venniük, mint amilyen a THM a lakossági hitelezésben.

Fontos, hogy ne alakuljon ki általános kockázati verseny, bár minden hitelezési szegmensben van olyan szereplő, amely ebben az irányban tájékozódik. A Raiffeisen inkább azt szeretné, ha az elmúlt két év tanulságait levonva inkább egy konzervatív növekedés időszaka venné kezdetét - fejtette ki Ipacs Viktor. Dercsényi György szerint transzparenes árazással lehet igazán hosszú távú ügyfélkapcsolatot kialakítani.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem