33 °C Budapest

MFB: közel 320 milliárdot kaptak eddig a kkv-k

Pénzcentrum
2010. május 19. 09:17

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ez év április folyamán a KKV programok keretében 62 kérelmet fogadott be mintegy 10 milliárd Ft értékben. A befogadások száma, azok összesített értéke, valamint az egy kérelemre jutó hitelérték az előző havi kimagasló teljesítményhez képest csökkenést mutat.

A csökkenés oka a kisebb összegű közvetlen befogadások súlyának növekedése volt. Az áprilisban és a korábban befogadott kérelmekből 66 jóváhagyás történt 10,3 milliárd Ft értékben. Mindkettő elmarad a március havitól, jóllehet felülmúlják az előző év azonos időszakának adatait. Az átlagos befogadási érték 164 millió Ft, a jóváhagyott ügyleteké 157 millió Ft volt. Áprilisban a programok közül továbbra is a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram dominált, a jóváhagyott kérelmek számának 80%-a, míg azok értékének 97%-a ennek a programnak a keretében valósult meg. A programok keretében a KKV szektor számára a folyósítások április hónapban 4,4 milliárd Ft-ot tettek ki.


Az MFB kedvezményes hitelprogramjainak meghirdetésétől 2010. április 30-ig terjedő időszakban az összes élő programra összesen 8.982 kérelem került befogadásra 811,4 milliárd forint értékben. Ebből a jelzett időpontig 8.069 hitelkérelmet hagytak jóvá, amelyek összértéke 633,2 milliárd forintot tett ki. A KKV-szektor 2010. május 16-ig jóváhagyott programok szerinti hitelkérelmeinek összesített száma átlépte az 5000 darabot, kumulált értéke pedig megközelítette a 320 milliárd forintot.

A Bank május 10-e és május 16-a között 927 millió forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése. 2009. január 1-eje óta eddig összesen 75,6 milliárd forintot fizetett ki a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési, Agrárfejlesztési és az Agrár Forgóeszköz, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a KKV szektor rendelkezésére.

A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata változatlanul 6% alatt van (3 havi EURIBOR + legfeljebb 5%, 15 éves futamidőre).

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?