15 °C Budapest

10 milliós GVH bírság: nem gyógyít a Med-Colour fényterápiás eszköz

2010. március 9. 12:02

Az általa kínált fényterápiás eszköznek gyógyhatást tulajdonított, ám állítását nem tudta igazolni a Meditens Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra és eltiltotta a jogsértés folytatásától. A cégnek honlapján fél éven át hozzáférhetővé kell tennie a versenyhatóság döntését.

A Meditens Hungary Kft. 2001 tavaszától forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket.

Az eszközről a Hálózat televízión keresztül, szórólapokon, internetes honlapján, DVD-n, a készülék felhasználói kézikönyvében és használati utasításában olyan állításokat tett közzé, amelyek szerint a készülék alkalmas:

- betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, kezelésére és utókezelésére
- testi és lelki sérülések kezelésére
- kozmetikai kezelések hatásfokának növelésére
- méregtelenítésre
- külső megjelenés kedvező befolyásolására, fogyasztásra
- az értelmi képességek kedvező befolyásolására.

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH-nak nem az a feladata, hogy a különböző hatóságok által lefolytatott vizsgálatokat megismételve vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le a termék emberi egészségre gyakorolt hatását illetően. A Meditens Kft. kötelessége állításai valóságtartalmának igazolása. A vállalkozás azonban nem igazolta a tájékoztatásainak részét képező tényállításokat, továbbá illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta. Emiatt a GVH szerint megállapítható, hogy a Meditens Kft. valótlanul állította, hogy a Med-Colour készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas annak elhallgatása, hogy a gyógyhatású terméket, orvostechnikai eszközt az arra hivatott szakhatóság nem vizsgálta, ha közben a termékről a vállalkozás azt állítja, hogy használatának gyógyhatása van. Függetlenül ugyanis attól, hogy van-e egy terméknek gyógyhatása, vagy nincs, a GVH szerint a fogyasztók más döntést hoznának ha tudnák, a terméket arra hivatott szakhatóság a hatás vagy az alkalmasság szempontjából megvizsgálta-e vagy sem és milyen véleményt alkotott. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a készüléket szakhatóság a gyógyhatás, vagy bármilyen hatás megléte szempontjából nem vizsgálta.

Ugyancsak a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, amikor a Meditens Kft. az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik a használati utasításban. Az ORKI valóban kiadott szakvéleményt. A szakvélemény azonban azt nem tartalmazza, hogy a készülék orvostechnikai eszköz lenne, vagy hogy gyógyhatású lenne a használata. A szakvélemény alapján a tájékoztatásban megfogalmazott pozitív hatások meglétére nem lehet következtetni, sokkal inkább azok hiánya valószínűsíthető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek miatt a GVH megállapította, hogy a Meditens Kft. 2005-től 2008. augusztus 31-ig megtévesztette a fogyasztókat, 2008. szeptember 1-től 2008. december 31-ig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

Emiatt a vállalkozásnak 10 millió forint bírságot kell fizetnie. A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek bizonyult, hogy a megtévesztő tájékoztatások sérülékeny fogyasztói körnek szóltak, hosszú időn át széles körben elérhetőek voltak és közzétételük jelentős összegeket emésztett fel. Enyhítő körülménynek bizonyult, hogy az eljárás megindulásakor a Meditens Kft. azonnal változtatott tájékoztatási gyakorlatán.

A versenyhatóság a vállalkozást a jogsértő magatartás folytatásától eltiltotta és kötelezte arra is, hogy a határozat kézhezvételét követően 30 napon belül internetes honlapján fél éven át tegye közzé a GVH határozatát.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal Kommunikációs Csoport

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?