24 °C Budapest

Lecsapott a versenyhivatal az autófényezőkre: évek óta megegyeztek az árakról

Pénzcentrum
2010. február 17. 16:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több, az autófényezési üzletben érintett vállalkozásnál. A gyanú szerint a társaságok rendszeresen egyeztettek a fényezőanyagok áráról és az autófényezési szervízdíjakról.

A GVH 2010. február 16-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a 3M Kft., az Alami Kft., az Auto Finish Kft., az Autocolor Kft., a Duplakk Kft., az Ergolakk Kft., a Kaméleon Mix Kft., a Servind Kft., az Allianz Hungária Biztosító Zrt., a Generali-Providencia Biztosító Zrt., az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt., valamint az Eurotax Glass's Kft. és az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete telephelyein.

A versenyhatóság gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárása az említett vállalkozásokon kívül kiterjed az Akzo-Nobel CR Autófesték Kereskedelmi Kft-re, Audatex Magyarország Gépjármű-Számítástechnikai Kft-re, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségére és a Lakk Kereskedők Országos Szövetségére is.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a magyarországi fényezőanyag importőrök egyeztetnek a gépjármű fényező- és segédanyagok áremeléseiről, valamint az autószervízek biztosításra történő javítás során elszámolható díjainak nagyságáról. A versenykorlátozó megállapodás a GVH gyanúja szerint legalább 2003. óta működik. A felek évente egyszer-kétszer a Fényezési Tanács üléseit használva működtetik a versenykorlátozó megállapodást. A vállalkozások a biztosítókkal és a szakmai érdekképviseletekkel közös megállapodások alapján fényezési árindexet határoznak meg és tevékenységük során ehhez igazodnak. A rendelkezésre álló adatok alapján a fényezőanyag importőrök, biztosítók és a szakmai képviseletek által működtetett Fényező Tanács működtetése alkalmas lehet arra is, hogy csökkentse az új piacra lépők versenyképességét és esetleges piacra lépését.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?