13 °C Budapest

Lecsapott a versenyhivatal az autófényezőkre: évek óta megegyeztek az árakról

Pénzcentrum
2010. február 17. 16:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több, az autófényezési üzletben érintett vállalkozásnál. A gyanú szerint a társaságok rendszeresen egyeztettek a fényezőanyagok áráról és az autófényezési szervízdíjakról.

A GVH 2010. február 16-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a 3M Kft., az Alami Kft., az Auto Finish Kft., az Autocolor Kft., a Duplakk Kft., az Ergolakk Kft., a Kaméleon Mix Kft., a Servind Kft., az Allianz Hungária Biztosító Zrt., a Generali-Providencia Biztosító Zrt., az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt., valamint az Eurotax Glass's Kft. és az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete telephelyein.

A versenyhatóság gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárása az említett vállalkozásokon kívül kiterjed az Akzo-Nobel CR Autófesték Kereskedelmi Kft-re, Audatex Magyarország Gépjármű-Számítástechnikai Kft-re, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségére és a Lakk Kereskedők Országos Szövetségére is.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a magyarországi fényezőanyag importőrök egyeztetnek a gépjármű fényező- és segédanyagok áremeléseiről, valamint az autószervízek biztosításra történő javítás során elszámolható díjainak nagyságáról. A versenykorlátozó megállapodás a GVH gyanúja szerint legalább 2003. óta működik. A felek évente egyszer-kétszer a Fényezési Tanács üléseit használva működtetik a versenykorlátozó megállapodást. A vállalkozások a biztosítókkal és a szakmai érdekképviseletekkel közös megállapodások alapján fényezési árindexet határoznak meg és tevékenységük során ehhez igazodnak. A rendelkezésre álló adatok alapján a fényezőanyag importőrök, biztosítók és a szakmai képviseletek által működtetett Fényező Tanács működtetése alkalmas lehet arra is, hogy csökkentse az új piacra lépők versenyképességét és esetleges piacra lépését.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?