13 °C Budapest

Mi adjuk a legtöbb támogatást a multiknak

Pénzcentrum
2009. december 29. 08:47

Az Európai Bizottság jelentése szerint az EU-tagállamok közül Magyarország adja a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek- írja a Magyar Nemzet.

A tavalyi, 2008. évi támogatások össze 2,5 milliárd euró, csaknem 682 milliárd forint volt, a GDP 2,38 százaléka. Egy évvel korábban 1,434 milliárd forint, a GDP 1,42 százalékát kitevő közvetlen állami támogatást kaptak a nagy cégek.

Az EU-ban egyetlen állam sem ilyen bőkezű a hasonló támogatásokkal. A rangsorban második Máltán a GDP két százalékát fordították közvetlen állami támogatásokra.

A Pénzügyminisztérium szerint a tavalyi összeg nagysága alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt az uniós strukturális alapoknál a kifizetések száma az utóbbi időben megnőtt, ezt követte a tagállami önrész is, amely most az Európai Bizottság kimutatásában szerepel.

A másik ok az, hogy a támogatások között találhatók azok az adókedvezmények is, amelyeket a kormány a nagyberuházások részére ítélt meg korábban. Ezek az egyszeri kedvezmények még tavaly is éreztették hatásukat, hiszen a dotációról szóló megállapodásokat több évre előre kötötték.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45