18 °C Budapest

Mi adjuk a legtöbb támogatást a multiknak

Pénzcentrum
2009. december 29. 08:47

Az Európai Bizottság jelentése szerint az EU-tagállamok közül Magyarország adja a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek- írja a Magyar Nemzet.

A tavalyi, 2008. évi támogatások össze 2,5 milliárd euró, csaknem 682 milliárd forint volt, a GDP 2,38 százaléka. Egy évvel korábban 1,434 milliárd forint, a GDP 1,42 százalékát kitevő közvetlen állami támogatást kaptak a nagy cégek.

Az EU-ban egyetlen állam sem ilyen bőkezű a hasonló támogatásokkal. A rangsorban második Máltán a GDP két százalékát fordították közvetlen állami támogatásokra.

A Pénzügyminisztérium szerint a tavalyi összeg nagysága alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt az uniós strukturális alapoknál a kifizetések száma az utóbbi időben megnőtt, ezt követte a tagállami önrész is, amely most az Európai Bizottság kimutatásában szerepel.

A másik ok az, hogy a támogatások között találhatók azok az adókedvezmények is, amelyeket a kormány a nagyberuházások részére ítélt meg korábban. Ezek az egyszeri kedvezmények még tavaly is éreztették hatásukat, hiszen a dotációról szóló megállapodásokat több évre előre kötötték.

NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm