8 °C Budapest

A támogatás a túléléshez kell!

2009. augusztus 26. 08:32

Óvatosságra int Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azokkal a véleményekkel kapcsolatban, hogy egyes országok megkezdték a kilábalást a válságból. Meglátása szerint különböző mértékben érintette a világgazdaság egyes szereplőit a mostani hármas krízis, a pénzügyi-finanszírozási, a bizalmi és a reálgazdasági válság.

Egyfelől kevésbé sújtotta Indiát és Kínát, másfelől erőteljes hatással volt Írországra, a Baltikumra, Magyarországra, Német- és Olaszországra vagy az Egyesült Államokra. Mindezek alapján várható, hogy különböző és elhúzódó lesz a talpra állás is. "Vagyis tűnjenek bármennyire is biztatónak egyes jelek, én még nem beszélnék globális kilábalásról, ezért szigorú, költségtakarékos gazdálkodásra biztatnám az üzleti élet szereplőit" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a miniszter.

A gazdasági tárca vezetője arra számít, hogy az idén exportpiacainkon is megindul az a pozitív irányú változás, amely kedvező hatással lehet Magyarországra is. A világgazdasági változásokat követő szerepünk ugyanis azzal jár, hogy miként később tűntek fel a válság tünetei, úgy később mutatkoznak meg a talpra állás jelei is.

"Magyarországon az európai uniós támogatású programjainkat kívánjuk és próbáljuk felhasználni a válság kezelésére, ilyenek például a 4+1-es munkahelymegőrző csomagjaink, a kis- és középvállalkozásoknak 20 milliárd, nagyvállalatoknak 10 milliárd forintos kerettel" - közölte Varga István. Az Európai Bizottság és Magyarország között vita van a vállalkozások tőkeellátását szolgáló uniós Jeremie programról. "Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem válságkezelő program, még a krízis kirobbanása előtt indult el, ám Brüsszelnek is meg kellene értenie, hogy ma Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknak nem elsősorban a fejlesztésekhez, hanem az életben maradáshoz van szükségük hitelre, adott esetben uniós pénz formájában" - szögezte le a gazdasági tárca vezetője. Ebbe a folyamatba ismét be kell kapcsolódniuk a kereskedelmi bankoknak, hogy azt a funkciót, amelyet egy pénzintézetnek be kell töltenie a gazdaság működtetésében, ismét "olyan aktívan lássák el, mint a válság előtt, nagyobb felelősséggel akár".

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem