9 °C Budapest

A támogatás a túléléshez kell!

2009. augusztus 26. 08:32

Óvatosságra int Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azokkal a véleményekkel kapcsolatban, hogy egyes országok megkezdték a kilábalást a válságból. Meglátása szerint különböző mértékben érintette a világgazdaság egyes szereplőit a mostani hármas krízis, a pénzügyi-finanszírozási, a bizalmi és a reálgazdasági válság.

Egyfelől kevésbé sújtotta Indiát és Kínát, másfelől erőteljes hatással volt Írországra, a Baltikumra, Magyarországra, Német- és Olaszországra vagy az Egyesült Államokra. Mindezek alapján várható, hogy különböző és elhúzódó lesz a talpra állás is. "Vagyis tűnjenek bármennyire is biztatónak egyes jelek, én még nem beszélnék globális kilábalásról, ezért szigorú, költségtakarékos gazdálkodásra biztatnám az üzleti élet szereplőit" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a miniszter.

A gazdasági tárca vezetője arra számít, hogy az idén exportpiacainkon is megindul az a pozitív irányú változás, amely kedvező hatással lehet Magyarországra is. A világgazdasági változásokat követő szerepünk ugyanis azzal jár, hogy miként később tűntek fel a válság tünetei, úgy később mutatkoznak meg a talpra állás jelei is.

"Magyarországon az európai uniós támogatású programjainkat kívánjuk és próbáljuk felhasználni a válság kezelésére, ilyenek például a 4+1-es munkahelymegőrző csomagjaink, a kis- és középvállalkozásoknak 20 milliárd, nagyvállalatoknak 10 milliárd forintos kerettel" - közölte Varga István. Az Európai Bizottság és Magyarország között vita van a vállalkozások tőkeellátását szolgáló uniós Jeremie programról. "Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem válságkezelő program, még a krízis kirobbanása előtt indult el, ám Brüsszelnek is meg kellene értenie, hogy ma Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknak nem elsősorban a fejlesztésekhez, hanem az életben maradáshoz van szükségük hitelre, adott esetben uniós pénz formájában" - szögezte le a gazdasági tárca vezetője. Ebbe a folyamatba ismét be kell kapcsolódniuk a kereskedelmi bankoknak, hogy azt a funkciót, amelyet egy pénzintézetnek be kell töltenie a gazdaság működtetésében, ismét "olyan aktívan lássák el, mint a válság előtt, nagyobb felelősséggel akár".

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?