Erste: a kkv-k létfontosságúak

2009. október 15. 12:55

Nem mond le kkv ügyfeleiről az Erste Bank, sőt, úgy látja, a szolgáltatások szélesebb körével kell a rendelkezésükre állnia minden banknak, e szegmens ugyanis nem csupán a közép-európai gazdaságok gerince, de a válságból való kilábalás hajtóereje is lehet. Az Erste Group, az EFMA és a zeb/rolfes.schierenbeck.associates együttműködésében megvalósult felmérésből kiderül: a szolgáltatás minősége és a személyes kapcsolat mindennél előbbre való a bankok és a kkv-k partnerségében, s ez biztosíthatja, hogy folytatódik a konvergencia, amely Nyugat-Európához képest régiónkban is zajlik.

Helge Böschenbröker, a zeb/rolfes.schierenbeck.associates igazgatója egy mai sajtótájékoztatón elmondta: a tanulmány elkészítése során a régióban körülbelül 60 bankot kérdeztek meg arról, milyen pozíciót foglalnak el a kkv-k finanszírozásában. A kkv-k szinte minden országban a gazdaság gerincét képezik , ezért nagyon fontos szerepük lehet a válságból való kilábalásban . A bankoknak támogatniuk kell őket, különben nem tudják betölteni ezt a szerepet - hangsúlyozta.

A bankok a kkv-kat továbbra is vonzó üzleti szegmensként tartják nyilván. Nagyszámú potenciális ügyfélt takar ez a szegmens, és amint visszatérünk a normális növekedés ösvényére, komoly bevételi forrást jelentenek a bankok számára - vélte Böschenbröker. A felmérés szerint a bankok úgy látják, a kkv-üzletágak még nyereségesebbek lehetnek, mint korábban , ehhez azonban azt mondják, másként kell kiszolgálniuk őket, mint korábban. A nagyobb nyereségességet szerinte jobb minőségű szolgáltatásokkal lehet elérni, valamint azáltal, hogy a hitelnyújtási tevékenységen kívül más szolgáltatásokkal is rendelkezésükre állnak. A kkv-k viszont arra számíthatnak, a bankok nagyobb igényekkel lépnek fel velük szemben, különösen a hitelnyújtás esetében, vagyis nagyobb, precízebb adatszolgálatást fognak megkövetelni tőlük.

A bankoknak ehhez két fontos tényezőre kell fókuszálniuk: 70%-uk úgy véli, a szolgáltatás minősége a jövőbeni siker kulcsa . Ez több különböző dolgot tartalmaz, például a gyors fizetések igényét, vagy az egyedi elvárások kielégítését. A személyes kapcsolatokon alapuló együttműködés mindkét fél számára alapvető követelmény lesz. Mihelyst jobban megértik a bankok a vállalkozói gondolkodásmódot, annál jobb megoldásokat kínálnak majd számukra, ily módon profitálva a kkv-szektor növekedéséből, amely az előrejelzések szerint összekapcsolódik majd a válságból való kilábalás folyamatával.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy jelenleg is kedvezőtlen a helyzet, a vizsgált országok szinte mindegyikében szigorítottak hitelpolitikájukon a bankok , egyre nehezebbé válik a hitel felvétele a kkv-k számára. A bankok elvégeztük a házi feladatot, megtisztították portfoliójukat, kiválasztották azokat az ügyfeleket, amelyeket még a válság idején is támogatni kívánnak. A kkv-k kilátásai jók, ők lesznek a kilábalás motorjai, és azok, akiknek van jó üzleti ötletük, megfelelő üzleti tervvel rendelkeznek, és most is stabilak, jópartnerre találnak a bankokban a jövőbeni növekedés támogatására.

A kkv-hitelportfóliók az elmúlt hónapokban minőségi romláson estek át, de a bankok továbbra is támogatják a kkv-kat, és a bankok 65 százaléka úgy nyilatkozott, lehetőséget és nem veszélyt lát a válsághelyzetben , így az ügyfeleket a kedvezőtlen körülmények között is támogatja. Csak 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy felhagy a kkv-finanszírozással.

Biczó Anikó , az Erste Bank Hungary Nyrt. kis- és középvállalati üzletágának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy azok a cégek, amelyek strukturáltan felépítettek, cégszerűen működnek, transzparensek, a beszámolóik pedig a valós teljesítményt mutatják, továbbra is célügyfelei a banknak. A kkv-k egy nagyon fontos szegmenst alkotnak gazdaságilag, hiszen a közép-európai GDP 30-40%-át adják. Az EU 27 tagállamában 100-ból 99.7 cég kkv-nak számít. Magyarországon a GDP 40%-át, az export harmadát, a munkaerő 70%-át biztosítják . Közöttük különösen is sokan, mintegy 600 ezren vannak a mikrovállalkozások, amelyek a 200 milló nettó árbevétel alatti cégek. Az Erste csoport vállalati ügyfélkörében 95% mikrovállalkozás, ami nagyobb arányt jelent, mint a banki átlag.

A kutatás kíváncsi volt arra is, mi a bankválasztás legfőbb szempontja a kkv-k körében. Az eredmények szerint a zökkenőmentes átutalás a legfontosabb, emellett a belföldi fizetés gyors feldolgozása, a megbízhatóság és a hitelesség is rendkívül fontos. Nincs lényeges különbség köztük aszerint, milyen szempontok alapján választanak maguknak bankot. A régió átlagában egy mikrovállalat 7 banki terméket vesz igénybe, egy kisvállalat 10-et, egy középvállalat 12-t, az Erste Csoportnál azonban magasabbak ezek a számok .

2008-hoz képest 2009-ben kevesebb hitelt akartak felvenni a magyar kkv-k (döntően az elhalasztott beruházások miatt), míg Csehországban és Szlovákiában többet, mint tavaly. Várakozásaik teljesültek is: hazánkban a vállalati hitelek június végére 600 milliárd forinttal csökkentek, és visszaesett a devizahitelek aránya is - emlékeztetett Biczó Anikó.

Ami az elhelyezni kívánt betéteket illeti, csak Horvátországban és Ukrajnában szándékoztak kevesebbet elhelyezni a vállalatok, mint 2008-ban a magyarok vállalatok pedig nagyjából ugyanakkora összeget jeleztek. Ami végül történt, ebben sem hazudtolta meg terveiket: 2009 első félévében a vállalati betétpiac csak minimálisan nőtt, nagyságrendileg szinten maradt, miközben az összetétel eltolódott a devizabetétek irányába.

2009-ben a kkv-k termékigényei is kissé módosultak, a legfontosabbá az információigény vált , vagyis fontos számukra, hogy a bank tájékoztasson, iránymutatást és tanácsot adjon a cég jövőjének megtervezéséhez is. Az Erste Csoport ebben továbbra is partnerük, miközben emellett a finanszírozási programok széles választékával áll a rendelkezésükre - hangsúlyozta Biczó Anikó, hozzátéve: az Erste Csoport számára továbbra is stratégiai ügyfélcsoport a kkv-szegmens .

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16