Erste: a kkv-k létfontosságúak

2009. október 15. 12:55

Nem mond le kkv ügyfeleiről az Erste Bank, sőt, úgy látja, a szolgáltatások szélesebb körével kell a rendelkezésükre állnia minden banknak, e szegmens ugyanis nem csupán a közép-európai gazdaságok gerince, de a válságból való kilábalás hajtóereje is lehet. Az Erste Group, az EFMA és a zeb/rolfes.schierenbeck.associates együttműködésében megvalósult felmérésből kiderül: a szolgáltatás minősége és a személyes kapcsolat mindennél előbbre való a bankok és a kkv-k partnerségében, s ez biztosíthatja, hogy folytatódik a konvergencia, amely Nyugat-Európához képest régiónkban is zajlik.

Helge Böschenbröker, a zeb/rolfes.schierenbeck.associates igazgatója egy mai sajtótájékoztatón elmondta: a tanulmány elkészítése során a régióban körülbelül 60 bankot kérdeztek meg arról, milyen pozíciót foglalnak el a kkv-k finanszírozásában. A kkv-k szinte minden országban a gazdaság gerincét képezik , ezért nagyon fontos szerepük lehet a válságból való kilábalásban . A bankoknak támogatniuk kell őket, különben nem tudják betölteni ezt a szerepet - hangsúlyozta.

A bankok a kkv-kat továbbra is vonzó üzleti szegmensként tartják nyilván. Nagyszámú potenciális ügyfélt takar ez a szegmens, és amint visszatérünk a normális növekedés ösvényére, komoly bevételi forrást jelentenek a bankok számára - vélte Böschenbröker. A felmérés szerint a bankok úgy látják, a kkv-üzletágak még nyereségesebbek lehetnek, mint korábban , ehhez azonban azt mondják, másként kell kiszolgálniuk őket, mint korábban. A nagyobb nyereségességet szerinte jobb minőségű szolgáltatásokkal lehet elérni, valamint azáltal, hogy a hitelnyújtási tevékenységen kívül más szolgáltatásokkal is rendelkezésükre állnak. A kkv-k viszont arra számíthatnak, a bankok nagyobb igényekkel lépnek fel velük szemben, különösen a hitelnyújtás esetében, vagyis nagyobb, precízebb adatszolgálatást fognak megkövetelni tőlük.

A bankoknak ehhez két fontos tényezőre kell fókuszálniuk: 70%-uk úgy véli, a szolgáltatás minősége a jövőbeni siker kulcsa . Ez több különböző dolgot tartalmaz, például a gyors fizetések igényét, vagy az egyedi elvárások kielégítését. A személyes kapcsolatokon alapuló együttműködés mindkét fél számára alapvető követelmény lesz. Mihelyst jobban megértik a bankok a vállalkozói gondolkodásmódot, annál jobb megoldásokat kínálnak majd számukra, ily módon profitálva a kkv-szektor növekedéséből, amely az előrejelzések szerint összekapcsolódik majd a válságból való kilábalás folyamatával.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy jelenleg is kedvezőtlen a helyzet, a vizsgált országok szinte mindegyikében szigorítottak hitelpolitikájukon a bankok , egyre nehezebbé válik a hitel felvétele a kkv-k számára. A bankok elvégeztük a házi feladatot, megtisztították portfoliójukat, kiválasztották azokat az ügyfeleket, amelyeket még a válság idején is támogatni kívánnak. A kkv-k kilátásai jók, ők lesznek a kilábalás motorjai, és azok, akiknek van jó üzleti ötletük, megfelelő üzleti tervvel rendelkeznek, és most is stabilak, jópartnerre találnak a bankokban a jövőbeni növekedés támogatására.

A kkv-hitelportfóliók az elmúlt hónapokban minőségi romláson estek át, de a bankok továbbra is támogatják a kkv-kat, és a bankok 65 százaléka úgy nyilatkozott, lehetőséget és nem veszélyt lát a válsághelyzetben , így az ügyfeleket a kedvezőtlen körülmények között is támogatja. Csak 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy felhagy a kkv-finanszírozással.

Biczó Anikó , az Erste Bank Hungary Nyrt. kis- és középvállalati üzletágának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy azok a cégek, amelyek strukturáltan felépítettek, cégszerűen működnek, transzparensek, a beszámolóik pedig a valós teljesítményt mutatják, továbbra is célügyfelei a banknak. A kkv-k egy nagyon fontos szegmenst alkotnak gazdaságilag, hiszen a közép-európai GDP 30-40%-át adják. Az EU 27 tagállamában 100-ból 99.7 cég kkv-nak számít. Magyarországon a GDP 40%-át, az export harmadát, a munkaerő 70%-át biztosítják . Közöttük különösen is sokan, mintegy 600 ezren vannak a mikrovállalkozások, amelyek a 200 milló nettó árbevétel alatti cégek. Az Erste csoport vállalati ügyfélkörében 95% mikrovállalkozás, ami nagyobb arányt jelent, mint a banki átlag.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás kíváncsi volt arra is, mi a bankválasztás legfőbb szempontja a kkv-k körében. Az eredmények szerint a zökkenőmentes átutalás a legfontosabb, emellett a belföldi fizetés gyors feldolgozása, a megbízhatóság és a hitelesség is rendkívül fontos. Nincs lényeges különbség köztük aszerint, milyen szempontok alapján választanak maguknak bankot. A régió átlagában egy mikrovállalat 7 banki terméket vesz igénybe, egy kisvállalat 10-et, egy középvállalat 12-t, az Erste Csoportnál azonban magasabbak ezek a számok .

2008-hoz képest 2009-ben kevesebb hitelt akartak felvenni a magyar kkv-k (döntően az elhalasztott beruházások miatt), míg Csehországban és Szlovákiában többet, mint tavaly. Várakozásaik teljesültek is: hazánkban a vállalati hitelek június végére 600 milliárd forinttal csökkentek, és visszaesett a devizahitelek aránya is - emlékeztetett Biczó Anikó.

Ami az elhelyezni kívánt betéteket illeti, csak Horvátországban és Ukrajnában szándékoztak kevesebbet elhelyezni a vállalatok, mint 2008-ban a magyarok vállalatok pedig nagyjából ugyanakkora összeget jeleztek. Ami végül történt, ebben sem hazudtolta meg terveiket: 2009 első félévében a vállalati betétpiac csak minimálisan nőtt, nagyságrendileg szinten maradt, miközben az összetétel eltolódott a devizabetétek irányába.

2009-ben a kkv-k termékigényei is kissé módosultak, a legfontosabbá az információigény vált , vagyis fontos számukra, hogy a bank tájékoztasson, iránymutatást és tanácsot adjon a cég jövőjének megtervezéséhez is. Az Erste Csoport ebben továbbra is partnerük, miközben emellett a finanszírozási programok széles választékával áll a rendelkezésükre - hangsúlyozta Biczó Anikó, hozzátéve: az Erste Csoport számára továbbra is stratégiai ügyfélcsoport a kkv-szegmens .

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem