9 °C Budapest

Polcpénz: maradhat az áruházi sarc

Pénzcentrum
2009. október 8. 08:32

Lényegében kiherélik az élelmiszer-termékpálya törvénytervezetét, ugyanis a szabályozóból kikerül a 3 %-os másodlagos visszatérítési limit, ami a tervezet legszigorúbb pontja volt - írja a Napi Gazdaság.

A kereskedők, forgalmazók és beszállítók kapcsolatát szabályozó jogszabályt első körben már elfogadták, de a köztársasági elnök fogalmi és alaki hibákra hivatkozva megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A hírek szerint több mint 60 napig nem történt semmi, így a módosítókkal kiegészített szabályozót új törvényként kell kezelni, így újra meg kell járatni az illetékes parlamenti bizottságoknál. A szabályozót jövő hétfőn tárgyalják, amely akár még aznap a parlament elé kerülhet.

A 3 %-os másodlagos visszatérítési limitet - egy beszállítótól a beszállított áru számlaértékéből összesen ennyit vonhatnak le különféle jogcímeken a kereskedő - már az elkészült, de hamvába holt termékpálya-kódexbe is szerették volna belobbizni a gyártók, de ez nem sikerült. Ténykérdés, hogy jelenleg a másodlagos visszatérítések esetenként akár a számlaérték 40 %-át is elérhetik, ami a kisebb szállítóknak, tej- vagy húsfeldolgozóknak komoly terhet jelent, ugyanakkor a multinacionális gyártók sokszor a másodlagos visszatérítésekkel versengnek egymással.


Nem mindegy, hogy a termék hova kerül az áruházon belül (Forrás: Napi)

Nem mindegy, hogy a beszállított termék hova kerül az áruházakon belül, a könyvelésükben a másodlagos visszatérítések miatt jóval magasabb számlaérték szerepel, mint a termék "valós" ára és a halasztott visszafizetéssel pénzügyi műveleteket hajthatnak végre. Ezt a kicsik nem képesek megcsinálni, hiszen nem szállítanak be olyan nagy tételben, mint a multik.

Ha a szabályozóban benne marad a 3 %-os limit, a láncok gyorsan elhagynák a kisebb beszállítókat és inkább külföldről szereznék be a termékek egy részét, akivel viszont megmaradna a kapcsolat, azzal a nettó elszámolás "végezne" - az árverseny miatt. A jogászokkal és pénzügyi szakemberekkel felvértezett multinacionális beszállítók pedig néhány hónap alatt megtalálnák a módját, hogyan hozzák vissza a másodlagos visszatérítést, magyarul a polcpénzt.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem