Polcpénz: maradhat az áruházi sarc

Pénzcentrum
2009. október 8. 08:32

Lényegében kiherélik az élelmiszer-termékpálya törvénytervezetét, ugyanis a szabályozóból kikerül a 3 %-os másodlagos visszatérítési limit, ami a tervezet legszigorúbb pontja volt - írja a Napi Gazdaság.

A kereskedők, forgalmazók és beszállítók kapcsolatát szabályozó jogszabályt első körben már elfogadták, de a köztársasági elnök fogalmi és alaki hibákra hivatkozva megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A hírek szerint több mint 60 napig nem történt semmi, így a módosítókkal kiegészített szabályozót új törvényként kell kezelni, így újra meg kell járatni az illetékes parlamenti bizottságoknál. A szabályozót jövő hétfőn tárgyalják, amely akár még aznap a parlament elé kerülhet.

A 3 %-os másodlagos visszatérítési limitet - egy beszállítótól a beszállított áru számlaértékéből összesen ennyit vonhatnak le különféle jogcímeken a kereskedő - már az elkészült, de hamvába holt termékpálya-kódexbe is szerették volna belobbizni a gyártók, de ez nem sikerült. Ténykérdés, hogy jelenleg a másodlagos visszatérítések esetenként akár a számlaérték 40 %-át is elérhetik, ami a kisebb szállítóknak, tej- vagy húsfeldolgozóknak komoly terhet jelent, ugyanakkor a multinacionális gyártók sokszor a másodlagos visszatérítésekkel versengnek egymással.


Nem mindegy, hogy a termék hova kerül az áruházon belül (Forrás: Napi)

Nem mindegy, hogy a beszállított termék hova kerül az áruházakon belül, a könyvelésükben a másodlagos visszatérítések miatt jóval magasabb számlaérték szerepel, mint a termék "valós" ára és a halasztott visszafizetéssel pénzügyi műveleteket hajthatnak végre. Ezt a kicsik nem képesek megcsinálni, hiszen nem szállítanak be olyan nagy tételben, mint a multik.

Ha a szabályozóban benne marad a 3 %-os limit, a láncok gyorsan elhagynák a kisebb beszállítókat és inkább külföldről szereznék be a termékek egy részét, akivel viszont megmaradna a kapcsolat, azzal a nettó elszámolás "végezne" - az árverseny miatt. A jogászokkal és pénzügyi szakemberekkel felvértezett multinacionális beszállítók pedig néhány hónap alatt megtalálnák a módját, hogyan hozzák vissza a másodlagos visszatérítést, magyarul a polcpénzt.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?