Polcpénzből épülnek a hipermarketek - Mennyi az annyi?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 11:00

Minden évben alku tárgyát képezi a polcpénz a kereskedők és a beszállítók között, az összeg nagysága pedig attól is függ, hogy az adott lánc hány áruházat akar még Magyarországon építeni.

Minden évben alku tárgyát képezi a polcpénz a kereskedők és a beszállítók között, az összeg nagysága pedig attól is függ, hogy az adott lánc hány áruházat akar még Magyarországon építeni - írja a Magyar Nemzet.

A multik beruházásaik egy részét tehát a magyar beszállítókkal fizettetik meg. A legtöbb pénzt a hipermarketek tartják vissza: itt több mint 10%-os is lehet a sarc, míg a szupermarketek megelégszenek 5-8%-os levonással. A diszkontok ennél is kevesebb pénzre tartanak igényt, sőt előfordul, hogy egyáltalán nem vonnak le semmit, mert a legolcsóbbak szeretnének lenni.

A polcpénz tartalmazza az úgynevezett listázási díjat is, a termelőnek tehát már azért is fizetnie kell, hogy a multikhoz beszállíthasson.

Ha a beszállító azt szeretné, hogy áruja szemmagasságba kerüljön, még többet kell fizetnie. Több olyan cég is van, mely évente 10-20 milliárd forint értékű árukészletet forgalmaz a hipermarketeken keresztül, tőlük 1-2 milliárd forintot is levonhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A termelők szerint a helyzet az új kereskedelmi törvénnyel sem változott, pedig a beszállítók abban bíztak, a multik legalább felére csökkentik majd a polcpénzt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?