24 °C Budapest

A töpszli kilátó után újabb NFÜ-s projekt B-A-Z megyében

2009. október 6. 14:32

Több mint 950 millió forintos uniós támogatással kistérségi szakorvosi rendelőintézetet építenek Göncön. A kisváros és a környező 23 település több mint 15 ezer lakóját ellátó intézmény alapkövét kedden tették le. A göncivel párhuzamosan az országban még 15 településen kezdik meg kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézet kialakítását ezekben a hetekben, összesen 14,45 milliárd forintos európai uniós támogatással az első pályázati kör eredményeképpen.

Még 2007 októberében jelent meg az első európai uniós pályázat legfeljebb 1500 négyzetméteres alapterületű szakorvosi rendelők építésére azokban a kistérségekben, ahol a pályázat benyújtásakor a heti közfinanszírozott orvosi óraszám nem érte el a 70-et, és a kistérség településeinek teljes lélekszáma meghaladta a 13,5 ezer főt.

Az első pályázat eredményeként az ország 16 kistérségében épülhet az elkövetkező hónapokban szakorvosi rendelő, 14,3 milliárd forintos uniós és hazai támogatással. A második pályázati kör eredményeképpen további 7 kistérségi rendelő épülhet összesen 6,54 Mrd Ft európai uniós és hazai támogatás felhasználásával.

A gönci szakellátó központ a városban jelenleg is működő, egészségügyi feladatokat ellátó szolgáltatók, így a háziorvosi rendelők, fogászat, gyógyszertár és mentőállomás közvetlen közelében épül fel, így kiegészítve azok tevékenységét.

A megépülő szakrendelővel 1400,57 m2-en jön létre egy új egészségügyi szakellátó komplexum, mely összesen 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában nyújt járóbeteg szakellátást, ezen felül egy 10 ágyas nappali kórházat, foglalkozás-egészségügyi szolgálatot működtet, és otthoni szakápolást biztosít, melyhez párosulnak a területi egészségfejlesztési és ellátás-szervezési feladatok. A szakrendelő megépülésével a kistérség csaknem valamennyi településének biztosíthatóvá válik a közúton történő 20 percen belüli járóbeteg-szakellátás igénybevétele.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem