További 30 ezer panellakás újítható fel kedvezményes hitelből

Pénzcentrum
2009. október 5. 14:12

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) 2005-ben hirdette meg az állami és önkormányzati pályázatokhoz kapcsolódó panelprogramját. A Panel Plusz Hitelprogram 20 milliárd forintos keretösszegét teljes egészében lekötötték azok a lakóközösségek és önkormányzatok, amelyek "Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatása" elnevezésű pályázaton támogatást nyertek, és a hitelből a pályázathoz szükséges saját erőt biztosították. Az MFB a mostani döntésével a hitelprogram keretösszegét 10 milliárd forinttal megemelte, hogy olyan lakóközösségek is hozzájussanak a kedvező hitelhez, amelyek pályázata elbírálás alatt áll, vagy csak most tervezik lakóházuk energia-megtakarítást eredményező felújítását.

A Panel Plusz Hitelprogram és a pályázat feltételei egymásra épülnek. A két forrás együttes felhasználása biztosítja, hogy az önkormányzatok, a lakásszövetkezetek és a társasházak tulajdonostársainak közösségei saját erő nélkül, kizárólag állami támogatásból valósítsák meg a lakóházak energia-megtakarítást eredményező felújítását. A piaci viszonyokhoz képest jóval kedvezőbb árazású MFB hitel (jelenleg 3,25-4,25% kamatú forinthitel) a legalacsonyabb költséggel teszi lehetővé a beruházás kivitelezését.

A 2008. évi pályázatra minden eddiginél nagyobb támogatási igény érkezett az Önkormányzati Minisztériumhoz, ezzel egyidejűleg nőtt a támogatott projektek száma és nagyságrendje is. Ez az oka annak, hogy a hitelprogram keretösszege ez alkalommal gyorsabb ütemben került felhasználásra. A kedvezményes hitel igénybevételével több mint 65 ezer lakás, az iparosított technológiával épült lakásállomány 8%-ának felújítása valósul meg. Ez mintegy 64,5 milliárd forint értékű beruházást generál az építőiparban.

A Magyar Fejlesztési Bank a Panel Plusz Hitelprogram keretének 10 milliárd forinttal történő megemelésével biztosítja, hogy a lakóközösségek és az önkormányzatok a lakásfelújításaikhoz továbbra is igényelhessék a kedvezményes kamatozású hitelt, amelynek feltételei nem változtak. A megemelt keretösszeg újabb 30 ezer panellakás felújítását teszi lehetővé, valamint módot ad arra is, hogy a kedvezményes hitelből az ez évben meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer keretében elbírálásra kerülő panel pályázatok is támogathatók legyenek.

Az MFB nemcsak lakóközösségek és önkormányzatok, hanem 2007 óta magánszemélyek energiamegtakarítást eredményező beruházásaihoz is biztosít pályázati forrás mellé is igényelhető kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében. Idén a kamatfizetési gyakorlat egységesítése érdekében változott a hitelprogram ügyleti kamatának megállapítására vonatkozó feltételrendszer. A hitelprogram keretében igényelhető összeget a naptári negyedévhez igazított kamatozással biztosítja a Bank. Ezt a kamatperiódust az MFB Zrt.-hez 2009. október 1-jén és azt követően beérkezett refinanszírozási kölcsönkérelmekre kell alkalmazni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem