További 30 ezer panellakás újítható fel kedvezményes hitelből

Pénzcentrum
2009. október 5. 14:12

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) 2005-ben hirdette meg az állami és önkormányzati pályázatokhoz kapcsolódó panelprogramját. A Panel Plusz Hitelprogram 20 milliárd forintos keretösszegét teljes egészében lekötötték azok a lakóközösségek és önkormányzatok, amelyek "Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatása" elnevezésű pályázaton támogatást nyertek, és a hitelből a pályázathoz szükséges saját erőt biztosították. Az MFB a mostani döntésével a hitelprogram keretösszegét 10 milliárd forinttal megemelte, hogy olyan lakóközösségek is hozzájussanak a kedvező hitelhez, amelyek pályázata elbírálás alatt áll, vagy csak most tervezik lakóházuk energia-megtakarítást eredményező felújítását.

A Panel Plusz Hitelprogram és a pályázat feltételei egymásra épülnek. A két forrás együttes felhasználása biztosítja, hogy az önkormányzatok, a lakásszövetkezetek és a társasházak tulajdonostársainak közösségei saját erő nélkül, kizárólag állami támogatásból valósítsák meg a lakóházak energia-megtakarítást eredményező felújítását. A piaci viszonyokhoz képest jóval kedvezőbb árazású MFB hitel (jelenleg 3,25-4,25% kamatú forinthitel) a legalacsonyabb költséggel teszi lehetővé a beruházás kivitelezését.

A 2008. évi pályázatra minden eddiginél nagyobb támogatási igény érkezett az Önkormányzati Minisztériumhoz, ezzel egyidejűleg nőtt a támogatott projektek száma és nagyságrendje is. Ez az oka annak, hogy a hitelprogram keretösszege ez alkalommal gyorsabb ütemben került felhasználásra. A kedvezményes hitel igénybevételével több mint 65 ezer lakás, az iparosított technológiával épült lakásállomány 8%-ának felújítása valósul meg. Ez mintegy 64,5 milliárd forint értékű beruházást generál az építőiparban.

A Magyar Fejlesztési Bank a Panel Plusz Hitelprogram keretének 10 milliárd forinttal történő megemelésével biztosítja, hogy a lakóközösségek és az önkormányzatok a lakásfelújításaikhoz továbbra is igényelhessék a kedvezményes kamatozású hitelt, amelynek feltételei nem változtak. A megemelt keretösszeg újabb 30 ezer panellakás felújítását teszi lehetővé, valamint módot ad arra is, hogy a kedvezményes hitelből az ez évben meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer keretében elbírálásra kerülő panel pályázatok is támogathatók legyenek.

Az MFB nemcsak lakóközösségek és önkormányzatok, hanem 2007 óta magánszemélyek energiamegtakarítást eredményező beruházásaihoz is biztosít pályázati forrás mellé is igényelhető kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében. Idén a kamatfizetési gyakorlat egységesítése érdekében változott a hitelprogram ügyleti kamatának megállapítására vonatkozó feltételrendszer. A hitelprogram keretében igényelhető összeget a naptári negyedévhez igazított kamatozással biztosítja a Bank. Ezt a kamatperiódust az MFB Zrt.-hez 2009. október 1-jén és azt követően beérkezett refinanszírozási kölcsönkérelmekre kell alkalmazni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?