Öt tipp: hogyan építs sikeres csapatot

2009. szeptember 2. 16:58

A jó csapatmunka egyes munkahelyeken elengedhetetlen a siker eléréséhez. Adunk néhány tippet, hogyan legyél te a legsikeresebb csapat főnöke.

Mielőtt a lényegre térnénk, szögezzük le, mire is kell nekünk egy csapat. A végeredmény természetesen az, hogy elérjük általa a céljainkat. Ám a Team Building magazin szakértői szerint a célok elérése csak akkor valósulhat meg, ha maga a csapat fenn tud maradni, vagyis érdemes a csapaton belül kapcsolatokat folyamatosan felülvizsgálni és menedzselni, hogy meglegyenek az eredmények és ne omoljon össze a csapat.

1) Mérd fel, mit tud a csapatod!

Ahhoz, hogy tudd, miben lehet még sikeresebb a csapat, azt is tudni kéne, mennyire is hatékony jelenleg. A csapat eredményeinek felmérésére számtalan lehetőség adódik. A személyes beszélgetések során egyesével derül ki a beosztottjaidról, mennyire végeznek hasznos munkát, mennyire alkalmasak a feladatra, ugyanakkor lehet, hogy egyes kritikákat, észrevételeket nem fogalmaznak meg kellőképp, mivel nem tehetik ezt meg névtelenül. Sokkal hasznosabb, ha névtelenül standard kérdőív segítségével 1-től 10-ig pontozható skálán mondhatnak véleményt. Mivel ennek megvan az a hibája, hogy esetleg néhány témát kihagysz a felmérésből, még jobb, ha a biztosítasz a kérdőíven helyet arra is, hogy személyes véleményüket is kifejthessék szövegesen: úgyszintén névtelenül. Ha a kérdőívet aktualizálva időnként kitölteted, folyamatosan képed lesz a csapat hatékonyságáról, mint ahogy arról is, hogy

2) Képzeld el, mitől lesz sikeres a csapatod!

Legyen egy célod, egy víziód, hogyan nézzen ki az ideális csapat. Ehhez fogalmazd meg, milyen értékeket, feladatokat és célokat szeretnél a csapat életében látni, ehhez milyen források és eszközök állnak rendelkezésedre és te magad milyen értékekkel, feladatokkal és célokkal rendelkezel, amivel ezt elérheted. Még sikeresebb lehet a terv, ha a vízió megteremtésébe belevonoda a csapattagokat is, még akkor is, ha a végső stratégiát már te magad egyedül alakítod ki.

3) Kommunikálj hatékonyan!

Bármilyen meglepő, a csapat minden tagja másképp dolgozza fel az információkat. Ki fog derülni: egyesek hallani szeretik, mások e-mailben olvasni, megint mások csak akkor jegyzik meg, ha benne van a határidőnaplóban. Igyekezz úgy kiosztani a feladatokat, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az információáramlás. Néhanapján kérj visszacsatolást a csapattagoktól, mi a véleményük a kommunikációról cégen belül, és próbáld figyelembe venni ezeket az információkat a további kapcsolattartásban.

4) Legyen egy világos stratégiád a célok elérésére!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felmérted, ki mit tud a csapatból, kivel hogy a legérdemesebb kommunikálni és megvan az is, hogy mi is a csapat mukájának végső célja. Építsd meg tehát a jelen és a jövő közti utat! Jelölj ki köztes célokat, melyekre támaszkodva folyamatosan fejlődhet és előreléphet a csapat. Figyelj arra, hogy a célok konkrétak legyenek, elérhetőek, mérhetőek, reálisak és ami fő: legyen egy határidő, amire kész kell lennie!

5) Dolgozz meg a csapatodért!

Akár vezetőnek, akár A vezetőnek, akár egy tagnak tartod magad a csapaton belül, te vagy a felelős azért, hogy a csapat jól működjön. Te inspirálod őket, te mutatod a célokat és a te felelősséged az is, hogy napról napra javuljon a teljesítmény. Ne felejtsd el, hogy bár a csapat teljesítményét és céljait mérted és határoztad meg, a csapat egyénekből áll. Velük is egyenként kell foglalkoznod, figyelni örömükre-bánatukra, hogy valóban számíthass rájuk és ők is érezzék, hogy számíthatnak rád.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem