28 °C Budapest

Öt tipp: hogyan építs sikeres csapatot

2009. szeptember 2. 16:58

A jó csapatmunka egyes munkahelyeken elengedhetetlen a siker eléréséhez. Adunk néhány tippet, hogyan legyél te a legsikeresebb csapat főnöke.

Mielőtt a lényegre térnénk, szögezzük le, mire is kell nekünk egy csapat. A végeredmény természetesen az, hogy elérjük általa a céljainkat. Ám a Team Building magazin szakértői szerint a célok elérése csak akkor valósulhat meg, ha maga a csapat fenn tud maradni, vagyis érdemes a csapaton belül kapcsolatokat folyamatosan felülvizsgálni és menedzselni, hogy meglegyenek az eredmények és ne omoljon össze a csapat.

1) Mérd fel, mit tud a csapatod!

Ahhoz, hogy tudd, miben lehet még sikeresebb a csapat, azt is tudni kéne, mennyire is hatékony jelenleg. A csapat eredményeinek felmérésére számtalan lehetőség adódik. A személyes beszélgetések során egyesével derül ki a beosztottjaidról, mennyire végeznek hasznos munkát, mennyire alkalmasak a feladatra, ugyanakkor lehet, hogy egyes kritikákat, észrevételeket nem fogalmaznak meg kellőképp, mivel nem tehetik ezt meg névtelenül. Sokkal hasznosabb, ha névtelenül standard kérdőív segítségével 1-től 10-ig pontozható skálán mondhatnak véleményt. Mivel ennek megvan az a hibája, hogy esetleg néhány témát kihagysz a felmérésből, még jobb, ha a biztosítasz a kérdőíven helyet arra is, hogy személyes véleményüket is kifejthessék szövegesen: úgyszintén névtelenül. Ha a kérdőívet aktualizálva időnként kitölteted, folyamatosan képed lesz a csapat hatékonyságáról, mint ahogy arról is, hogy

2) Képzeld el, mitől lesz sikeres a csapatod!

Legyen egy célod, egy víziód, hogyan nézzen ki az ideális csapat. Ehhez fogalmazd meg, milyen értékeket, feladatokat és célokat szeretnél a csapat életében látni, ehhez milyen források és eszközök állnak rendelkezésedre és te magad milyen értékekkel, feladatokkal és célokkal rendelkezel, amivel ezt elérheted. Még sikeresebb lehet a terv, ha a vízió megteremtésébe belevonoda a csapattagokat is, még akkor is, ha a végső stratégiát már te magad egyedül alakítod ki.

3) Kommunikálj hatékonyan!

Bármilyen meglepő, a csapat minden tagja másképp dolgozza fel az információkat. Ki fog derülni: egyesek hallani szeretik, mások e-mailben olvasni, megint mások csak akkor jegyzik meg, ha benne van a határidőnaplóban. Igyekezz úgy kiosztani a feladatokat, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az információáramlás. Néhanapján kérj visszacsatolást a csapattagoktól, mi a véleményük a kommunikációról cégen belül, és próbáld figyelembe venni ezeket az információkat a további kapcsolattartásban.

4) Legyen egy világos stratégiád a célok elérésére!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Felmérted, ki mit tud a csapatból, kivel hogy a legérdemesebb kommunikálni és megvan az is, hogy mi is a csapat mukájának végső célja. Építsd meg tehát a jelen és a jövő közti utat! Jelölj ki köztes célokat, melyekre támaszkodva folyamatosan fejlődhet és előreléphet a csapat. Figyelj arra, hogy a célok konkrétak legyenek, elérhetőek, mérhetőek, reálisak és ami fő: legyen egy határidő, amire kész kell lennie!

5) Dolgozz meg a csapatodért!

Akár vezetőnek, akár A vezetőnek, akár egy tagnak tartod magad a csapaton belül, te vagy a felelős azért, hogy a csapat jól működjön. Te inspirálod őket, te mutatod a célokat és a te felelősséged az is, hogy napról napra javuljon a teljesítmény. Ne felejtsd el, hogy bár a csapat teljesítményét és céljait mérted és határoztad meg, a csapat egyénekből áll. Velük is egyenként kell foglalkoznod, figyelni örömükre-bánatukra, hogy valóban számíthass rájuk és ők is érezzék, hogy számíthatnak rád.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?