21 °C Budapest

Még lehet pályázni! Idén is díjazzák a kerékpárosbarát munkahelyeket és településeket

2009. augusztus 26. 11:32

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium meghirdeti a "Kerékpárosbarát Munkahely 2009" és "Kerékpárosbarát Település 2009" pályázatokat. A tárcák idén 3. alkalommal bátorítják azon kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a környezettudatos közlekedési kultúra megteremtéséhez, és ily módon a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakításához.

A közlekedési dugók, a parkolási nehézségek és a légszennyezettség jelentős problémát jelentenek a nagyvárosok számára. Az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is kormányzati célkitűzés a tömegközlekedés és a kerékpározás népszerűsítése, amely kézenfekvő megoldást jelent a környezeti ártalmak csökkentésére és segíti a környezettudatos közlekedés elterjedését. A kerékpározás a városi közlekedésben az egyik legalacsonyabb helyigénnyel rendelkezik, és mivel nem kell számolni a közlekedési dugókkal és a parkolóhely keresésre fordított idővel, rövidtávon rendkívül gyorsnak bizonyul. A közlekedési és a környezetvédelmi tárca mindezek alapján támogatja a munkahelyek és önkormányzatok e téren alkalmazott példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit.

A "Kerékpárosbarát Munkahely 2009" pályázatra olyan munkáltatók, kis-, közép- és nagyvállalatok jelentkezését várják a tárcák, amelyek munkavállalóikat kerékpározásra ösztönzik, illetve a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapotát, és a kerékpározás munkahelyi kommunikációját fontos feladatuknak tekintik.

A "Kerékpárosbarát Település 2009" pályázat keretében a minisztériumok olyan falvakat, városokat, megyei jogú városokat és fővárosi kerületeket díjaznak, amelyek településrendezési tervében a kerékpározás feltételeinek fejlesztése kellő hangsúllyal szerepel, a kerékpáros infrastruktúra minősége példaértékű, illetve a szemléletformálás akár kampányokban, oktatási programokban is megtestesül.

A pályázatok értékelésében a Kerékpáros Magyarország Szövetség, mint a magyarországi kerékpáros szervezetek ernyőszervezete vesz részt és szakmai tudása valamint tapasztalatai alapján ellátja a megfelelő civil ellenőrzési feladatokat a pályázatok elbírálása során. A kategóriájukban legjobban teljesítő településeket a MasterCard® többszázezer forint összértékű ajándékkal jutalmazza. Oláh Lajos, a közlekedési tárca államtitkára bízik benne, hogy ebben az évben is számos munkahely és önkormányzat csatlakozik a szemléletformáló kerékpáros kampányhoz, bizonyítva ezzel, hogy elkötelezett a kerékpározás népszerűsítése iránt.

A pályázati adatlap és felhívás 2009. augusztus 26-tól letölthető az alábbi honlapokról: www.khem.gov.hu, www.kvvm.hu, www.kertam.hu, www.kmsz.hu. Mindkét pályázatot 2009. október 30-ig lehet benyújtani postai és elektronikus úton is a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ címére.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05