-1 °C Budapest

Be is zárhat a kórház egy műhibaper miatt

2009. július 28. 09:32

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció. Egy nagyobb műhibaper teljesen felboríthatja, adott esetben akár lehetetlenné is teheti egy kórház költségvetési egyensúlyát.

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció, ma már ötvenmillió forint feletti ítélet is előfordul - tudta meg a Világgazdaság Kovácsy Zsombortól, az Egészségbiztosítási Felügyelet nemrég lemondott főigazgatójától, aki az egészségügy aktuális kérdéseiről új internetes portált indított.

A kórházak nehéz helyzetben vannak, hiszen a nem várt sok tízmilliós kártérítési kiadás megroppanthatja egy kisebb intézmény költségvetését. Tetézi a gondjaikat, hogy kevés az orvos, a nővér, ezért egyre nagyobb a hiba lehetősége. A biztosítók pedig nem tolonganak az orvosi felelősség piacára

Az éves biztosítási díjak ugyan nem publikusak, de a Világgazdaság értesülései szerint az egyik közepes méretű kórház ötvenmilliós díjat fizet a tb-től a gyógyításra kapott összegből. Ennek fejében a biztosító védelme alatt áll az ingatlan, és évente maximum öt alkalommal, peres esetenként legfeljebb ötmilliót fizet, a többit a kórháznak kell állnia. Sok intézmény azonban inkább kockáztat, nem köt biztosítást, vagy csak a legolcsóbbat igényli. Ezt is csak azért, mert érvényes biztosítás nélkül nem kap működési engedélyt az ÁNTSZ-től.

Polecsák Mária igazságügyi orvos, ügyvéd és biztosítási szakjogász is megerősítette a tendenciát, mely a műhibák és a kártérítési perek számának növekedését jelzi. Egyik perében például egy Down-kórral született gyermek miatt marasztalta el a szülészt a bíróság, mivel a terhes anya ultrahangos vizsgálatánál nem észlelték a bajt, így elmaradtak a speciális vizsgálatok. Az ötvenmilliós kártérítés mellett a gyermek élete végéig havi kétszázezer forint járadékot is kell fizetnie a kórháznak. A szülészeknél egyébként a vállalkozói munkaviszony a jellemző, velük azonban csak akkor köt szerződést a kórház, ha bemutatják a saját felelősségbiztosításukat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy 2005-ös felmérés szerint mintegy 3,2 milliárd forint volt a vizsgálatban részt vevő 75 kórház ellen a biztosítási kárigény, a helyzet azóta rosszabb lett. A legnagyobb kockázattal a szülészet, az ortopédia, a traumatológia és a sebészet működik.

Évente hozzávetőleg 300 kártérítési per indul az egészségügyben Magyarországon. Az elvesztett perek finanszírozását a biztosítók általában mind esetszámban, mind az egyes esetekre jutó összeget tekintve maximálják.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem