17 °C Budapest

Be is zárhat a kórház egy műhibaper miatt

2009. július 28. 09:32

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció. Egy nagyobb műhibaper teljesen felboríthatja, adott esetben akár lehetetlenné is teheti egy kórház költségvetési egyensúlyát.

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció, ma már ötvenmillió forint feletti ítélet is előfordul - tudta meg a Világgazdaság Kovácsy Zsombortól, az Egészségbiztosítási Felügyelet nemrég lemondott főigazgatójától, aki az egészségügy aktuális kérdéseiről új internetes portált indított.

A kórházak nehéz helyzetben vannak, hiszen a nem várt sok tízmilliós kártérítési kiadás megroppanthatja egy kisebb intézmény költségvetését. Tetézi a gondjaikat, hogy kevés az orvos, a nővér, ezért egyre nagyobb a hiba lehetősége. A biztosítók pedig nem tolonganak az orvosi felelősség piacára

Az éves biztosítási díjak ugyan nem publikusak, de a Világgazdaság értesülései szerint az egyik közepes méretű kórház ötvenmilliós díjat fizet a tb-től a gyógyításra kapott összegből. Ennek fejében a biztosító védelme alatt áll az ingatlan, és évente maximum öt alkalommal, peres esetenként legfeljebb ötmilliót fizet, a többit a kórháznak kell állnia. Sok intézmény azonban inkább kockáztat, nem köt biztosítást, vagy csak a legolcsóbbat igényli. Ezt is csak azért, mert érvényes biztosítás nélkül nem kap működési engedélyt az ÁNTSZ-től.

Polecsák Mária igazságügyi orvos, ügyvéd és biztosítási szakjogász is megerősítette a tendenciát, mely a műhibák és a kártérítési perek számának növekedését jelzi. Egyik perében például egy Down-kórral született gyermek miatt marasztalta el a szülészt a bíróság, mivel a terhes anya ultrahangos vizsgálatánál nem észlelték a bajt, így elmaradtak a speciális vizsgálatok. Az ötvenmilliós kártérítés mellett a gyermek élete végéig havi kétszázezer forint járadékot is kell fizetnie a kórháznak. A szülészeknél egyébként a vállalkozói munkaviszony a jellemző, velük azonban csak akkor köt szerződést a kórház, ha bemutatják a saját felelősségbiztosításukat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy 2005-ös felmérés szerint mintegy 3,2 milliárd forint volt a vizsgálatban részt vevő 75 kórház ellen a biztosítási kárigény, a helyzet azóta rosszabb lett. A legnagyobb kockázattal a szülészet, az ortopédia, a traumatológia és a sebészet működik.

Évente hozzávetőleg 300 kártérítési per indul az egészségügyben Magyarországon. Az elvesztett perek finanszírozását a biztosítók általában mind esetszámban, mind az egyes esetekre jutó összeget tekintve maximálják.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?