22 °C Budapest

Nincs elég orvos: vidéken gondok lehetnek

Pénzcentrum
2009. május 28. 08:32

Országszerte egyre több kórházban okoz gondot a szakemberhiány. Nem egy olyan egészségügyi intézmény van, amely ideiglenes engedélyt kapott, mert épphogy elérték a minimális létszámot.

Az egyik, orvosok foglalkoztatásával foglalkozó cég programvezetője szerint ugyanaz a paradigma él ma is a fejekben a vidékkel kapcsolatban, mint húsz évvel ezelőtt, holott az életforma ezeken a településeken is alaposan megváltozott.

Az Egészségügyi Menedzserképző vezetője szerint a szakmai és előmeneteli lehetőségeket mérlegelik az emberek, de sokat számít az osztály felszerelése, s más tényezők is. Oda, ahol a szakmai háttér nincs tökéletesen biztosítva, rossz az intézmény híre, nem szívesen mennek.

A szakember szerint egyébként a "mozdulatlanságban" annak is szerepe van, hogy az orvos értelmiségi, fontosak számára a kulturális lehetőségek, az életmódot érintő összkomfort. Ezért a tartalékok elfogytak a rendszerből, mind több szakterületen alakulhat ki akkut helyzet. Eddig csak a kalocsai gyermekosztály engedélyét vonták be, de nem csak itt okoz gondot a szakemberhiány. Több kórház ideiglenes engedélyt kapott, mert épphogy elérték a minimális létszámot.

A kórházak számára most készülő új minimumrendelet pedig szigorúbbá válik, egyebek mellett személyi feltételekhez köti majd a működést.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05