7 °C Budapest

Brutálisan megszaporodtak a felszámolások májusban

2009. június 5. 10:17

Májusban 51 %-kal több cég ellen indult felszámolási eljárás mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az első öt hónapban a felszámolás alá került cégek száma 29 %-kal, 6186-ra nőtt.

Gyászos hónapot hagyott a háta mögött a magyar gazdaság: egyetlen hónap alatt 1330 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. A felszámolások szempontjából május nem szokott kiugróan rossz eredményt hozni: tavaly ilyenkor a hitelezők 880 céggel szemben indítottak eljárást, így a növekedés üteme meghaladja az 50 %-ot. "Az 1330-as szám önmagában is negatív rekord, de a növekedés üteme ennél is ijesztőbb. Ha így haladunk tovább, éves szinten több mint 15 ezer cég ellen indulhat eljárás" - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az igazgató szerint semmi jót nem vetít előre, hogy a felszámolás alá kerülő cégek mérete folyamatosan nő, bár az erről szóló statisztikát még pontosítja a társaság, mert sok cég nem ad le mérleget. Az viszont az igazgató szerint biztosra vehető, hogy egy csaknem 3 milliárdos húsfeldolgozó, egy 2 milliárdos építőipari vállalat vagy egy milliárdos forgalmú mirelit termékeket előállító társaság rengeteg pórul járt alvállalkozót hagy maga után.

Ugyancsak megugrott májusban a végelszámolások száma. Egy hónap alatt 1007 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ez 42 %-kal több mint tavaly ilyenkor. Az éves növekedés ezzel 26,2 %-ra, az első öt hónapban bezáró cégek száma pedig 5445-re emelkedett. Az Opten szakértői szerint nem kell minden végelszámolást megsiratni, a válság itt keveredik egy egészséges konszolidációval. "Mit mondanánk akkor, ha az élőmunka terheinek érdemi csökkenése nyomán tízezrével csuknák be a boltot a kis forgalmú családi vállalkozások? Nyilván elégedettek lennénk - mondja a stratégiai igazgató, aki szerint nemcsak törvényszerű, de jó is, hogy a szétaprózódott tőkestruktúrában a válság a jövő újragondolására kényszeríti a tulajdonosokat.

Ezt támasztják alá a cégalapítási adatok is. Májusban 3296 új cég alakult, ami még mindig nem kevés, viszont 300-zal elmarad a tavaly májusitól. Hónapról hónapra kevesebb céget alapítanak, mint a tavalyi év azonos időszakaiban, pedig az eljárás egyszerűsítése után úgy tűnt, komoly cégalapítási láz bontakozik ki. Az Opten stratégiai igazgatója szerint a több most kevesebb lenne. "Ha minden megszűnő cég romjain két új alakulna, akkor nem megtisztulásról, hanem tömeges csődbűntettről kellene beszélnünk" - mondja Csorbai Hajnalka.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem