15 °C Budapest

Brutálisan megszaporodtak a felszámolások májusban

2009. június 5. 10:17

Májusban 51 %-kal több cég ellen indult felszámolási eljárás mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az első öt hónapban a felszámolás alá került cégek száma 29 %-kal, 6186-ra nőtt.

Gyászos hónapot hagyott a háta mögött a magyar gazdaság: egyetlen hónap alatt 1330 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. A felszámolások szempontjából május nem szokott kiugróan rossz eredményt hozni: tavaly ilyenkor a hitelezők 880 céggel szemben indítottak eljárást, így a növekedés üteme meghaladja az 50 %-ot. "Az 1330-as szám önmagában is negatív rekord, de a növekedés üteme ennél is ijesztőbb. Ha így haladunk tovább, éves szinten több mint 15 ezer cég ellen indulhat eljárás" - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az igazgató szerint semmi jót nem vetít előre, hogy a felszámolás alá kerülő cégek mérete folyamatosan nő, bár az erről szóló statisztikát még pontosítja a társaság, mert sok cég nem ad le mérleget. Az viszont az igazgató szerint biztosra vehető, hogy egy csaknem 3 milliárdos húsfeldolgozó, egy 2 milliárdos építőipari vállalat vagy egy milliárdos forgalmú mirelit termékeket előállító társaság rengeteg pórul járt alvállalkozót hagy maga után.

Ugyancsak megugrott májusban a végelszámolások száma. Egy hónap alatt 1007 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ez 42 %-kal több mint tavaly ilyenkor. Az éves növekedés ezzel 26,2 %-ra, az első öt hónapban bezáró cégek száma pedig 5445-re emelkedett. Az Opten szakértői szerint nem kell minden végelszámolást megsiratni, a válság itt keveredik egy egészséges konszolidációval. "Mit mondanánk akkor, ha az élőmunka terheinek érdemi csökkenése nyomán tízezrével csuknák be a boltot a kis forgalmú családi vállalkozások? Nyilván elégedettek lennénk - mondja a stratégiai igazgató, aki szerint nemcsak törvényszerű, de jó is, hogy a szétaprózódott tőkestruktúrában a válság a jövő újragondolására kényszeríti a tulajdonosokat.

Ezt támasztják alá a cégalapítási adatok is. Májusban 3296 új cég alakult, ami még mindig nem kevés, viszont 300-zal elmarad a tavaly májusitól. Hónapról hónapra kevesebb céget alapítanak, mint a tavalyi év azonos időszakaiban, pedig az eljárás egyszerűsítése után úgy tűnt, komoly cégalapítási láz bontakozik ki. Az Opten stratégiai igazgatója szerint a több most kevesebb lenne. "Ha minden megszűnő cég romjain két új alakulna, akkor nem megtisztulásról, hanem tömeges csődbűntettről kellene beszélnünk" - mondja Csorbai Hajnalka.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?