Brutálisan megszaporodtak a felszámolások májusban

2009. június 5. 10:17

Májusban 51 %-kal több cég ellen indult felszámolási eljárás mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az első öt hónapban a felszámolás alá került cégek száma 29 %-kal, 6186-ra nőtt.

Gyászos hónapot hagyott a háta mögött a magyar gazdaság: egyetlen hónap alatt 1330 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. A felszámolások szempontjából május nem szokott kiugróan rossz eredményt hozni: tavaly ilyenkor a hitelezők 880 céggel szemben indítottak eljárást, így a növekedés üteme meghaladja az 50 %-ot. "Az 1330-as szám önmagában is negatív rekord, de a növekedés üteme ennél is ijesztőbb. Ha így haladunk tovább, éves szinten több mint 15 ezer cég ellen indulhat eljárás" - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az igazgató szerint semmi jót nem vetít előre, hogy a felszámolás alá kerülő cégek mérete folyamatosan nő, bár az erről szóló statisztikát még pontosítja a társaság, mert sok cég nem ad le mérleget. Az viszont az igazgató szerint biztosra vehető, hogy egy csaknem 3 milliárdos húsfeldolgozó, egy 2 milliárdos építőipari vállalat vagy egy milliárdos forgalmú mirelit termékeket előállító társaság rengeteg pórul járt alvállalkozót hagy maga után.

Ugyancsak megugrott májusban a végelszámolások száma. Egy hónap alatt 1007 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ez 42 %-kal több mint tavaly ilyenkor. Az éves növekedés ezzel 26,2 %-ra, az első öt hónapban bezáró cégek száma pedig 5445-re emelkedett. Az Opten szakértői szerint nem kell minden végelszámolást megsiratni, a válság itt keveredik egy egészséges konszolidációval. "Mit mondanánk akkor, ha az élőmunka terheinek érdemi csökkenése nyomán tízezrével csuknák be a boltot a kis forgalmú családi vállalkozások? Nyilván elégedettek lennénk - mondja a stratégiai igazgató, aki szerint nemcsak törvényszerű, de jó is, hogy a szétaprózódott tőkestruktúrában a válság a jövő újragondolására kényszeríti a tulajdonosokat.

Ezt támasztják alá a cégalapítási adatok is. Májusban 3296 új cég alakult, ami még mindig nem kevés, viszont 300-zal elmarad a tavaly májusitól. Hónapról hónapra kevesebb céget alapítanak, mint a tavalyi év azonos időszakaiban, pedig az eljárás egyszerűsítése után úgy tűnt, komoly cégalapítási láz bontakozik ki. Az Opten stratégiai igazgatója szerint a több most kevesebb lenne. "Ha minden megszűnő cég romjain két új alakulna, akkor nem megtisztulásról, hanem tömeges csődbűntettről kellene beszélnünk" - mondja Csorbai Hajnalka.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?