Puskaporos a hangulat a dinnye- és a gabonapiacon

2009. július 7. 08:47

A nyomott felvásárlási árak és a banki hitelezés leállása miatt ismét tiltakozó akciókkal fenyeget Karsai József országgyűlési képviselő. Jelezte, hogy ha nem lesz érdemi változás, akkor július 25-től a felvásárlók telephelyei és a pénzintézetek elé vonulnak.

"Ha nem indul meg a mezőgazdasági hitelezés, akkor a gazdák árpája és búzája a bankok parkolóiban és fiókjaiban landol. Mire felszedegetik a sok milliárd gabonaszemet, elfogynak az ügyfelek." - mondta a képviselő.

Az idén nemcsak a gabona-, hanem a dinnyepiacon is háborús helyzet alakulhat ki. Alig feleannyi dinnyére lehet számítani, mint 2008-ban. Ebben közrejátszik a rendkívül kedvezőtlen tavalyi felvásárlási ár, valamint az időjárási viszonyok, melyek miatt a megszokottnál hetekkel korábban, már június közepén megkezdődött a dinnyeszezon.

Forrás: Magyar Hírlap

A korai érés rossz hír a termelőknek, hiszen még piacon van a görögországi és a spanyol áru is, és mivel a magyar termésből eleinte kevesebb van, ezért az drágább. Tavaly az Auchan 49 forintos dinnyeakciója verte ki a biztosítékot a gazdáknál, akik több tonna dinnyét borítottak az áruház parkolójába.

"A hazai dinnye mintegy 80 %-a a külpiacokra kerül. Ennek ötöde Románia felé, feketén hagyja el az országot" - mondta a Magyar Dinnyeszövetség elnöke. A termés 20 %- át értékesítik belföldön, ám ennek felét közvetlenül a gazdáktól vásárolják fel a nepperek, akik a korábbi években már a német- és a skandináv piacokon is lejáratták már a magyar dinnyét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány sokat segíthetne az ágazaton, ha bevezetné a termelői nyilvántartást, s betartatná a termelői és kereskedői engedélyekben rögzített előírásokat.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?