20 °C Budapest

Puskaporos a hangulat a dinnye- és a gabonapiacon

2009. július 7. 08:47

A nyomott felvásárlási árak és a banki hitelezés leállása miatt ismét tiltakozó akciókkal fenyeget Karsai József országgyűlési képviselő. Jelezte, hogy ha nem lesz érdemi változás, akkor július 25-től a felvásárlók telephelyei és a pénzintézetek elé vonulnak.

"Ha nem indul meg a mezőgazdasági hitelezés, akkor a gazdák árpája és búzája a bankok parkolóiban és fiókjaiban landol. Mire felszedegetik a sok milliárd gabonaszemet, elfogynak az ügyfelek." - mondta a képviselő.

Az idén nemcsak a gabona-, hanem a dinnyepiacon is háborús helyzet alakulhat ki. Alig feleannyi dinnyére lehet számítani, mint 2008-ban. Ebben közrejátszik a rendkívül kedvezőtlen tavalyi felvásárlási ár, valamint az időjárási viszonyok, melyek miatt a megszokottnál hetekkel korábban, már június közepén megkezdődött a dinnyeszezon.

Forrás: Magyar Hírlap

A korai érés rossz hír a termelőknek, hiszen még piacon van a görögországi és a spanyol áru is, és mivel a magyar termésből eleinte kevesebb van, ezért az drágább. Tavaly az Auchan 49 forintos dinnyeakciója verte ki a biztosítékot a gazdáknál, akik több tonna dinnyét borítottak az áruház parkolójába.

"A hazai dinnye mintegy 80 %-a a külpiacokra kerül. Ennek ötöde Románia felé, feketén hagyja el az országot" - mondta a Magyar Dinnyeszövetség elnöke. A termés 20 %- át értékesítik belföldön, ám ennek felét közvetlenül a gazdáktól vásárolják fel a nepperek, akik a korábbi években már a német- és a skandináv piacokon is lejáratták már a magyar dinnyét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány sokat segíthetne az ágazaton, ha bevezetné a termelői nyilvántartást, s betartatná a termelői és kereskedői engedélyekben rögzített előírásokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?