Puskaporos a hangulat a dinnye- és a gabonapiacon

2009. július 7. 08:47

A nyomott felvásárlási árak és a banki hitelezés leállása miatt ismét tiltakozó akciókkal fenyeget Karsai József országgyűlési képviselő. Jelezte, hogy ha nem lesz érdemi változás, akkor július 25-től a felvásárlók telephelyei és a pénzintézetek elé vonulnak.

"Ha nem indul meg a mezőgazdasági hitelezés, akkor a gazdák árpája és búzája a bankok parkolóiban és fiókjaiban landol. Mire felszedegetik a sok milliárd gabonaszemet, elfogynak az ügyfelek." - mondta a képviselő.

Az idén nemcsak a gabona-, hanem a dinnyepiacon is háborús helyzet alakulhat ki. Alig feleannyi dinnyére lehet számítani, mint 2008-ban. Ebben közrejátszik a rendkívül kedvezőtlen tavalyi felvásárlási ár, valamint az időjárási viszonyok, melyek miatt a megszokottnál hetekkel korábban, már június közepén megkezdődött a dinnyeszezon.

Forrás: Magyar Hírlap

A korai érés rossz hír a termelőknek, hiszen még piacon van a görögországi és a spanyol áru is, és mivel a magyar termésből eleinte kevesebb van, ezért az drágább. Tavaly az Auchan 49 forintos dinnyeakciója verte ki a biztosítékot a gazdáknál, akik több tonna dinnyét borítottak az áruház parkolójába.

"A hazai dinnye mintegy 80 %-a a külpiacokra kerül. Ennek ötöde Románia felé, feketén hagyja el az országot" - mondta a Magyar Dinnyeszövetség elnöke. A termés 20 %- át értékesítik belföldön, ám ennek felét közvetlenül a gazdáktól vásárolják fel a nepperek, akik a korábbi években már a német- és a skandináv piacokon is lejáratták már a magyar dinnyét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány sokat segíthetne az ágazaton, ha bevezetné a termelői nyilvántartást, s betartatná a termelői és kereskedői engedélyekben rögzített előírásokat.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem