5 °C Budapest

Piszkos munkák! Harc a fémtolvajok és az önkényes lakásfoglaló ellen

2009. július 6. 17:02

A pénzügyi és gazdasági válság több ezer üresen álló, végrehajtott ingatlant hagyott maga mögött a tengerentúlon. Ezeket valakinek gondozni, ápolni kell, - és még ha nem is a legkényelmesebb munka - mára egész iparág alakult ki erre a tevékenységre.

Ezek a cégek arra szakosodtak, hogy a bankok által visszavett üresen álló ingatlanok körül rendet tartsanak, lenyírják a füvet, összeszedjék és elszállítsák a szemetet, a téli időszakban eltakarítsák a havat, ellenőrizzék a kéményeket és megvédjék az ingatlanok gépészeti rendszereit a szétfagyástól.

A feladatok közé tartozik még a korábbi tulajdonosok által otthagyott kacatok, holmik és egyéb használati tárgyak összegyűjtése és elszállítása is.

"A munkánk nem túl vészes, de néha találkozunk nagyon undorító dolgokkal is, gyakorlatilag az ilyen lakásokban már minden került a kezünk ügyébe, amit el tudnak képzelni, sőt!" - mondta a kilenc éve működő, de az elmúlt két évben munkával elhalmozott vállalkozás tulajdonosa.

"A fokozódó versenyhelyzet miatt nyomott árakon dolgozunk. 35-50 dollárért (7-10 ezer forintért) nyírjuk a füvet, gyakorlatilag ugyanennyibe kerül a hó eltakarítás is. 400-450 dollárért (80-90 ezer forintért) szállítunk el egy konténer szemetet és egyéb hulladékot. Munkánk az elmúlt időszakban megsokszorozódott, jelenleg körülbelül 500 ingatlan tartozik a hatáskörünk alá." - folytatta a cégvezető.

Az iparág különösen a végrehajtások által leginkább sújtott államokban (Kalifornia, Florida, Arizona, Michigan) virágzik. Egy társaság naponta12-15 ingatlant tud rendbe tenni, a téli havazások idején némileg csökkenhet ez a szám.

A munka talán legnehezebb része a vandálok, a fémtolvajok és az önkényes lakásfoglalók elleni küzdelem, akik szinte vadásznak az üresen álló házakra. Több esetben meggyűlt már a bajuk az ingatlanokban beköltözött állatokkal is.

A végrehajtás a bankok számára is jelentős veszteséggel jár, ezen felül - teljes körű szolgáltatás esetén - átlagosan körülbelül 3500 dollárt (700 ezer forintot) költenek egy üresen álló ingatlanra, mire azt sikerül újra értékesíteni. A végrehajtott ingatlanok tönkreteszik az egész környék ingatlanpiacát, lehúzzák a szomszédos házak értékét is.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?