9 °C Budapest

Válságban sem adják 100 négyzetméter alá a lakásvásárlók

Pénzcentrum
2009. július 1. 15:02

Egy tengerentúli felmérés szerint az amerikai lakásvásárlók egyre nagyobb számban keresik a kisebb alapterületű - ezáltal könnyebben bútorozható és olcsóbban kifűthető - ingatlanokat. Ezt felismerve a fejlesztők csökkentettek a felépítendő lakások alapterületén és nagyobb hangsúlyt fektetnek az otthonok szigetelésére.

A kisebb lakásokat kedvezőbb áron tudják kínálni, ugyanakkor a jelenlegi pénzügyi környezetben finanszírozást is könnyebb találni ezekre az ingatlanokra. A lakásokat egyszerű konyhabútorral és egyéb berendezésekkel szerelik fel, ezzel tovább csökkentik a vételárat. Szakértők szerint az érdeklődők közül sokan az első lakásukat vásárolják, ezért beérik körülbelül 100 négyzetméterrel és három szobával, csak lehetőleg 100 ezer dollár alatt legyen a vételár.

A tervezőirodák is arról számoltak be, hogy egyre nagyobb az igény a kisebb alapterületű lakások iránt. A korábbi évekkel ellentétben már nem annyira fontos a nagy belmagasság, elsősorban a növekvő energiaköltségek következtében.

Az átlagos lakásméret a második világháború utáni időszakban még nem érte el a 100 négyzetmétert a tengerentúlon, majd rohamos fejlődésnek indult. A 70-es években már 125 négyzetméteren, öt évvel ezelőtt átlagosan 215 négyzetméteren éltek az amerikaiak.

2008-ra - 13 év után először - az átlagos lakásméret 198 négyzetméterre csökkent, szakértők szerint az idei évben további zsugorodás várható. A csökkenéshez hozzájárul a lakosság általános bizalmatlansága, sokan féltik az állásukat és nem mernek belevágni egy nagyobb lakásba a jelenlegi környezetben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Többen felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy az olcsó és kisebb alapterületű lakások eladása is akadályokba ütközhet, mivel a piacot elárasztják a végrehajtás alatt álló ingatlanok.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?