Válságban sem adják 100 négyzetméter alá a lakásvásárlók

Pénzcentrum
2009. július 1. 15:02

Egy tengerentúli felmérés szerint az amerikai lakásvásárlók egyre nagyobb számban keresik a kisebb alapterületű - ezáltal könnyebben bútorozható és olcsóbban kifűthető - ingatlanokat. Ezt felismerve a fejlesztők csökkentettek a felépítendő lakások alapterületén és nagyobb hangsúlyt fektetnek az otthonok szigetelésére.

A kisebb lakásokat kedvezőbb áron tudják kínálni, ugyanakkor a jelenlegi pénzügyi környezetben finanszírozást is könnyebb találni ezekre az ingatlanokra. A lakásokat egyszerű konyhabútorral és egyéb berendezésekkel szerelik fel, ezzel tovább csökkentik a vételárat. Szakértők szerint az érdeklődők közül sokan az első lakásukat vásárolják, ezért beérik körülbelül 100 négyzetméterrel és három szobával, csak lehetőleg 100 ezer dollár alatt legyen a vételár.

A tervezőirodák is arról számoltak be, hogy egyre nagyobb az igény a kisebb alapterületű lakások iránt. A korábbi évekkel ellentétben már nem annyira fontos a nagy belmagasság, elsősorban a növekvő energiaköltségek következtében.

Az átlagos lakásméret a második világháború utáni időszakban még nem érte el a 100 négyzetmétert a tengerentúlon, majd rohamos fejlődésnek indult. A 70-es években már 125 négyzetméteren, öt évvel ezelőtt átlagosan 215 négyzetméteren éltek az amerikaiak.

2008-ra - 13 év után először - az átlagos lakásméret 198 négyzetméterre csökkent, szakértők szerint az idei évben további zsugorodás várható. A csökkenéshez hozzájárul a lakosság általános bizalmatlansága, sokan féltik az állásukat és nem mernek belevágni egy nagyobb lakásba a jelenlegi környezetben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Többen felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy az olcsó és kisebb alapterületű lakások eladása is akadályokba ütközhet, mivel a piacot elárasztják a végrehajtás alatt álló ingatlanok.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?