8 °C Budapest

Válságban sem adják 100 négyzetméter alá a lakásvásárlók

Pénzcentrum
2009. július 1. 15:02

Egy tengerentúli felmérés szerint az amerikai lakásvásárlók egyre nagyobb számban keresik a kisebb alapterületű - ezáltal könnyebben bútorozható és olcsóbban kifűthető - ingatlanokat. Ezt felismerve a fejlesztők csökkentettek a felépítendő lakások alapterületén és nagyobb hangsúlyt fektetnek az otthonok szigetelésére.

A kisebb lakásokat kedvezőbb áron tudják kínálni, ugyanakkor a jelenlegi pénzügyi környezetben finanszírozást is könnyebb találni ezekre az ingatlanokra. A lakásokat egyszerű konyhabútorral és egyéb berendezésekkel szerelik fel, ezzel tovább csökkentik a vételárat. Szakértők szerint az érdeklődők közül sokan az első lakásukat vásárolják, ezért beérik körülbelül 100 négyzetméterrel és három szobával, csak lehetőleg 100 ezer dollár alatt legyen a vételár.

A tervezőirodák is arról számoltak be, hogy egyre nagyobb az igény a kisebb alapterületű lakások iránt. A korábbi évekkel ellentétben már nem annyira fontos a nagy belmagasság, elsősorban a növekvő energiaköltségek következtében.

Az átlagos lakásméret a második világháború utáni időszakban még nem érte el a 100 négyzetmétert a tengerentúlon, majd rohamos fejlődésnek indult. A 70-es években már 125 négyzetméteren, öt évvel ezelőtt átlagosan 215 négyzetméteren éltek az amerikaiak.

2008-ra - 13 év után először - az átlagos lakásméret 198 négyzetméterre csökkent, szakértők szerint az idei évben további zsugorodás várható. A csökkenéshez hozzájárul a lakosság általános bizalmatlansága, sokan féltik az állásukat és nem mernek belevágni egy nagyobb lakásba a jelenlegi környezetben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Többen felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy az olcsó és kisebb alapterületű lakások eladása is akadályokba ütközhet, mivel a piacot elárasztják a végrehajtás alatt álló ingatlanok.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem