Cégalapításra kapnak a munkanélküliek segélyt

2009. július 6. 09:32

Mikrohitel formájában 25 ezer eurót kaphatnak az uniótól a válság miatt bajba került kisvállalkozások az újrakezdésre, vagy azok a munkanélküliek, akik saját céget szeretnének indítani. A célra külön alap létrehozását kezdeményezte az Európai Bizottság az Európai Beruházási Bankkal közösen.

A vállalkozás indítását vagy kezdő társaság fejlesztését szolgáló új mikrofinanszírozási eszköz a jelenlegi recesszió közepette a könnyebben hozzáférhető forrásokkal esélyt kíván adni az újrakezdésre, az előrelépésre, illetve munkahelyek teremtésére - kommentálta az uniós kezdeményezést Vladimír Spidla, az EU foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a Rapid nevű lapnak. Az alap 100 millió eurós kezdőtőkével várhatóan 2010-ben kezdi meg működését. Az Európai Bizottság illetékesei azzal kalkulálnak, hogy a program keretében a multiplikátor hatás révén és a nemzetközi pénzintézetek hozzájárulásával több mint 500 millió euró válik elérhetővé a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások számára. A számítások szerint ebből az összegből 45 ezer mikrohitelt folyósíthatnak a nyolcévesre tervezett programidőszak alatt.

"Mindenképpen szükség volt erre a lépésre a kkv-k versenyegyenlőtlenségének enyhítésére, remélem, a program nem enyészik el a közösségi bürokrácia útvesztőiben" - értékelte a brüsszeli bejelentést Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke. Ez a kezdeményezés arra vall, hogy az Európai Bizottság egyre inkább tudatára ébred a kkv-k jelentőségének a gazdaság működésében és a foglalkoztatás javításában. Fokozott odafigyelésre vall, hogy ez az alap a válság utáni időkre kívánja helyzetbe hozni a kisvállalkozásokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm