16 °C Budapest

Cégalapításra kapnak a munkanélküliek segélyt

2009. július 6. 09:32

Mikrohitel formájában 25 ezer eurót kaphatnak az uniótól a válság miatt bajba került kisvállalkozások az újrakezdésre, vagy azok a munkanélküliek, akik saját céget szeretnének indítani. A célra külön alap létrehozását kezdeményezte az Európai Bizottság az Európai Beruházási Bankkal közösen.

A vállalkozás indítását vagy kezdő társaság fejlesztését szolgáló új mikrofinanszírozási eszköz a jelenlegi recesszió közepette a könnyebben hozzáférhető forrásokkal esélyt kíván adni az újrakezdésre, az előrelépésre, illetve munkahelyek teremtésére - kommentálta az uniós kezdeményezést Vladimír Spidla, az EU foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a Rapid nevű lapnak. Az alap 100 millió eurós kezdőtőkével várhatóan 2010-ben kezdi meg működését. Az Európai Bizottság illetékesei azzal kalkulálnak, hogy a program keretében a multiplikátor hatás révén és a nemzetközi pénzintézetek hozzájárulásával több mint 500 millió euró válik elérhetővé a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások számára. A számítások szerint ebből az összegből 45 ezer mikrohitelt folyósíthatnak a nyolcévesre tervezett programidőszak alatt.

"Mindenképpen szükség volt erre a lépésre a kkv-k versenyegyenlőtlenségének enyhítésére, remélem, a program nem enyészik el a közösségi bürokrácia útvesztőiben" - értékelte a brüsszeli bejelentést Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke. Ez a kezdeményezés arra vall, hogy az Európai Bizottság egyre inkább tudatára ébred a kkv-k jelentőségének a gazdaság működésében és a foglalkoztatás javításában. Fokozott odafigyelésre vall, hogy ez az alap a válság utáni időkre kívánja helyzetbe hozni a kisvállalkozásokat.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17