4 °C Budapest

Krízisalap a szegényeknek: nem mindenkinek tetszik az ötlet

Pénzcentrum
2009. június 22. 09:02

A kormány döntését az úgynevezett krízisalap létrehozásáról elsőként a bankszövetség elnöke bírálta, de négy karitatív szervezet is tiltakozását fejezte ki.

A kormány egymilliárd forintos induló összeggel krízisalapot hoz létre a leginkább hátrányos helyzetű családok megsegítésére, amiről a kabinet már meg is hozta a szükséges határozatot, a miniszterek pedig felajánlották egyhavi fizetésüket. Az egyszeri segély minimum 20 ezer, maximum 50 ezer forint, kivételes esetekben 100 ezer forint lehet, és azok a családok kaphatják meg a vissza nem térítendő támogatást, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért ( 57 817 forint). A családok augusztus 1-jétől fordulhatnak a helyi jegyzőhöz, aki a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz továbbítja. Kedvező elbírálás esetén a kiutalásról 30 napon belül intézkednek.

A krízisalap bevételeit többek között a banki bírságokból származó bevételek és az állami vállalatvezetők kétmillió forintos fizetése feletti összegek képezik, továbbá a Magyar Energia Hivatal döntése értelmében az áramszolgáltatók - extraprofitjuk terhére - mintegy 2-2,5 milliárd forinttal fejezik ki szolidaritásukat a szegényekkel. Létezik olyan elképzelés is, hogy a bankok, pénzintézetek és takarékszövetkezetek az állampolgárok bankkártyás tranzakciói után egy-egy forintot minden hónapban fizessenek be a krízisalapba.

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke populistának bélyegezte az elképzelést. A Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt közös állásfoglalása érthetetlennek tartja a kormány kezdeményezését, hiszen mint mondják, a kormány nem karitatív szervezet, erre ott vannak ők. Kérdéses persze, hogy tiltakozásuk mögött mennyiben játszanak szerepet az elvi fenntartások, és milyen mértékben az anyagiak.

NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MEDIA1  |  2022. december 8. 11:19
Hosszú cikkben foglalkozik azzal a 24, hogy nem csak az ellenzéki XIV. kerületi vezetés, de a szinté...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?