13 °C Budapest

Az EU jóváhagyta a magyar hitelgarancia-programot

2009. április 28. 15:02

A Bizottság hétfőn zöld utat engedett annak a magyar támogatási programnak, mely a hitelmegszorítások miatt nehéz helyzetbe került cégeken segítene -értesült a bruxinfo.hu.

Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatásokról szóló szabályainak megfelelően engedélyezte azt a magyar támogatási programot, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a jelenlegi gazdasági válsággal összefüggő hitelmegszorítások miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások számára.

A program révén a hatóságok támogatott kezességvállalás formájában támogatást nyújthatnak a 2010. december 31-ig megkötött beruházási és forgóeszközhitelekhez. A program összhangban áll a Bizottság "Ideiglenes keretrendszer a finanszírozási lehetőségek elérésének támogatására irányuló állami támogatási intézkedésekhez a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban" című, 2009 februárjában módosított dokumentumával, mivel korlátozott időtartamú, nem haladja meg a megfelelő értékhatárokat és kizárólag azon vállalkozások esetében alkalmazható, amelyek 2008. július 1-jén nem voltak nehéz helyzetben.

A program tehát összeegyeztethető az EK-Szerződés 87. cikke (3) bekezdésének b) pontjával, miszerint "egy tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetésére" támogatás nyújtható.

Neelie Kroes versenyjogi biztos szerint a bejelentett intézkedés, "azáltal hogy megkönnyíti a vállalkozások számára a hitelhez jutást, az üzleti beruházások és a gazdaságélénkítés ösztönzésének hatékony eszköze, amely nem okoz indokolatlan versenytorzulást."

A magyar hatóságok a programot a Bizottságnak a válság időszakában a reálgazdaság számára nyújtott állami támogatásokról szóló ideiglenes keretrendszerében foglalt rendelkezések alapján és különösen a támogatott kezességvállalások formájában történő támogatásnyújtás feltételei szerint dolgozták ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A garanciadíj csökkentése a legkésőbb 2010. december 31-én megkötött hitelgarancia-szerződések esetében, legfeljebb két éves időtartamra alkalmazható. Amennyiben az alapul szolgáló hitel meghaladja a kétéves időtartamot, a módosított ideiglenes keretrendszer mellékletében foglalt mentesülési díjak legfeljebb további nyolcéves időtartamra alkalmazhatók. A program keretében nyújtott kezességvállalások időtartama legfeljebb tíz évig terjedhet. A program nem alkalmazható azon vállalkozások esetében, amelyek 2008. július 1-jén (azaz a hitelszűke előtt) már nehéz helyzetben voltak.

A program olyan nemzeti keretrendszer, amely központi, regionális vagy helyi szintű támogatásnyújtást tesz lehetővé. Kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok esetében is alkalmazható, és a kezességvállalás összege meghaladhatja a 2,5 millió eurót is. Tehát a program hatálya szélesebb, mint a Bizottság által korábban jóváhagyott kezességvállalási intézkedésé.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07