7 °C Budapest

Az EU jóváhagyta a magyar hitelgarancia-programot

2009. április 28. 15:02

A Bizottság hétfőn zöld utat engedett annak a magyar támogatási programnak, mely a hitelmegszorítások miatt nehéz helyzetbe került cégeken segítene -értesült a bruxinfo.hu.

Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatásokról szóló szabályainak megfelelően engedélyezte azt a magyar támogatási programot, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a jelenlegi gazdasági válsággal összefüggő hitelmegszorítások miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások számára.

A program révén a hatóságok támogatott kezességvállalás formájában támogatást nyújthatnak a 2010. december 31-ig megkötött beruházási és forgóeszközhitelekhez. A program összhangban áll a Bizottság "Ideiglenes keretrendszer a finanszírozási lehetőségek elérésének támogatására irányuló állami támogatási intézkedésekhez a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban" című, 2009 februárjában módosított dokumentumával, mivel korlátozott időtartamú, nem haladja meg a megfelelő értékhatárokat és kizárólag azon vállalkozások esetében alkalmazható, amelyek 2008. július 1-jén nem voltak nehéz helyzetben.

A program tehát összeegyeztethető az EK-Szerződés 87. cikke (3) bekezdésének b) pontjával, miszerint "egy tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetésére" támogatás nyújtható.

Neelie Kroes versenyjogi biztos szerint a bejelentett intézkedés, "azáltal hogy megkönnyíti a vállalkozások számára a hitelhez jutást, az üzleti beruházások és a gazdaságélénkítés ösztönzésének hatékony eszköze, amely nem okoz indokolatlan versenytorzulást."

A magyar hatóságok a programot a Bizottságnak a válság időszakában a reálgazdaság számára nyújtott állami támogatásokról szóló ideiglenes keretrendszerében foglalt rendelkezések alapján és különösen a támogatott kezességvállalások formájában történő támogatásnyújtás feltételei szerint dolgozták ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A garanciadíj csökkentése a legkésőbb 2010. december 31-én megkötött hitelgarancia-szerződések esetében, legfeljebb két éves időtartamra alkalmazható. Amennyiben az alapul szolgáló hitel meghaladja a kétéves időtartamot, a módosított ideiglenes keretrendszer mellékletében foglalt mentesülési díjak legfeljebb további nyolcéves időtartamra alkalmazhatók. A program keretében nyújtott kezességvállalások időtartama legfeljebb tíz évig terjedhet. A program nem alkalmazható azon vállalkozások esetében, amelyek 2008. július 1-jén (azaz a hitelszűke előtt) már nehéz helyzetben voltak.

A program olyan nemzeti keretrendszer, amely központi, regionális vagy helyi szintű támogatásnyújtást tesz lehetővé. Kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok esetében is alkalmazható, és a kezességvállalás összege meghaladhatja a 2,5 millió eurót is. Tehát a program hatálya szélesebb, mint a Bizottság által korábban jóváhagyott kezességvállalási intézkedésé.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem