Van, ahol csak két százalék a társasági adó

2009. június 5. 09:18

Kétszázalékos társasági adót kell csak fizetnie ezentúl annak, aki Törökország legelmaradottabb régióiban hajt végre munkahelyteremtő beruházást - jelentette be tegnap az ankarai kormány. A kabinet elsősorban a májusban már 16,1 százalékosra emelkedett állástalanság ellen próbál küzdeni az intézkedéssel.


A legszegényebb délkeleti térségekben beruházókat emellett a tb-járulékok csökkentésével és kedvezményes állami hitelgaranciákkal is megpróbálják ösztönözni. Elsősorban az autóipari, az LCD-televíziók és 15 más csúcstechnológiai ágazat beruházóit szeretnék megnyerni. Az intézkedésektől a kormány 800 ezer új állás létrejöttét reméli.

A csomag azonban súlyos költségvetési kihatásai miatt vélhetően tovább mélyíti majd a nézeteltéréseket Ankara és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szerint ugyan az intézkedések az idén csupán egymilliárd lírával (130 milliárd forinttal) rontják a büdzsé egyenlegét, más számítások azonban 60 milliárd lírát emlegetnek.

A török kormány már bő egy éve folytat tárgyalásokat az IMF-fel egy tavaly lejárt hitelszerződés megújításáról, eddig sikertelenül. A valutaalap ezalatt folyamatosan a költségvetési kiadások féken tartására figyelmeztette a török vezetést, amely azonban fontosabb feladatnak érzi a recesszió és a munkanélküliség enyhítését. A tavalyi utolsó negyedévben már 6,2 százalékkal zsugorodott a török GDP, az idei első negyedévre pedig az elemzők két számjegyű visszaesést jósolnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm