Van, ahol csak két százalék a társasági adó

2009. június 5. 09:18

Kétszázalékos társasági adót kell csak fizetnie ezentúl annak, aki Törökország legelmaradottabb régióiban hajt végre munkahelyteremtő beruházást - jelentette be tegnap az ankarai kormány. A kabinet elsősorban a májusban már 16,1 százalékosra emelkedett állástalanság ellen próbál küzdeni az intézkedéssel.


A legszegényebb délkeleti térségekben beruházókat emellett a tb-járulékok csökkentésével és kedvezményes állami hitelgaranciákkal is megpróbálják ösztönözni. Elsősorban az autóipari, az LCD-televíziók és 15 más csúcstechnológiai ágazat beruházóit szeretnék megnyerni. Az intézkedésektől a kormány 800 ezer új állás létrejöttét reméli.

A csomag azonban súlyos költségvetési kihatásai miatt vélhetően tovább mélyíti majd a nézeteltéréseket Ankara és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szerint ugyan az intézkedések az idén csupán egymilliárd lírával (130 milliárd forinttal) rontják a büdzsé egyenlegét, más számítások azonban 60 milliárd lírát emlegetnek.

A török kormány már bő egy éve folytat tárgyalásokat az IMF-fel egy tavaly lejárt hitelszerződés megújításáról, eddig sikertelenül. A valutaalap ezalatt folyamatosan a költségvetési kiadások féken tartására figyelmeztette a török vezetést, amely azonban fontosabb feladatnak érzi a recesszió és a munkanélküliség enyhítését. A tavalyi utolsó negyedévben már 6,2 százalékkal zsugorodott a török GDP, az idei első negyedévre pedig az elemzők két számjegyű visszaesést jósolnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?